Priprema odojka ne zahtijeva posebne pripreme niti će ti oduzeti previše vremena. U kulinarskim krugovima odojak pripremom ulazi među najjednostavnija pečenja, a ako nisi u prilici da ga okreneš čitavog na ražnju, pripremiti ga možeš i u pećnici.
Kako? Potrebna ti je samo pećnica, nekoliko popratnih sastojaka, začina i naravno - odojak. Umjesto ražnja, sasvim dobro poslužit će i veća posuda za pečenje, a kada jednom navališ na hrskavo, meko meso koje se raspada na dodir, uvjerit ćeš se u lakoću i jednostavnost pripreme ove slasne pečenke.
Meso odojka najprije bi te moglo osvojiti svojom vlaknastom teksturom. Osim toga, meso je sočno i meko, a pripremiš li ga s odabranim začinima, dat će divne slatke, ljepljive sokove. Najbolja stvar kod pripreme jest da ga gotovo i ne možeš previše ispeći jer će on izvana uvijek biti hrskav, a iznutra postajati samo još mekši.
Kada ste nabavili meso, jedino što trebaš znati jest da se odojak voli sa soli. Bogato ga pospi pa dodaj i nešto papra, no s ostatkom začina nemoj pretjerivati. Premazuješ li ga izvana, začini bi vrlo lako mogli zagorjeti.
S druge strane, unutrašnjost odojka svakako možeš napuniti punjenjem po želji. Dodaj povrće, čitave vezice svježih začina ili pak se zaigraj nešto drugačijim punjenjem poput onog koje sadrži đumbir i nešto svježih citrusa. Puniti ga možeš i prethodno kratko skuhanim krumpirom.
Slijedi ove savjete i tvoj odojak bit će savršeno pečen i ukusan:
- Kod pečenja, važno je da odojak staviš što bliže vrhu pećnice, nikako na dno.
- Počni s temperaturom od 130 stupnjeva i postepeno, kroz vrijeme pojačavaj do 150 stupnjeva.
- Odojak do 10 kila peci oko četiri sata, pa rasporedi pojačavanje temperature na ta četiri sata.
- Na kraju pojačaj na 200 ili 220 stupnjeva da dobiješ što hrskaviju koricu.
- Kada je meso gotovo, pusti ga da malo odmori pa ga posluži narezano na manje komade. Trebala bi dobiti divno meso koje se razvlači pod prstima.
- Odojak možeš natopiti sokovima koje je otpustio, a ako je punjen povrćem, posluži ga uz to isto, meko i podatno povrće.