Ovaj specijalitet naših zapadnih susjeda, Torta Pasqualina, prava je raskoš zavodljivih okusa i aroma: špinata, svježeg kravljeg sira, jaja, ali s fino začinskom notom koju mu daje suhi mažuran
Jaja, šunka i karakteristični kolači obilježja su uskrsnih gozbi gotovo svih zemalja. Iako blagdanski stol ima mnogo zajedničkog u mnogim zemljama, postoje i posebnosti karakteristične baš na neku zemlju.
Slana Torta Pasqualina, specijalitet naših zapadnih susjeda prava je raskoš okusa (jer kako bi to inače drugačije izgledalo kod Talijana?), a posebno će oduševiti sve koji vole slane delicije.
Radi se u kalupu i izgleda kao uskrsni kruh, no njegovo punjenje nudi obilje zavodljivih okusa i aroma: špinata, svježeg kravljeg sira, jaja, ali i finu začinsku notu koju mu daje suhi mažuran.
Torta Pasqualina
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Torta Pasqualina
30 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
500
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Sol
1
žlica
Špinat
1
kg
Tost
2
kriška
Jaje
2
kom
Parmezan
3
žlica
Svježi sir
500
g
Mažuran
1
žličica
Suncokretovo ulje
1
žlica
Jaje
6
kom
Parmezan
70
g
Maslac
50
dkg
Postupak
Zamijesi tijesto od brašna, 2-2,5 dl vode, 2 žlice ulja i soli. Dobro izmijesi i podijeli u 10 podjednako velikih kugli. Pokrij vlažnom krpom i ostavi da leži jedan sat.
Špinat očisti, operi i pristavi na srednju temperature da se skuha u slanoj vodi. Skuhani špinat dobro ocijedi pa nasjeckaj.
Tost poprži i usitni na što sitnije mrvice. Sir dobro ocijedi, pa primiješaj jaja, mažuran, parmezan pa na kraju špinat. Posoli i popapri.
Okrugli kalup, promjera 24 cm, namasti uljem.
Svaki komad tijesta razvaljaj u krug promjera 30 - 35 cm. Stavi jedan list tijesta u kalup, premaži uljem i pokrij drugim listom, naulji i tako složi pet listova. Tijesto treba pokrivati stranice i visjeti preko ruba kalupa.
Stavi nadjev, žlicom poravnaj i načini šest udubina.
U svaku razbij jaje, posoli, popapri i pospi parmezanom. Pokrij s 5 listova tijesta, koje također treba nauljiti. Rubove gornjeg i donjeg tijesta stisni i presavij. Na vrhu rasporedi 5 dag maslaca, narezanog na listiće.
Gornji list tijesta izbodi vilicom da iz njega može izlaziti para. Peci 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Zatim isključi pećnicu i sve ostavi još 15 minuta u njoj. Posluži mlako.