Dan zahvalnosti, blagdan koji se počeo obilježavati kao dan zahvale za obilnu žetvu, obilježava se u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Svetoj Luciji, Liberiji, a neslužbeno i u Brazilu i Filipinima. I dok se primjerice u Kanadi slavi drugog ponedjeljka u listopadu, Dan zahvalnosti u SAD-u obilježava se četvrtog četvrtka u studenome.
Na području SAD-a prvi je put zabilježeno obilježavanje Dana zahvalnosti 1619. godine, nakon što je 38 doseljenika iz Engleske koji su doputovali na brodu Margaret stupilo na američko tlo, u sadašnju saveznu državu Virginiju te su se poželjeli zahvaliti Bogu za sretan dolazak. I Idućih godina doseljenici su na različitim mjestima počeli slaviti iz istog razloga, a najpoznatija proslava je ona 1621. u Plymouthu, u Massachusettsu, gdje su doseljenici slavili zajedno s Indijancima koji su im pomogli da prežive svoju prvu zimu na američkom tlu.
Glavna zvijezda blagdanskog stola na Dan zahvalnosti je – purica, a uz nju se veže i zanimljiva tradicija – pomilovanje purice – zadaća koju svake godine uoči Dana zahvalnosti obavlja američki predsjednik. Ova tradicija traje od 1947 godine.
Ove godine predsjednik SAD-a Joe Biden pomilovao je dvije purice – Liberty i Bell. Liberty je teška 19,3 kilograma, dok Bell ima 200 grama manje. Ove dvije sretnice živjet će mirno do kraja svog života na Fakultetu za hranu, poljoprivredu i prirodne resurse na Sveučilištu Minnesota.
No dosta o povijesti, tu smo da pričamo o hrani. A stol većine američkih obitelji na Dan zahvalnosti uistinu je obilan. Od neizostavne pečene purice (koliko smo samo američkih filmova vidjeli u kojima se na Dan zahvalnosti odvija prava drama jer netko na vrijeme nije odmrznuo puricu ili ju je prepekao), do brojnih priloga (pire krumpir, punjenje za puricu, složenci od graha, batata i mahuna, glazirane prokulice…) te slavnog umaka od brusnica i slasnih pita za desert (pita od bundeve, pita od pekan oraha…) – ma ničega ne nedostaje. Donosimo popis zvijezda blagdanskog stola na Dan zahvalnosti te recepte koji su odlična inspiracija za neki veliki obiteljski ručak koji planiraš pripremiti u budućnosti.
Pečena purica
Zvijezda blagdanskog stola na američki Dan zahvalnosti definitivno je pečena purica. Budući da je riječ o povećem komadu mesa, treba paziti na vrijeme pečenja – ne smije ostati sirova, ali se ne smije ni prepeći kako bi ostala sočna. Također, dobro ju je staviti u salamuru večer uoči pečenja.
Pire krumpir
Svatko ima svoju tajnu najboljeg pire krumpira, a neki od savjeta su korištenje vrućeg mlijeka i vrhnja, dodavanje krem sira, ali i češnjaka kuhanog u mlijeku, dok primjerice slavni Snoop Dogg nedavno otkriva kako on u svoj pire krumpir dodaje – konjak! Sviđa nam se i verzija kada se u krumpir dodaje smeđi maslac aromatiziran kaduljom, ili se pak u pire, uz krumpir, umiješa i kuhana ili pečena bundeva, mrkva i/ili batat.
Batat
Batat se na američkim stolovima na Dan zahvalnosti zna naći u obliku pirea, ali i kao slatkasti složenac. No batat, taj zdravi svestrani gomolj, se može pripremiti na još nekoliko sjajnih načina, koji su dragi i Amerikancima.
Glazirane prokulice
Prokulice glazirane medom ili javorovim sirupom jedan su od tradicionalnih priloga na američki Dan zahvalnosti. Ovo nekima mrsko povrće za maksimalan okus treba dobro zapeći, a pripremu završiti s malo balzamičnog octa ili pak tekućeg meda ili javorovog sirupa. Također, odlična je kombinacija prokulica i kestena, još jedan američki slatko-slani klasik koji se često nađe na stolu na Dan zahvalnosti i Božić.
Umak od brusnica
Umak od brusnica, nama pomalo neshvatljiv, neizostavna je komponenta slavlja Dana zahvalnosti, ali i drugih blagdana u SAD-u. Ovaj umak savršena je kombinacija oporog i slatkog te izvrsno ide uz pečenu puricu, a kasnije, kad se ostaci purice koriste za izradu slasnih sendviča, umak od brusnica također je dobrodošao dodatak.
Pita od bundeve
Slavna pumpkin pie simbol je proslave Dana zahvalnosti, ali i Halloweena. Hrskava kora za pitu i fino, sočno punjenje bogatog okusa i baršunaste teksture osvojit će sva nepca. Još ako dodaš zimske začine poput cimeta, muškatnog oraščića, klinčića… Možeš ju ukrasiti svježim brusnicama, sjemenkama bundeve ili drugim orašastim plodovima, a može se nekoliko dana čuvati u hladnjaku.
Pita od pekan oraha
Domaća pita od pekan oraha osvojit će sve tvoje goste. Ne mora biti Dan zahvalnosti da ju pripremiš i iznenadiš ih. Njezin bogati, maslačni i orašasti okus daje dašak luksuza blagdanskom stolu. Može se pripremiti unaprijed jer piti od pekan oraha treba nekoliko sati da se dobro ohladi i da se izbalansiraju svi okusi.