Kad je u pitanju krumpir, svatko od nas ima neki vlastiti način, odnosno trik pripreme za najbolji pire krumpir ili pak pomfrit. No ta rasprava ipak je manje prisutna kad je u pitanju pečeni krumpir jer svi se slažu – klasika je u tom slučaju najbolja opcija.
Za pečenje biramo krumpire koji sadrže više škroba, a manje vode te imaju debelu koru. Jer upravo zahvaljujući tim karakteristikama pečeni krumpiri su tako pahuljasti iznutra, a hrskavi izvana.
Martha zna tajnu najboljih pečenih krumpira
No postoji jedna slavna stručnjakinja, kuharica i domaćica Martha Stewart koja smatra da je bolje upravo obrnuto – u pećnici peći krumpire s više vode i manje škroba. Ali i primijeniti njezine savjete koje donosimo u nastavku...
"Krumpiri koji sadrže više vode mogu dulje 'izdržati' na visokoj temperaturi bez da povenu, odnosno smežuraju se, samo ih treba pravilno peći i sve će ispasti odlično! Takve krumpire treba peći na nižoj temperaturi od 160 stupnjeva, oko 90 minuta.
Škrobastiji krumpiri s manje vode peku se pak na 200-230 stupnjeva, nešto kraće od 60 minuta", savjetuje Martha.
Ukusni dodaci za pečeni krumpir
Čim ih izvadiš iz pećnice, svaki krumpir treba primiti čistom kuhinjskom krpom (jer su jako vrući!) te pritisnuti na kuhinjski pult ili drvenu dasku kako bi se lagano razlomila kora te unutrašnjost krumpira lagano provirila van.
Nakon toga, preporučuje Martha, svaki krumpir na mjestu gdje je napuknuo treba još malo razdvojiti prstima, dodati maslaca, soli, papra i (punomasnog) kiselog vrhnja ili milerama te posuti nasjeckanim svježim koprom, vlascem ili listićima peršina. Jedu se vrući!