Špajza 25. siječnja 2020.

Ovoj hrani zaista nije mjesto u hladnjaku

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hladnjaci održavaju tvoje namirnice i hranu svježom i haldom od 1913. godine, no ipak, nije svim namirnicama mjesto u njemu.

Kako bi znala koje je to namirnice bolje čuvati izvan hladnjaka, donosimo ti detaljan popis s pojašnjenjima. Prouči ga, pomno prerasporedi sve što imaš u svom hladnjaku te sačuvaj svježinu i kvalitetu namirnica. 

 

Možda vas zanima... Dva odlična doručka za nadolazeći vikend Recepti Možda vas zanima... Gulaš: Dva prijedloga za ručak koji će te zagrijati Recepti

 

Povrće

  • Paprika - koža paprike gubi na čvrstoći i hrskavosti ako ju čuvaš na hladnom mjestu.
  • Krastavci - spremanje krastavaca u hladnjak učestala je pogreška, ali upravo tamo on će postati vodenkast.
  • Luk i češnjak - ako si primijetila da luk koji ostaviš u hladnjaku postaje mekan i zadržava vlagu u sredini, vrijeme je da odustaneš od te navike i čuvaš ga na sobnoj temperaturi. Isto je i s češnjakom kojeg bi trebala čuvati na tamnom mjestu.
  • Krumpir - je najbolje čuvati u papirnatoj vrećici
  • Rajčica - daje najbolji okus kada ju čuvaš na sobnoj temperaturi.
  • Patlidžan - je još jedno povrće koje gubi svoj okus nakon što stoji u hladnjaku, ali i na sobnoj temperaturi on ne može trajati duže od nekoliko dana stoga brzo pronađi recept s njim!

 

Možda vas zanima... Ručajte lungić u omotaču od češnjaka Recepti Možda vas zanima... Pripremi krumpir na tri kreativna načina Recepti

 

Voće 

  • Avokado - je voće koje će najbolje i najbrže dozreti upravo na sobnoj temperaturi.
  • Banane - trebaju toplu temperaturu kako bi dozrele što znači da hladnjak definitivno nije mjesto za njih.
  • Bobičasto voće - ima veću šansu da ostane svježe ako ga čuvaš na sobnoj temperaturi. Vlaga iz hladnjaka mogla bi ga uništiti. Također, preporučuje se oprati ga tek prije nego što ga ideš jesti.
  • Citrusno voće - najbolje je držati na kuhinjskoj radnoj površini, a obavezno se riješi onog voća koje je poprimilo plijesan pošto se ona vrlo brzo širi na druge, zdrave voćke.
  • Lubenica - se treba držati izvan hladnjaka ako govorimo o onoj koja još nije otvorena, odnosno razrezana.
  • Jabuke - možeš slobodno ostav iti na kuhinjom pultu na tjedan, ako ne i dva.

 

Možda vas zanima... Kruh od banane i čokolade kojem ćeš teško reći NE Recepti Možda vas zanima... Doručak i desert: Sočni muffini s jabukom i cimetom Recepti

 

Ulja, umaci i začini

  • Maslinovo ulje - trebalo bi se čuvati na hladnom i tamnom mjestu, no ne u hladnjaku gdje bi moglo postati kruto.
  • Bosiljak - je najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi dok su stabljike potopljene u vodu.
  • Ljuti umak - koji sadržava ocat u sebi ne treba držati u hladnjaku. Samo umake koji sadržavaju kremaste i mliječne dodatke treba skladištiti u njemu.
  • Umak od soje - zbog fermentacije, ne treba držati u hladnjaku. U kuhinjskom ormariću on može stajati čak do godinu dana.

 

maslinovo Možda vas zanima... Kako prepoznati vrhunsko maslinovo ulje? Špajza Možda vas zanima... Brzo i ukusno: Svinjski kare s medom, soja umakom i češnjakom Recepti

 

Namazi i ostale namirnice

  • Med - ti nikada neće okrenuti leđa gdje god ga držala.
  • Maslac od kikirikija - možeš držati izvan hladnjaka čak do tri mjeseca. Zamisli to kao krajnji rok kada ga moraš pojesti.
  • Orašasti plodovi - najbolji će biti ako ih čuvaš u hermetičkoj vrećici na mjestu koje nije niti pretoplo niti prehladno.
  • Kruh - je uredu zamrznuti, ali čuvati ga u hladnjaku samo će ubrzati njegov "odstajali" okus.
  • Čokolada - je namirnica koja jednom kad se otvori obično odmah nestane, ali ako to nije slučaj kod tebe nemoj ju čuvati u hladnjaku jer će samo na sobnoj temperaturi ona zadržati svoj okus i teksturu.
  • Konzervirana riba - ne nalazi se u hladnjacima niti u trgovinama gdje se prodaje, zašto bi onda bila kod tebe? Možeš ju držati izvan sve dok ju ne otvoriš.

 

Možda vas zanima... Slatki izazov: Medena panna cotta Recepti Možda vas zanima... Čokolada i maslac od kikirikija u kolaču iz šalice Recepti

 

Izvor: Delish

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.