Špajza 23. studenoga 2023.

Na američki Dan zahvalnosti uživa se u slasnoj purici

dan zahvalnosti hrana
Što sve Amerikanci jedu na Dan zahvalnosti? foto: Pro Church Media/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Na današnji dan 23. studenoga u SAD-u se obilježava Dan zahvalnosti, a na obiteljskim stolovima obavezna jela su pečena purica, pire krumpir, batat, glazirane prokulice, umak od brusnica, pita od bundeve... Imamo sve recepte

Dan zahvalnosti, blagdan koji se počeo obilježavati kao dan zahvale za obilnu žetvu, obilježava se u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Svetoj Luciji, Liberiji, a neslužbeno i u Brazilu i Filipinima. I dok se primjerice u Kanadi slavi drugog ponedjeljka u listopadu, Dan zahvalnosti u SAD-u obilježava se četvrtog četvrtka u studenome.

Na području SAD-a prvi je put zabilježeno obilježavanje Dana zahvalnosti 1619. godine, nakon što  je 38 doseljenika iz Engleske koji  su doputovali na brodu Margaret stupilo na američko tlo, u sadašnju saveznu državu Virginiju te su se poželjeli zahvaliti Bogu za sretan dolazak. I Idućih godina doseljenici su na različitim mjestima počeli slaviti iz istog razloga, a najpoznatija proslava je ona 1621. u Plymouthu, u Massachusettsu, gdje su doseljenici slavili zajedno s Indijancima koji su im pomogli da prežive svoju prvu zimu na američkom tlu.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Boga blagdanski stol na američki Dan zahvalnosti foto: Karolina Grabowska/Pexels  | Author: Karolina Grabowska/Pexels Uz tradicionalna jela na Dan zahvalnosti okuplja se cijela obitelj foto: Karolina Grabowska/Pexels

Glavna zvijezda blagdanskog stola na Dan zahvalnosti je – purica, a uz nju se veže i zanimljiva tradicija – pomilovanje purice – zadaća koju svake godine uoči Dana zahvalnosti obavlja američki predsjednik. Ova tradicija traje od 1947 godine.

Ove godine predsjednik SAD-a Joe Biden pomilovao je dvije purice – Liberty i Bell. Liberty je teška 19,3 kilograma, dok Bell ima 200 grama manje. Ove dvije sretnice živjet će mirno do kraja svog života na Fakultetu za hranu, poljoprivredu i prirodne resurse na Sveučilištu Minnesota.

 | Author: DPA/PIXSELL Ove godine predsjednik SAD-a Joe Biden, uoči Dana zahvalnosti, pomilovao je dvije purice – Liberty i Bell foto: DPA/PIXSELL

No dosta o povijesti, tu smo da pričamo o hrani. A stol većine američkih obitelji na Dan zahvalnosti uistinu je obilan. Od neizostavne pečene purice (koliko smo samo američkih filmova vidjeli u kojima se na Dan zahvalnosti odvija prava drama jer netko na vrijeme nije odmrznuo puricu ili ju je prepekao), do brojnih priloga (pire krumpir, punjenje za puricu, složenci od graha, batata i mahuna, glazirane prokulice…)  te slavnog umaka od brusnica i slasnih pita za desert (pita od bundeve, pita od pekan oraha…) – ma ničega ne nedostaje. Donosimo popis zvijezda blagdanskog stola na Dan zahvalnosti te recepte koji su odlična inspiracija za neki veliki obiteljski ručak koji planiraš pripremiti u budućnosti.

 | Author: Monstera Production/Pexels Pečena purica foto: Monstera Production/Pexels

Pečena purica

Zvijezda blagdanskog stola na američki Dan zahvalnosti definitivno je pečena purica. Budući da je riječ o povećem komadu mesa, treba paziti na vrijeme pečenja – ne smije ostati sirova, ali se ne smije ni prepeći kako bi ostala sočna. Također, dobro ju je staviti u salamuru večer uoči pečenja.

 

Možda vas zanima... Punjena pečena purica - kad je bal, nek je bal! Recepti Pečena purica Možda vas zanima... Kuhari otkrivaju 8 trikova za savršeno sočnu puricu Špajza

 

 | Author: Parnis Azimi/Unsplash Pire krumpir foto: Parnis Azimi/Unsplash

Pire krumpir

Svatko ima svoju tajnu najboljeg pire krumpira, a neki od savjeta su korištenje vrućeg mlijeka i vrhnja, dodavanje krem sira, ali i češnjaka kuhanog u mlijeku, dok primjerice slavni Snoop Dogg nedavno otkriva kako on u svoj pire krumpir dodaje – konjak! Sviđa nam se i verzija kada se u krumpir dodaje smeđi maslac aromatiziran kaduljom, ili se pak u pire, uz krumpir, umiješa i kuhana ili pečena bundeva, mrkva i/ili batat.

 

pire krumpir Možda vas zanima... Ovo će ti biti najdraži recept za pire krumpir... Recepti snoop dogg, pire krumpir Možda vas zanima... Reper Snoop Dogg u pire krumpir stavlja tajni sastojak Recepti

 

 | Author: Jess Loiterton/Pexels Batat foto: Jess Loiterton/Pexels

Batat

Batat se na američkim stolovima na Dan zahvalnosti zna naći u obliku pirea, ali i kao slatkasti složenac. No batat, taj zdravi svestrani gomolj, se može pripremiti na još nekoliko sjajnih načina, koji su dragi i Amerikancima.

 

Prženi batat Možda vas zanima... Kako savršeno pripremiti batat Špajza

 

 | Author: Sebastian Coman/Unsplash Glazirane prokulice foto: Sebastian Coman/Unsplash

Glazirane prokulice

Prokulice glazirane medom ili javorovim sirupom jedan su od tradicionalnih priloga na američki Dan zahvalnosti. Ovo nekima mrsko povrće za maksimalan okus treba dobro zapeći, a pripremu završiti s malo balzamičnog octa ili pak tekućeg meda ili javorovog sirupa. Također, odlična je kombinacija prokulica i kestena, još jedan američki slatko-slani klasik koji se često nađe na stolu na Dan zahvalnosti i Božić.

 

Prokulice Možda vas zanima... Glazirane prokulice odličan su blagdanski prilog Recepti

 

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Umak od brusnica foto: Karolina Grabowska/Pexels

Umak od brusnica

Umak od brusnica, nama pomalo neshvatljiv, neizostavna je komponenta slavlja Dana zahvalnosti, ali i drugih blagdana u SAD-u. Ovaj umak savršena je kombinacija oporog i slatkog te izvrsno ide uz pečenu puricu, a kasnije, kad se ostaci purice koriste za izradu slasnih sendviča, umak od brusnica također je dobrodošao dodatak.

 

Možda vas zanima... A što kažeš na umak od brusnica kao jedan od priloga uz puricu? Recepti

 

 | Author: Olivie Strauss/Unsplash Pita od bundeve foto: Olivie Strauss/Unsplash

Pita od bundeve

Slavna pumpkin pie simbol je proslave Dana zahvalnosti, ali i Halloweena. Hrskava kora za pitu i fino, sočno punjenje bogatog okusa i baršunaste teksture osvojit će sva nepca. Još ako dodaš zimske začine poput cimeta, muškatnog oraščića, klinčića… Možeš ju ukrasiti svježim brusnicama, sjemenkama bundeve ili drugim orašastim plodovima, a može se nekoliko dana čuvati u hladnjaku.

 

Možda vas zanima... Uživaj u kriški ukusne pite od bundeve Recepti

 

 | Author: Pixensation/Pexels Pita od pekan oraha foto: Pixensation/Pexels

Pita od pekan oraha

Domaća pita od pekan oraha osvojit će sve tvoje goste. Ne mora biti Dan zahvalnosti da ju pripremiš i iznenadiš ih. Njezin bogati, maslačni i orašasti okus daje dašak luksuza blagdanskom stolu. Može se pripremiti unaprijed jer piti od pekan oraha treba nekoliko sati da se dobro ohladi i da se izbalansiraju svi okusi.

 

Možda vas zanima... Savršen spoj javorovog sirupa i pekan oraha Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.