Špajza 22. studenoga 2023.

Zgusni jela na žlicu na zdraviji i ukusniji način

Ričet varivo
Ričet varivo s korjenastim povrćem i svinjetinom - odlična hrana za zimske dane foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim klasične zaprške, donosimo ti nove načine zbog kojih će tvoji tanjuri biti još ukusniji i daleko zdraviji...

Variva i juhe čest su gost na jelovnicima u svako godišnje doba. Riječ je o laganim jelima prepunim vitamina i divnih, svježih okusa. 

Bez obzira na to spremaš li bogate tanjure koji podrazumijevaju i mesne komponente ili pak više voliš fini lonac povrtnih plodova, u jednom ćeš dijelu kuhanja zasigurno doći do trenutka zgušnjavanja. Zaboravi zapršku koja će tvoje jelo učiniti teškim i nezdravim, pa se okreni jednostavnim alternativama za još ukusnija jela na žlicu.

 

Varivo Možda vas zanima... Napravite baš uvijek savršeno varivo Špajza

 

 | Author: Thinkstock Lagano varivo od leće foto: Thinkstock

Umjesto zaprške, u lonac ubaci jedan krumpir. Prepolovi ga pa ga tako kuhaj s ostatkom sastojaka. Kada je gotov, izvadi ga iz lonca, dodaj mu malo tekućine i pomoću vilice pretvori krumpir u pire. Ubaci ga u lonac, kratko kuhaj i fino, gusto varivo gotovo je lakše nego ikad. Krumpir neće promijeniti okus variva, a u isto vrijeme će ti uštedjeti vrijeme koje bi potrošila pripremajući zapršku.

 

Možda vas zanima... Vitaminska bomba: Varivo od graška s noklicama Recepti


Osim krumpira, usitniti možeš i drugo povrće, no zbog škroba koji sadrži, krumpir će biti sasvim dovoljan. Dodavanje žitarica poput ječma i prosa također će pomoći kod zgušnjavanja variva zbog sluzi koju ispuštaju, a ujedno će obogatiti jelo te mu dodati nove nutritivne vrijednosti.

 

Možda vas zanima... Brutalno dobro varivo s govedinom i ječmom Recepti

 

 | Author: Thinkstock Fino, na žlicu foto: Thinkstock

 

Zobene pahuljice sjajna su alternativa brašnu te ne padaju teško na želudac. Usitni ih, pomiješaj s dijelom tekućine iz lonca, a zatim sve zajedno ubacite u lonac. Ubaciti možeš i cijele zobene pahuljice koje će upiti tekućinu, no ovakvim načinom zgušnjavanja, u varivu će biti vidljive mrvice zobenih pahuljica pa ono estetski možda neće biti najljepše.

Posluži se jednostavnim trikovima pa uživaj u sezonskim jelima na žlicu na najslasniji način. 

 

Možda vas zanima... Baš kao nekad: Mahune na varivo s vrhnjem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.