Špajza 16. listopada 2022.

Pileća prsa - 6 provjerenih savjeta kako da uvijek ispadnu savršena

Pileća prsa
Donosimo 6 provjerenih savjeta kako ih pripremiti poput pravih majstora i kako da uvijek ispadnu savršena. foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pileća prsa su među najomiljenijom vrstom mesa jer se brzo spremaju i nemasna su. Osim toga, mogu se pripremiti na razne načine i vjerojatno su pravi šampioni u pripremanju obroka unaprijed. Uz to, piletina se izvrsno sljubljuje sa začinima i umacima iz cijelog svijeta.

Kada su pravilno pripremljena, pileća prsa su sočna i ukusna. Loša strana je što se mogu brzo osušiti ako ih prekuhaš. Zato donosimo 6 provjerenih savjeta kako ih pripremiti poput pravih majstora i kako da uvijek ispadnu savršena.

Za početak, nastoj uvijek odabrati pileća prsa s kostima jer daju sočnije i mekše meso. Rebrasta kost pomaže ravnomjernoj raspodjeli topline, čime se dobiva savršeno mekano meso. Zbog toga su pileća prsa često i na jelovniku renomiranih restorana.

Važno je napomenuti da piletina mora postići sigurnu unutarnju temperaturu od 165 stupnjeva. U redu je povući piletinu na 160 stupnjeva jer se nakon kuhanja i dok se piletina odmara temperatura penje za potrebnih pet stupnjeva (i do 10 stupnjeva).

Kako ispeći pileća prsa?

Ako se odlučiš za pileća prsa s kostima i kožom, probodi kožu vilicom ili napravi nekoliko proreza nožem te počni peći s kožom prema dolje. To će pomoći da se mast otopi u posudi za pečenje. Prsima s kostima treba malo više vremena za kuhanje. Pečenje, iako jednostavno i brzo, možda neće dati najsočniju piletinu, stoga je svakako premaži uljem prije pečenja, upotrijebi svoju omiljenu marinadu ili/i upari je s kremastim umakom za posluživanje.

  1. Prethodno zagrij pećnicu s jednom rešetkom u srednjem položaju. Ako pečeš piletinu s kožom, postavi drugu rešetku 15 cm od izvora topline. Premaži tavu biljnim uljem.
  2. Lagano premaži pileća prsa maslinovim uljem i začini solju i paprom s obje strane. Peci na srednjoj rešetki, okrećući povremeno dok piletina ne dobije zlatnu boju i dok termometar umetnut u najdeblji dio prsa ne zabilježi 165 stupnjeva, otprilike 12 do 18 minuta, ovisno o debljini.
  3. Ako pečeš piletinu s kožom, pomakni tavu na gornju rešetku na pola pečenja s kožom prema gore.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Kako poširati pileća prsa?

Lagano kuhanje prsa u vodi koja samo ključa, zajedno sa pregršt aroma, održava meso sočnim i mekanim bez dodane masnoće. Dodavanjem narezanog limuna, komadića mrkve i celera ili/i pola žutog luka pojačat ćeš okus. Isto vrijedi i za pileća prsa sa i bez kosti. Stavi piletinu u lonac i dodaj dovoljno vode da pokrije 2,5 cm.

U lonac dodaj arome poput lovora, papra u zrnu, grančica svježeg peršina, majčine dušice ili ružmarina i prstohvat soli. Pusti da lagano kuha na srednje jakoj vatri. Smanji vatru na srednju temperaturu i lagano kuhaj na 170 do 180 stupnjeva. Kuhaj, skidajući pjenu s površine, dok prsa ne zabilježe 165 stupnjeva na termometru s trenutnim očitanjem, što je otprilike 15 do 18 minuta.

Kako pripremiti pileća prsa na roštilju?

Tajna sočnih pilećih prsa na roštilju je u laganom filetiranju do ravnomjerne debljine. Kad se radi o  pilećim prsima bez kostiju i kože bit će gotovi u tren oka.

  1. Zagrij roštilj na srednje visokoj temperaturi. Premaži rešetke biljnim uljem.
  2. Pileća prsa bez kostiju i kože istuci između dva sloja plastične folije na jednaku debljinu, oko 1,5 cm. Premaži pileća prsa maslinovim uljem i začini solju i paprom.
  3. Peci dok se ne pojave tragovi roštilja, oko 2 minute. Zatim okreni piletinu za 45 stupnjeva i nastavi s pečenjem još oko 2 minute. Okreni i peci na žaru dok termometar s trenutnim očitanjem umetnut u najdeblji dio grudi ne zabilježi 165 stupnjeva, 3 do 5 minuta više.

Kako ispržiti pileća prsa?

Nevjerojatno ukusna, pržena pileća prsa su najbolja u 'omotu' od krušnih mrvica. Uživaj u njima uz malo limuna ili uz salatu, ili neka to bude baza finog sendviča ili piletine s parmezanom.

Savjet: Ako imaš termometar za prženje u dubokom ulju, temperatura ulja trebala bi biti između 170 i 180 stupnjeva.

  1. Pileća prsa bez kostiju i kože istuci između dva sloja plastične folije na jednaku debljinu od oko 1 cm.
  2. U plitku posudu umuti 2 velika jaja s malo soli i mljevenog papra. U zasebnoj posudi pomiješaj oko 2½ šalice krušnih mrvica, obilan prstohvat soli i malo mljevenog papra. Umoči jedna po jedna pileća prsa u smjesu od jaja s obje strane, pa pusti da višak opadne. Ubaci piletinu u krušne mrvice, lagano pritiskujući da se sjedine.
  3. Napuni tavu s debelim dnom biljnim uljem na oko 2,5 cm i zagrij na srednje jakoj temperaturi. Je li ulje dovoljno vruće možeš provjeriti tako da dodaš prstohvat krušnih mrvica u ulje. Ako odmah zacvrče, sve je spremno za pečenje.
  4. Dodaj piletinu u serijama na vruće ulje i okreni je jednom. Prilagodi temperaturu ulja, (ako se dimi, prevruće je), dok ne porumeni i dok se meso ne ispeče, cca 4 do 5 minuta po svakoj strani. Prebaci na rešetku i začini prstohvatom soli. Dodaj još ulja ako je potrebno.

Kako ispeći pileća prsa u pećnici?

Za ovu metodu možeš odabrati pileća prsa bez ili s kostima, ali zapamti - koža na piletini djeluje kao zaštitni štit, zadržava vlagu i daje puno okusa! Dodaj još više aroma miješanjem mljevenih začina s maslinovim uljem prije nego što premažeš piletinu ili je jednostavno ispeci s kriškama limuna i začinima, poput majčine dušice ili ružmarina.

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Stavi piletinu na veliki pleh s obrubom. Premaži je s maslinovim uljem i začini solju i paprom. Peci dok termometar s trenutnim očitanjem umetnut u najdeblji dio prsa ne zabilježi 75 stupnjeva, 20 do 25 minuta.
  3. Pusti da odstoji oko 5 minuta prije posluživanja.

Kako peći pileća prsa na štednjaku?

Iako nije obavezno, ako istučeš pileća prsa bez kostiju na jednaku debljinu osigurat ćeš ravnomjerno (i brže!) kuhanje. No, najbolje je ostaviti pileća prsa s kostima i kožom takva kakva jesu, ali potrebno je obaviti laganu pripremu kako bi prsa bila ravnomjerna u tavi. Odreži red rebraste kosti kuhinjskim škarama ili nožem za guljenje i pronađi male dijelove kosti duž sredine gdje su prsa bila podijeljena i prerezana na pola. Ako pečeš prsa s kostima, počni pržiti s kožom prema dolje i okreni kad koža postane zlatnosmeđa, oko 5 minuta.

  1. Pileća prsa osuši papirnatim ručnikom. Posoli i popapri.
  2. Zagrij obilnu dozu maslinovog ulja u velikoj tavi, po mogućnosti od lijevanog željeza, na srednje jakoj temperaturi. Dodaj pileća prsa i peci, neometano, dok ne porumene, 6 do 8 minuta.
  3. Okreni i nastavi peći dok termometar s trenutnim očitanjem umetnut u najdeblji dio prsa ne zabilježi 75 stupnjeva, 6 do 8 minuta ovisno o debljini i ako se peku prsa s kostima.
  4. Pusti da odstoji oko 5 minuta prije posluživanja.
Pileća krilca Možda vas zanima... Nemoguće im je odoljeti: Ljuta i ljepljiva pileća krilca Recepti Chicken House Možda vas zanima... Voliš pileća krilca? Svakako posjeti Chicken House! Recenzije Juha Možda vas zanima... Trikovi pomoću kojih ćeš uvijek skuhati savršenu juhu Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.