Pripremaju se brže od klasične torte, a nešto su posebnije od običnih palačinki. Sve što trebate znati o ovom specijalitetu jest da je neopisivo jednostavan, dopušta vam igru sa sastojcima u slojevima, a oduševljava i izgledom. Upoznajte deset ljepotica koje ćete poželjeti isprobati već danas.
Bit će idealan i efektan ručak i večera, ali i drugačiji, kreativan način da iznenadite goste povodom kakvog slavlja. Slane torte birajte za duža druženja, u kombinaciju ubacite sezonske namirnice pa ih povežite dobrim umakom.
Sjajna ideja koja uvijek pali bit će bešamel umak kojem zatim možete dodati lisnato zeleno povrće dok slojeve možete spojiti čitavim nizom sireva. Za jednostavnije kombinacije birajte sireve poput tilzita, goude i mozzarelle dok će za otmjenije slojeve nešto bolji izbor biti gorgonzola, pa čak i brie. Na kraju, dobit ćete slojeve čistog užitka nalik lazanjama, no s puno kraćim rokom pripreme.
Osim pečenih slanih torti, pripremiti možete i sirove. Između slojeva palačinki posložite omiljene nareske ili tunu i sireve, dodajte umake poput kečapa ili majoneze, kiselog vrhnja ili aromatiziranog grčkog jogurta, svježe povrće poput tanko rezanih ploški rajčice, maslina te još malo svježeg začinskog bilja i brzinska poslastica je spremna. Prije posluživanja, ovakvu vrstu torti dobro ohladite.
Kada su u pitanju slastice, granica gotovo da i nema. Kreme od sira, one jednostavnije od pudinga, čokoladne ili voćne ili pak kuhane kreme na bazi jaja odlično će se snaći između slojeva aromatičnih palačinki.
U smjesu za palačinke dodajte vaniliju, limunovu koricu ili cimet, a na kraju tortu ukrasite čokoladom ili sezonskim voćem. Posebno efektno izgledat će jagode i maline upravo zbog divnih, svježih boja.
Najbolja stvar, slatke torte možete pripremati i u zdravijoj varijanti. Umjesto bijelog, upotrijebite integralno ili pirovo brašno, a umjesto jaja odlična ideja bit će banane. Svakako dodajte i šaku omiljenih oraščića.
Dobar tek!