Špajza 02. listopada 2024.

Najbolji način čuvanja jabuka kod kuće

jabuke
Kako čuvti jabuke da dulje traju
foto: Isabella Fischer/Unsplash
Svatko tko voli jabuke zna koliko frustrirajuće može biti kada brzo počnu trunuti. Zato smo prikupili savjete i trikove uz koje će ovo omiljeno voće dulje ostati svježe, u hladnjaku i izvan njega

Volimo njihovu sočnost i svježinu, volimo iih u pitama, kompotu, sokovima, ali nekako ih uzimamo zdravo za gotovo. Da ne bude zabune- glavne junakinje naše današnje priče su - jabuke.

Koliko puta ti se dogodilo da nakupuješ mjesečnu zalihu i ubrzo shvatiš da su izgubile svježinu, postale mekane, možda čak počele trunuti? No postoji nekoliko jednostavnih trikova koji mogu značajno produljiti vijek trajanja ovog omiljenog voća.

Jabuke Možda vas zanima... Jabuke: Mali vodič za veliko voće None

Gdje treba držati jabuke - u hladnjaku ili na stolu?

Naizgled jednostavno voće, ali kad dođe do čuvanja jabuka, mnogi od nas nisu sigurni gdje ih zapravo držati – u hladnjaku ili na kuhinjskom stolu?

Možda si i ti među onima koji su ih godinama jednostavno stavljali u hladnjak i nadali se najboljem. Nekad taj pristup funkcionira, jabuke ostanu svježe nekoliko tjedana, no ponekad, bez očitog razloga, one brzo gube svježinu i okus.

Jabuke | Author: Chandra Oh/Unsplash Jabuke foto: Chandra Oh/Unsplash

Prva stvar koju trebaš znati je da nije svaka jabuka ista. Neke sorte prirodno su dugotrajnije i mogu se držati u hladnjaku tjednima, dok su druge najbolje odmah konzumirati.

Znanje o tome koje jabuke odabrati i gdje ih pohraniti može napraviti veliku razliku u očuvanju njihovog okusa i teksture. Postoje i trikovi kako spriječiti da narezane jabuke brzo potamne, kao i savjeti o tome kako prepoznati kad je jabuka zaista propala i nije više pogodna za jelo.

Možda vas zanima... Jeste li za pomfrit od jabuka? Recepti

Gdje je najbolje čuvati jabuke

Da bi jabuke ostale svježe što dulje, ključno je znati gdje ih pohraniti. Najbolje mjesto je najhladniji dio hladnjaka, idealno na temperaturi između 1 i 2°C.

U takvim uvjetima proces zrenja značajno se usporava, što omogućuje jabukama da zadrže svježinu mnogo dulje nego kada ih držiš na sobnoj temperaturi. Osim što im hladnoća pomaže da ostanu hrskave, važno je i gdje ih točno postaviti unutar hladnjaka.

 | Author: Priscilla Du Preez/Unsplash Jabuke foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

Jabuke ne bi trebalo držati pored namirnica koje imaju snažan miris, poput luka ili češnjaka jer lako upijaju mirise, što može negativno utjecati na njihov okus. Također, važno je paziti na druge namirnice u njihovoj blizini.

Jabuke ispuštaju plin etilen, koji može ubrzati kvarenje drugih proizvoda poput krumpira, ali istovremeno, krumpiri ispuštaju plin koji može utjecati na brže kvarenje jabuka. Zato ih je najbolje držati dalje od ovih namirnica.

michelle obama Možda vas zanima... Pita od jabuka Michelle Obame peče se čak 3 sata! Recepti

Koliko dugo različite vrste jabuka mogu trajati?

Nije svaka jabuka pogodna za dugotrajno čuvanje. Neke sorte su prirodno čvršće i mogu ostati svježe dulje vremena, dok su druge osjetljivije i najbolje ih je konzumirati čim ih kupiš.

Ako planiraš kupovati jabuke koje ćeš držati dulje, odaberi sorte poput Fuji, Granny Smith, Gala ili Red Delicious. Ove jabuke poznate su po tome što dulje zadržavaju hrskavost i okus. S druge strane, jabuke kao što su Honeycrisp ili SweeTango najbolje su za trenutnu konzumaciju. One su sočne i hrskave, ali su i osjetljivije na propadanje te ih je najbolje pojesti ubrzo nakon kupnje.

jabuke | Author: Sharefaith/Pexels Domaće sočne jabuke foto: Sharefaith/Pexels

Zašto narezane jabuke brzo potamne?

Jedna od najčešćih frustracija s jabukama je to što potamne ubrzo nakon što ih narežeš. To tamnjenje je posljedica oksidacije, kemijske reakcije koja se događa kad je meso jabuke izloženo zraku. Iako smeđa boja ne znači da je jabuka pokvarena, svakako ne izgleda primamljivo za jelo.

Da spriječiš oksidaciju i zadržiš lijep izgled narezanih jabuka, možeš isprobati nekoliko trikova. Jedan od najjednostavnijih načina je premazati kriške jabuke limunovim sokom. Kiselina iz limuna usporava oksidaciju i pomaže očuvati svijetlu boju jabuke.

Druga opcija je potopiti kriške jabuke u blagu otopinu soli i vode. Samo jedna žličica soli na šalicu vode bit će dovoljna da spriječi tamnjenje jabuka na nekoliko sati, a ne brini – jabuke neće poprimiti slani okus ako ih kratko ispereš prije posluživanja.

Svinjski kotleti s jabukama Možda vas zanima... NEDJELJNI RUČAK Slasni svinjski kotleti s jabukama Recepti

Kako prepoznati lošu jabuku?

Iako smeđa boja zbog oksidacije ne znači da je jabuka nejestiva, postoji nekoliko znakova koji jasno pokazuju da je najbolje izbjegavati je jesti.

Jabuke koje su razvile meke ili trule dijelove, značajne promjenile boju, teksturu ili imaju neprijatan miris treba izbaciti. Osim fizičkih promjena, jabuka koja počinje truliti obično ima blago fermentirani miris, što je jasan pokazatelj da više nije pogodna za jelo.

Najbolji način čuvanja jabuka kod kuće | Author: alandsmann/Pixabay Neke su sorte trajnije od drugih foto: alandsmann/Pixabay

Kako pravilno skladištiti jabuke

Za kraj, uz malo pažnje i pravilno skladištenje, tvoje jabuke mogu ostati svježe i ukusne znatno dulje nego inače. Ključ je u održavanju optimalne temperature, izbjegavanju kontakta s proizvodima koji mogu ubrzati njihovo propadanje te u prepoznavanju znakova kad je jabuka prešla svoj vrhunac.

Sada, kada znaš sve trikove, možeš bez brige uživati u njihovu savršenom okusu tjednima nakon kupnje. I napraviti ove divne slastice od jabuka!

kolač od jabuka i griza Možda vas zanima... Kolač od jabuka i griza - najfinija i najbrža slastica Recepti Kolač s medom i karameliziranim jabukama Možda vas zanima... Kolač s medom i karameliziranim jabukama Recepti Jabuke u šlafroku Možda vas zanima... Jabuke u šlafroku - recept iz bakine bilježnice Recepti jabuke desert Možda vas zanima... SLATKA JESEN Uživaj u finim pečenim jabukama Recepti štrudla od jabuka recept Možda vas zanima... ŠTRUDLA OD JABUKA Slatki klasik koji svi obožavaju Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.