Špajza 08. rujna 2025.

Je li opasno jesti koštice od jabuke?

jabuka, jabuke
Je li opasno jesti koštice od jabuke?
foto: Louis Hansel/Unsplash
Što ako pojedemo koštice od jabuke? Evo što znanost kaže o zloglasnom cijanidu u srži omiljenog voća...

Jedeš jabuku i slučajno zagrizeš i progutaš dio s košticama... Događa se i najopreznijima. Ali na pamet ti vjerojatno padnu sva ona upozorenja kako je taj dio "otrovan" i nije ti baš svejedno. Hoće li ti nešto biti?

Odgovor je jednostavan, ali uz nekoliko zanimljivih nijansi. Za većinu ljudi, jedenje cijele jabuke, uključujući koru i srž, nije opasno. Dapače, kora od jabuke prepuna je vlakana, vitamina i antioksidansa pa se često preporučuje da je ne guliš.

No kad dođeš do središta, tamo gdje su koštice, kreće rasprava. Jer koštice od jabuke sadrže spoj koji može postati otrovan. Ali da bi ti stvarno naudio, moraš ih pojesti jako, jako puno.

jabuke Možda vas zanima... Najbolji način čuvanja jabuka kod kuće Špajza

Što zapravo sadrže koštice od jabuke?

Koštice od jabuke sadrže tvar pod imenom amigdalin. To je prirodni spoj koji tijekom probave može osloboditi male količine cijanida, onog istog otrova kojeg povezuješ s krimićima Agathe Christie i špijunskim trilerima.

Ali nemoj paničariti – količina koju uneseš kroz slučajno pojedene 2-3 koštice toliko je mala da je tvoje tijelo lako neutralizira.

jabuka, jabuke | Author: Premium Photo/Unsplash Jabuke foto: Premium Photo/Unsplash

Amigdalin se nalazi i u sjemenkama bresaka, marelica i trešanja u znatno većim količinama nego u jabukama. Da bi došlo do ozbiljne toksične reakcije, morali bismo pojesti 1-2 šake koštica, i to ih prožvakati jer cijele prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjene. Pojesti nekoliko sjemenki tu i tamo nije opasno.

jabuke Možda vas zanima... Kako spriječiti da narezane jabuke posmeđe? Špajza

A što s ostatkom jabuke?

Kora od jabuke je prepuna vlakna i antioksidansa pa je nemoj guliti, osim ako imaš osjetljiv želudac. Ili ako su jabuke iz neprovjerenog izvora.

Jedna velika jabuka s korom sadrži oko 5 grama vlakana, što je više od 15% tvoje dnevne potrebe. Osobe osjetljive na vlakna mogle bi osjetiti lagani nadutost ili plinove, ali to je normalno i najčešće prolazno. Slušaj svoje tijelo – ako ti kora smeta, oguli je. Ako ti paše – uživaj.

A sada isprobaj ove recepte s jabuka, nama su svi genijalni. I slobodno ubaci i pokoju košticu od jabuke 😉

Kolač od "nevidljivih" jabuka Možda vas zanima... Obožavamo ovaj kolač od "nevidljivih" jabuka Recepti crumble od jabuka Možda vas zanima... CRUMBLE Savršene pečene jabuke s hrskavim posipom Recepti Domaći sok od jabuke Možda vas zanima... Kako napraviti domaći sok od jabuke Recepti Pita od jabuka Možda vas zanima... PITA OD JABUKA Poslastica koja nestaje u trenu Recepti Trikovi chefova za savršenu pitu od jabuka Možda vas zanima... Trikovi chefova za savršenu pitu od jabuka Špajza sanja vejnović, pitice od jabuka Možda vas zanima... Sanja Vejnović ima najbolji recept za mini pite od jabuka Recepti Desert od kruha s jabukama i bourbon umakom Možda vas zanima... Genijalan desert od starog kruha i jabuka Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.