Špajza 02. rujna 2023.

Kako osušiti smokve - imamo najbolje savjete

Kratki vodič za sušenje smokava foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Do omiljene slatke delicije u nekoliko jednostavnih koraka....

Sušene smokve su prava eksplozija okusa (i slatkoće). Smokve, podrijetlom iz Male Azije, od davnina su bile simbol života i plodnosti te su stoga bile povezane s besmrtnošću i obiljem. U staroj Grčkoj smokva je bila sveta za Atenu, božicu mudrosti, i za Dioniza, boga plodnosti i vina. Smokve se beru od početka ljeta (rane sorte) do rane jeseni, no rujan im je vrhunac.

Sušene smokve mnogima su omiljeni slatki zalogaj, a u nastavku saznaj kako ih osušiti i pravilno skladištiti.

 | Author: Tom Hermans/Unsplash Suhe smokve foto: Tom Hermans/Unsplash

Sušenje u pećnici

Sušenje smokvi u pećnici zasigurno je najjednostavnija metoda, posebice ako poželiš sušiti manje količine. Smokve se u pećnici suše na najnižoj temperaturi (ako je moguće na 30 stupnjeva). Smokve prepolovi (ali bez potpunog dijeljenja ploda) i stavi na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Vrata pećnice drži odškrinuta kako bi omogućila istjecanje vlage.

Bit će im potrebno 3 do 6 sati sušenja, no svakako ih povremeno okreni i provjeri u kojoj su fazi kako ne bi izgorjele. Nakon što se osuše, važno ih je dobro ohladiti prije spremanja u kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu s osušenim lovorovim listom ili komoračem.

 | Author: Shutterstock Smokve, foto: Shutterstock

Talijanska metoda sušenja smokvi

Započnimo tradicionalnom metodom koja se koristi u južnoj Italiji. Tu se smokve izlažu suncu kako bi se osušile, a zatim se kuhaju. Da bi recept uspio, potrebno je odabrati plodove koji su čvrsti, zreli i kvalitetni.

Proces započinje nježnim pranjem smokvi i brisanjem čistom kuhinjskom krpom kako bi se uklonio višak vode. Smokve se zatim prerežu po dužini napola, vodeći računa da se krajevi ne prerežu do kraja (dvije polovice moraju ostati spojene). Postavljaju se na pladanj prekriven papirom za pečenje i izlažu se suncu te se potom okreću 2 ili 3 puta dnevno.

 

Možda vas zanima... Jer je domaće najbolje: Napravi jednostavan džem od smokava Recepti

 

Noću je bolje smokve skloniti u kuću kako ne bi došle u dodir s vlagom. Važno je prekriti ih gazom kako bismo ih zaštitili od muha, insekata ili vanjskih uzročnika. 

Smokve će biti spremne kad potamne i uvenu. Jednom kada je proces sušenja gotov, smokve se mogu napuniti. Svaki par smokvi napuni s pola oraha, bademom ili ušećerenom korom limuna, zatvori ga i peci na 180 stupnjeva oko 10-15 minuta dok ne porumene.

Kako bi bile još mekše i ukusnije, prije stavljanja u pećnicu možeš ih premazati sirupom od vode i šećera kako bi se dodatno karamelizirale. 

U videu u nastavku možeš pogledati kako u praksi izgleda tradicionalno sušenje smokava...

 

Kako čuvati suhe smokve?

Kako bi se osiguralo pravilno skladištenje, važno je da voda u smokvama potpuno nestane. Nakon što su se smokve dobro osušile, možeš ih čuvati u staklenim posudama s hermetičkim zatvaračem.

Drevna metoda je čuvanje u staklenim posudama u kojima se isprepliću smokve i lovorovi listovi. Zatvaranje u vakuumskim vrećicama također je izvrstan odabir koji će produljiti miris i okus sušenih smokava. 

 

Mini tart sa smokvama Možda vas zanima... Mini tartovi sa smokvama i pistacijama Recepti

 

Svojstva suhih smokvi

Smokva sadrži mineralne soli (kalij, kalcij, željezo), antioksidanse, vitamine i šećere. Također ima prirodnu laksativnu funkciju zbog prisutnosti vlakana, a zahvaljujući visokom udjelu kalcija i željeza, preporučuje se u slučajevima anemije, umora ili slabosti.

Ukratko, smokve su izvrstan međuobrok, iako ih se ne smije jesti previše: ne preporučuju se više od tri suhe smokve dnevno.

Kalorijska vrijednost

Sušenjem smokva gubi se veći dio vode i dobiva se pet puta veći sadržaj šećera u odnosu na svježe plodove. Također povećava se sadržaj vlakana

 Osušena smokva bogata je šećerima, a sadrži 250 kalorija na 100 grama. S druge strane, svježa smokva ima 50 kalorija na 100 grama, piše Finedininglovers

 | Author: Getty Images Sušene smokve, foto: Getty Images

Isprobaj fine recepte sa smokvama...

 

 

 

 

 

Možda vas zanima... Okruglice od marcipana i suhih smokava - najslađi domaći slatkiš Recepti Možda vas zanima... Zasladi se mileram kolačem sa smokvama Kolumne Možda vas zanima... Kolač sa smokvama gotov je za samo pola sata Kolumne Možda vas zanima... Neodoljivi slatki kruh sa smokvama, bademima i medom Recepti Možda vas zanima... Smokve s jogurtom i medom doručak su iz snova! Recepti

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:59 02. Rujan 2023.

    suhe smokve rakija tradicija

  • amando 09:58 02. Rujan 2023.

    suhe smokve rakija tradicija