Špajza 13. listopada 2024.

6 načina kako da pileća prsa uvijek budu savršeno sočna

piletina, karamelizirani luk
Sočna pileća prsa u finom umaku
foto: Savita (Chef De Home)/Pinterest
Pileća prsa su među najomiljenijom vrstom mesa jer se brzo spremaju i nemasna su. Osim toga, mogu se pripremiti na razne načine i izvrsno se sljubljuju sa začinima i umacima iz cijelog svijeta

Kada su pravilno pripremljena, pileća prsa su sočna i ukusna. Loša strana je što se mogu brzo osušiti ako ih prekuhaš. Zato donosimo 6 provjerenih savjeta kako ih pripremiti poput pravih majstora i kako da uvijek ispadnu savršena.

Važno je napomenuti da piletina mora postići sigurnu unutarnju temperaturu od 71-75 stupnjeva

Za početak, nastoj uvijek odabrati pileća prsa s kostima jer daju sočnije i mekše meso. Rebrasta kost pomaže ravnomjernoj raspodjeli topline, čime se dobiva savršeno mekano meso. Zbog toga su pileća prsa često i na jelovniku renomiranih restorana.
Piletina na francuski Možda vas zanima... Ukusna ideja za ručak - sočna piletina na francuski Recepti

sirova pileća prsa | Author: Leeloo Thefirst/Pexels Pileća prsa - kako ih sigurno pripremiti da se ne presuše foto: Leeloo Thefirst/Pexels

Kako ispeći pileća prsa?

Ako se odlučiš za pileća prsa s kostima i kožom, probodi kožu vilicom ili napravi nekoliko proreza nožem te počni peći s kožom prema dolje. To će pomoći da se mast otopi u posudi za pečenje.

Prsima s kostima treba malo više vremena za kuhanje. Pečenje, iako jednostavno i brzo, možda neće dati najsočniju piletinu, stoga je svakako premaži uljem prije pečenja, upotrijebi svoju omiljenu marinadu ili/i upari je s kremastim umakom za posluživanje.

  1. Prethodno zagrij pećnicu s jednom rešetkom u srednjem položaju. Ako pečeš piletinu s kožom, postavi drugu rešetku 15 cm od izvora topline. Premaži tavu biljnim uljem.
  2. Lagano premaži pileća prsa maslinovim uljem i začini solju i paprom s obje strane. Peci na srednjoj rešetki, okrećući povremeno dok piletina ne dobije zlatnu boju i dok termometar umetnut u najdeblji dio prsa ne zabilježi 165 stupnjeva, 12-18 minuta, ovisno o tome koliko su debela pileća prsa.
  3. Ako pečeš piletinu s kožom, pomakni tavu na gornju rešetku na pola pečenja s kožom prema gore.

 | Author: Guliver/Shutterstock Fino pečena i začinjena pileća prsa foto: Guliver/Shutterstock

Kako poširati pileća prsa?

Lagano kuhanje prsa u vodi koja samo ključa, zajedno sa pregršt aroma, održava meso sočnim i mekanim bez dodane masnoće. Dodavanjem narezanog limuna, komadića mrkve i celera ili/i pola žutog luka pojačat ćeš okus. Isto vrijedi i za pileća prsa sa i bez kosti. Stavi piletinu u lonac i dodaj dovoljno vode da pokrije 2,5 cm.

U lonac dodaj arome poput lovora, papra u zrnu, grančica svježeg peršina, majčine dušice ili ružmarina i prstohvat soli. Pusti da lagano kuha na srednje jakoj vatri.

Smanji vatru na srednju temperaturu i lagano kuhaj na 170-180 stupnjeva. Kuhaj, skidajući pjenu s površine, otprilike 15-18 minuta. Termometrom zabodenim u najdeblji dio pilećih prsa provjeri jesu li dosegla potrebnu temperaturu od 71-75 stupnjeva Celzijevih.

piletina u umaku od limuna, češnjaka i maslaca Možda vas zanima... UVIJEK SAVRŠENO SOČNI Pileći zabatci na 3 načina Recepti

Kako pripremiti pileća prsa na roštilju?

Tajna sočnih pilećih prsa na roštilju je u laganom filetiranju do ravnomjerne debljine. Kad se radi o  pilećim prsima bez kostiju i kože bit će gotovi u tren oka.

  1. Zagrij roštilj na srednje visokoj temperaturi. Premaži rešetke biljnim uljem.
  2. Pileća prsa bez kostiju i kože istuci između 2 sloja plastične folije na jednaku debljinu, oko 1,5 cm. Premaži pileća prsa maslinovim uljem, posoli i popapri.
  3. Peci dok se ne pojave tragovi roštilja, oko 2 minute. Zatim zaokreni piletinu na rešetki za 45 stupnjeva i nastavi s pečenjem još oko 2 minute. Okreni i peci na žaru dok termometar s trenutnim očitanjem umetnut u najdeblji dio prsa ne zabilježi 71-75,otprilike 3-5 minuta više.

piletina | Author: Alleksana/Pexels Savršeno pečena pileća prsa foto: Alleksana/Pexels

Kako najbolje ispohati pileća prsa?

Nevjerojatno ukusna, pohana pileća prsa su najbolja u 'omotu' od krušnih mrvica. Uživaj u njima uz malo limuna ili uz salatu, ili neka to bude baza finog sendviča ili piletine s parmezanom.

Ako imaš termometar za prženje u dubokom ulju, temperatura ulja trebala bi biti između 170 i 180 stupnjeva.
  1. Pileća prsa bez kostiju i kože istuci između dva sloja plastične folije na jednaku debljinu od oko 1 cm.
  2. U plitku posudu umuti 2 velika jaja s malo soli i mljevenog papra. U zasebnoj posudi pomiješaj oko 2 i ½ šalice krušnih mrvica, obilan prstohvat soli i malo mljevenog papra. Umoči jedna po jedna pileća prsa u smjesu od jaja s obje strane, pa pusti da višak opadne. Ubaci piletinu u krušne mrvice, lagano pritiskujući da se sjedine.
  3. Napuni tavu s debelim dnom biljnim uljem na oko 2,5 cm i zagrij na srednje jakoj temperaturi. Je li ulje dovoljno vruće možeš provjeriti tako da dodaš prstohvat krušnih mrvica u ulje. Ako odmah zacvrče, sve je spremno za pečenje.
  4. Dodaj piletinu u serijama na vruće ulje i okreni je jednom. Prilagodi temperaturu ulja, (ako se dimi, prevruće je), dok ne porumeni i dok se meso ne ispeče, 4-5 minuta po svakoj strani. Prebaci na rešetku i začini prstohvatom soli. Dodaj još ulja ako je potrebno.
TikTok, Renzo, pržena piletina Možda vas zanima... TikTok zvijezda otkriva tajnu savršene pržene piletine Špajza

Kako ispeći pileća prsa u pećnici?

Za ovu metodu možeš odabrati pileća prsa bez ili s kostima, ali zapamti - koža na piletini djeluje kao zaštitni sloj koji zadržava vlagu i daje puno okusa! Dodaj još više aroma miješanjem mljevenih začina s maslinovim uljem prije nego što premažeš piletinu ili je jednostavno ispeci s kriškama limuna i začinima, poput majčine dušice ili ružmarina.

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
  2. Stavi piletinu na veliki pleh s obrubom. Premaži je s maslinovim uljem i začini solju i paprom. Peci dok termometar s trenutnim očitanjem umetnut u najdeblji dio prsa ne zabilježi 71-75 stupnjeva, 20-25 minuta.
  3. Pusti da odstoji oko 5 minuta prije posluživanja.

pohana piletina | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Savršena pohana pileća prsa foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

Kako peći pileća prsa na štednjaku?

Iako nije obavezno, ako istučeš pileća prsa bez kostiju na jednaku debljinu osigurat ćeš ravnomjerno (i brže!) kuhanje. No najbolje je ostaviti pileća prsa s kostima i kožom takva kakva jesu, ali potrebno je obaviti laganu pripremu kako bi prsa bila ravnomjerna u tavi.

Odreži red rebraste kosti kuhinjskim škarama ili nožem za guljenje i pronađi male dijelove kosti duž sredine gdje su prsa bila podijeljena i prerezana na pola. Ako pečeš prsa s kostima, počni pržiti s kožom prema dolje i okreni kad koža postane zlatnosmeđa, oko 5 minuta.

  1. Pileća prsa osuši papirnatim ručnikom. Posoli i popapri.
  2. Zagrij obilnu dozu maslinovog ulja u velikoj tavi, po mogućnosti od lijevanog željeza, na srednje jakoj temperaturi. Dodaj pileća prsa i peci, neometano, dok ne porumene, 6-8 minuta.
  3. Okreni i nastavi peći dok termometar s trenutnim očitanjem umetnut u najdeblji dio prsa ne zabilježi 71-75 stupnjeva, 6-8 minuta, ovisno o debljini i o tome peku li se prsa s kostima ili bez njih.
  4. Pusti da 'odmori' oko 5 minuta prije posluživanja.

Isprobaj i ove recepte s piletinom...

Pileća krilca Možda vas zanima... Nemoguće im je odoljeti: Ljuta i ljepljiva pileća krilca Recepti Pileći paprikaš Možda vas zanima... PILEĆI PAPRIKAŠ Savršena domaća hrana za utjehu Recepti Alfredo piletina Možda vas zanima... ALFREDO PILETINA Ručak gotov za manje od pola sata Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.