Recepti Uskrs 30. ožujka 2024.

RASKOŠ TRADICIJE: Slana talijanska uskrsna torta

Uskrs
30 MIN
80 MIN
8
SREDNJE
Torta Pasqualina
Torta Pasqualina
foto: Shutterstock
Ovaj specijalitet naših zapadnih susjeda, Torta Pasqualina, prava je raskoš zavodljivih okusa i aroma: špinata, svježeg kravljeg sira, jaja, ali s fino začinskom notom koju mu daje suhi mažuran

Jaja, šunka i karakteristični kolači obilježja su uskrsnih gozbi gotovo svih zemalja. Iako blagdanski stol ima mnogo zajedničkog u mnogim zemljama, postoje i posebnosti karakteristične baš na neku zemlju. 

Slana Torta Pasqualina, specijalitet naših zapadnih susjeda prava je raskoš okusa (jer kako bi to inače drugačije izgledalo kod Talijana?), a posebno će oduševiti sve koji vole slane delicije.

Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

Radi se u kalupu i izgleda kao uskrsni kruh, no njegovo punjenje nudi obilje zavodljivih okusa i aroma: špinata, svježeg kravljeg sira, jaja, ali i finu začinsku notu koju mu daje suhi mažuran.

 | Author: Shutterstock Torta Pasqualina foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Torta Pasqualina
30 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 500 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Sol 1 žlica
  • Špinat 1 kg
  • Tost 2 kriška
  • Jaje 2 kom
  • Parmezan 3 žlica
  • Svježi sir 500 g
  • Mažuran 1 žličica
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Jaje 6 kom
  • Parmezan 70 g
  • Maslac 50 dkg
Postupak
  1. Zamijesi tijesto od brašna, 2-2,5 dl vode, 2 žlice ulja i soli. Dobro izmijesi i podijeli u 10 podjednako velikih kugli. Pokrij vlažnom krpom i ostavi da leži jedan sat. 


  2. Špinat očisti, operi i pristavi na srednju temperature da se skuha u slanoj vodi. Skuhani špinat dobro ocijedi pa nasjeckaj.


  3. Tost poprži i usitni na što sitnije mrvice. Sir dobro ocijedi, pa primiješaj jaja, mažuran, parmezan pa na kraju špinat. Posoli i popapri.


  4. Okrugli kalup, promjera 24 cm, namasti uljem. 


  5. Svaki komad tijesta razvaljaj u krug promjera 30 - 35 cm. Stavi jedan list tijesta u kalup, premaži uljem i pokrij drugim listom, naulji i tako složi pet listova. Tijesto treba pokrivati stranice i visjeti preko ruba kalupa. 


  6. Stavi nadjev, žlicom poravnaj i načini šest udubina.


  7. U svaku razbij jaje, posoli, popapri i pospi parmezanom. Pokrij s 5 listova tijesta, koje također treba nauljiti. Rubove gornjeg i donjeg tijesta stisni i presavij. Na vrhu rasporedi 5 dag maslaca, narezanog na listiće. 


    Torta Pasqualina



  8. Gornji list tijesta izbodi vilicom da iz njega može izlaziti para. Peci 80 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Zatim isključi pećnicu i sve ostavi još 15 minuta u njoj. Posluži mlako.


    Torta Pasqualina



 

Isprobaj i ove uskrsne recepte...

Mesna štrudla Možda vas zanima... Sjajna nova ideja: Hladna uskrsna mesna savijača Recepti ukiseljena šarena jaja Možda vas zanima... Ukiseljena jaja u boji, ukusno uskrsno iznenađenje Špajza Šunka u kruhu Možda vas zanima... ŠUNKA U KRUHU: Poseban recept koji će te oduševiti Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.