Variva i juhe često su na jelovnicima u svako godišnje doba. Riječ je o finim, hranjivim i zdravim jelima prepunim vitamina i divnih, svježih okusa.
Bez obzira na to spremaš li bogate tanjure koji podrazumijevaju i mesne komponente ili pak više voliš fini lonac povrtnih plodova, u jednom ćeš dijelu kuhanja zasigurno doći do trenutka zgušnjavanja.
Zaboravi zapršku koja će tvoje jelo učiniti teškim i nezdravim, pa se okreni jednostavnim alternativama za još ukusnija jela na žlicu.
Krumpir je super rješenje
Umjesto zaprške, u lonac ubaci 1 krumpir. Prepolovi ga pa ga tako kuhaj s ostatkom sastojaka. Kada je gotov, izvadi ga iz lonca, dodaj mu malo tekućine i pomoću vilice pretvori krumpir u pire.
Ubaci ga u lonac, kratko kuhaj i fino, gusto varivo gotovo je lakše nego ikad. Krumpir neće promijeniti okus variva, a u isto vrijeme će ti uštedjeti vrijeme koje bi potrošila pripremajući zapršku.
Zgusni varivo usitnjenim povrćem ili žitaricama
Osim krumpira, usitniti možeš i drugo povrće, no zbog škroba koji sadrži, krumpir će biti sasvim dovoljan. Dodavanje žitarica poput ječma i prosa također će pomoći kod zgušnjavanja variva zbog sluzi koju ispuštaju, a ujedno će obogatiti jelo te mu dodati nove nutritivne vrijednosti.
I zobene pahuljice su odlično rješenje
Zobene pahuljice sjajna su alternativa brašnu te ne padaju teško na želudac. Usitni ih, pomiješaj s dijelom tekućine iz lonca, a zatim sve zajedno dodaj u lonac i dobro promiješaj.
Ubaciti možeš i cijele zobene pahuljice koje će upiti tekućinu, no ovakvim načinom zgušnjavanja, u varivu će biti vidljive mrvice zobenih pahuljica pa ono estetski možda neće biti najljepše.
Posluži se ovim jednostavnim trikovima i uživaj u slasnim varivima i gustim juhama, imamo savršene recepte za svako godišnje doba!
A evo još par recepata za variva i juhe...