Od biranja kalupa, preko pripreme smjese i čuvanja sastojaka pa sve do pečenja i već poznate nestrpljivosti. Imamo ih sve! Naši savjeti uvelike će vam pomoći da postanete pravi majstor od kolača, isprobajte ih pa se u potpunosti prepustite slatkim uživanjima.
1. Biranje kalupa
Prije same pripreme smjese važno je znati u kojem će se kalupu kolač ili torta peći. Tako možete biti sigurni koju će veličinu kolač dostići kada jednom bude gotov, a samim time i kako će se složiti u vaš zamišljeni koncept. Najbolji će biti kalupi s odvojivim dnom koje je potrebno obložiti papirom za pečenje kako smjesa ne bi iscurila. U takvim se kalupima biskvit najlakše odvaja od stijenki pa možete biti sigurni da će iz njega izaći u komadu.
Za biskvit kolače najbolji će biti kalup za kruh dok će kod pripreme kolača nalik na brownie najbolje poslužiti manji i dublji kalupi.
2. Važne stavke: Papir za pečenje i maslac
Prije ulijevanja smjese u kalup, nemojte zaboraviti na papir za pečenje. Ovaj jednostavan trik pomoći će vam da na najlakši mogući način izvadite svoj biskvit, a on će ujedno imati i glatku površinu i stranice što može biti odlična stvar pripremate li popularnu ogoljenu tortu bez kreme. Ne koristite li papir za pečenje, svakako premažite kalup maslacem, a zatim ga pospite brašnom. Osim što se biskvit neće zalijepiti za stijenke kalupa, lakše će se odvajati i postati sočniji.
3. Gdje držati smjesu?
Smjese za kolače koje sadrže dodatke poput praška za pecivo i sode bikarbone ne bi se trebale predugo zadržavati na vašim kuhinjskim površinama. Jednom kada u smjesu umiješate takve suhe sastojke, pokušajte je u što kraćem roku staviti na pečenje. Naime, takvi dodaci poslužit će za podizanje biskvita, a predugim stajanjem na sobnoj temperaturi smjesa će splasnuti, a prašak za pecivo izgubiti svoja svojstva.
4. Sobna temperatura
Velik broj recepata zahtjeva sastojke na sobnoj temperaturi. Najčešće je riječ o maslacu, jajima i mlijeku. Iako nestrpljivi, takve savjete biste uvijek trebali saslušati. Korištenje hladnih sastojaka u smjesama koje bi trebale biti na sobnoj temperaturi rezultirat će nejednako ispečenim biskvitom dok će sastojci na sobnoj temperaturi dati prozračne i još ukusnije deserte. Čekanje se definitivno isplati!
5. Oprezno miksanje
Miksanje smjese za biskvit može biti poprilično komplicirano. Nije dobro kada je izmiksate previše, a prekratko miksanje dovest će do nepovezanih sastojaka i čitavih grudica brašna ili drugih baznih sastojaka. Prejako miksanje će pak vaše biskvite učiniti nabitima i težima. Slijedite recept i vodite se osjećajem kako bi priprema smjese protekla u što jednostavnijem tonu, ovisno o vrsti kolača.
6. Za kraj - pečenje
Kolače uvijek pecite prema uputama u receptima, a ako uputa o temperaturi nema, pecite ih na 160 do 180 stupnjeva. Ta je temperatura primjerena biskvitima i sličnim slasticama dok će kruh i kolači na bazi kvasca tražiti nešto veću temperaturu, oko 200 stupnjeva. Također, otvaranje pećnice tijekom pečenja poprilično je loša ideja. Naime, kada se kolač privikne na temperaturu u pećnici, otvaranjem se ona spušta i dovodi do neravnomjernog pečenja slastica. Želite li provjeriti je li kolač pečen, iz pećnice ga izvucite zajedno s rešetkom na minimalan vremenski period.