Bijelo meso bakalara omiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti i zato donosimo odličan recept za brudet od bakalara!
Bakalar, odnosno sočno bijelo meso bakalaraomiljena je delicija kojoj ovih blagdana mnogi neće moći odoljeti. Kod nas ga obično povezujemo s Badnjakom, a običaj blagovanja bakalaraposebno se njeguje u Dalmaciji.
Prodaja bakalara na šibenskoj tržnici
foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Sušeni baklaar ove je godine stajao i po 45 eura po kilogramu!
foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Namakanje bakalara kao višednevni ritual
Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno.
Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Daljnja priprema ovisi o tradiciji i preferencijama kušača, a najčešće se priprema "na bijelo", "na crveno“, kao složenac ili pašteta.
Mi ti donosimo recept za bakalar na crveno, odnosno na brudet(brujet, brodet...).
Bakalar namači na najmanje 24 sata (poželjno je na 3-4 dana) i najmanje jednom promijeni vodu. Zatim ga ocijedi i kuhaj u čistoj, lagano posoljenoj vodi. Kuhani bakalar izvadi, a vodu sačuvaj za temeljac. Očisti bakalar od kože i kostiju te natrgaj na manje komade.
Krumpir nareži na ploške, a peršin i češnjak sitno nasjeckaj.
U vatrostalnu posudu slaži red bakalara pa red krumpira dok ne napuniš posudu. Dodaj pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, nasjeckani peršin, češnjak, sol i papar.
Sve zalij temeljcem i kuhaj dok krumpir ne omekša.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Tradicija konzumiranja bakalara je koliko znam karakteristična za Dalmaciju i to je u redu. U Slavoniji se oduvijek jeo šaran (imućniji som ili smuđ) i to je prilično skupa riba, pogotovo za današnje prilike. Platiti 200 kn za kg bakalara ... prikaži još! je za većinu Slavonaca besmislen luksus. A javio sam se za komentar upravo za to jer se smatra da se sve ono što se na bogatom zagrebačkom stolu nalazi mora naći svuda u RH. Takvo nametanje je uvredljivo. Autorica bi trebala o tome malo razmisliti.
Oduvijek me je smetala bahatost ljudi, a posebno u ove praznične dane. Vaš naslov "Što je Badnjak bez bakalara" nosi sa sobom dvije neoprostive tvrdnje: prvo, smatrate da oni koji nemaju na Badnjak bakalara i nisu neki katolici i drugo, ... prikaži još! bahato smatrate da svi mi mamo 200 kn za kilogram bakalara. Netko bi gospođi Šiždrak morao reći da ipak bude malo skromnija, jer ako je njoj Bogom dano da ima novaca, u redu, ali to nije privilegija svih. Još nešto! Slavonija NIKADA nije imala na trpezi bakalara!