Špajza 08. listopada 2021.

10 zabavnih i manje poznatih činjenica o jajima

SHUTTERSTOCK Danas je Svjetski dan jaja
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas je Svjetski dan jaja, proslavi ga zanimljivim činjenicama o namirnici bez koje nema ni omiljenih deserata

Kuhana, poširana, kao kajgana ili omlet, jaja jednostavno obožavamo. Bez jaja ne bi postojale ni naše omiljene slastice, a doručak ne bi bio isti. Upravo zato danas, drugi petak u listopadu, slavimo Svjetski dan jaja. U svijetu se godišnje pojede preko milijardu jaja, a to nas ne čudi jer je ova mala namirnica savršen izvor proteina. 
 

Možda vas zanima... Tarte tatin - najslavnija preokrenuta pita na svijetu Kolumne
 

Kako bi obilježili ova jajastičan dan, izdvojili smo 10 zabavnih i manje poznatih činjenica o jajima. Pridruži se i ti proslavi te nam svakako u komentarima napiši kako ti najviše voliš jesti jaja. 

  1. Kokoš formira jaje u periodu od 24 do 26 sati. Jednom kada ga snese, stvarati novo počinje nakon samo 30 minuta. Zanimljivo je da kokoš u tijelu ima nekoliko jaja u različitim fazama razvoja te da jedna kokoš snese oko 290 jaja godišnje. 
  2. Boja ljuske jajeta nije povezana s okusom samog jajeta. Je li ljuska smeđa, bijela ili primjerice plava ovisi samo o pasmini kokoši. Zanimljivo je također da nam ušna školjka kokoši (da, kokoši imaju ušne školjke) može reći koje će boje biti jaje koje će snesti. 

     | Author: SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
  3. Je li jaje svježe ili je neko vrijeme stajalo na polici možemo lako utvrditi trikom s čašom vode. Starija jaja imaju veći zračni mjehur što znači da će lakše plutati od svježih jaja koja tonu na dno čaše. Starija kuhana jaja se također lakše gule jer imaju veći zračni mjehur. 
  4. Žumanjak i bjelanjak zapravo imaju istu količinu proteina, no razlika je u kalorijama. Žumanjak sadrži nešto više masnoća i ima oko 60 kalorija, dok bjelanjak ima isto tri grama proteina kao i žumanjak, ali sadrži samo 15 kalorija. 
  5. Debljina ljuske jajeta ovisi o starosti kokoši. Što je kokoš starija, stvarat će jaja tanje ljuske koja se lakše razbija. 
  6. Iako sirova i kuhana jaja imaju isti količinu proteina, oni postaju lakše dostupni našem organizmu tek nakon kuhanja. Točnije 51 % proteina iz sirovog jajeta je probavljivo, dok je u kuhanom jajetu ta brojka čak 91 %.
  7. Ako nisi sigurna je li jaje sirovo ili kuhano, jednostavno ga zavrti na stolu. Kuhano jaje će se nastaviti vrtjeti pravilnom ritmom dok će se sirovo jaje početi ljuljati.

     | Author: SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
     
  8. Dok u brojnim zemljama na mladence bacamo rižu, u Francuskoj je običaj da mladi par nakon vjenčanja razbije jaje na pragu doma kako bi osigurali što sretniji brak i što više zdravih beba. 
  9. Najveće kokošje jaje na svijetu težilo je gotovo pola kilograma i imalo je dva žumanjka i duplu ljusku. 
  10. Pravilo je da veće ptice nesu i veća jaja, no kada gledamo u odnosu na tjelesnu masu ptice, najmanje jaje nese noj, a najveće kolibrić. 

Isprobaj i ove ukusne recepte s jajima:

Možda vas zanima... Imamo četiri ideje za ukusan doručak s jajima! Recepti Možda vas zanima... Evo kako celebrity chef Jamie Oliver pošira jaja Recepti Možda vas zanima... Jaja u pikantnom umaku od rajčice Recepti Možda vas zanima... Pripremi kremastu tjesteninu s tikvicama, parmezanom i jajima Recepti Možda vas zanima... Hrskavi zalogajčići od jaja, sira i slanine Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.