Špajza 30. prosinca 2023.

Pečeni odojak - zvijezda novogodišnjeg stola

Pečeni odojak
Pečeni odojak glavna je zvijezda novogodišnjeg stola foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odojak je najslađi u prosincu i početkom siječnja i to kada ga pripremiš hrskavog i mekog - u vlastitoj pećnici

Priprema odojka ne zahtijeva posebne pripreme niti će ti oduzeti previše vremena. U kulinarskim krugovima odojak pripremom ulazi među najjednostavnija pečenja, a ako nisi u prilici da ga okreneš čitavog na ražnju, pripremiti ga možeš i u pećnici.

Kako? Potrebna ti je samo pećnica, nekoliko popratnih sastojaka, začina i naravno - odojak. Umjesto ražnja, sasvim dobro poslužit će i veća posuda za pečenje, a kada jednom navališ na hrskavo, meko meso koje se raspada na dodir, uvjerit ćeš se u lakoću i jednostavnost pripreme ove slasne pečenke.

 

Lungić Možda vas zanima... Zagrizi u odojak omotan slaninom Recepti



Meso odojka najprije bi te moglo osvojiti svojom vlaknastom teksturom. Osim toga, meso je sočno i meko, a pripremiš li ga s odabranim začinima, dat će divne slatke, ljepljive sokove. Najbolja stvar kod pripreme jest da ga gotovo i ne možeš previše ispeći jer će on izvana uvijek biti hrskav, a iznutra postajati samo još mekši. 

 | Author: Shutterstock Pečeni odojak - meso je sočno i meko, a korica hrskava foto: Shutterstock

Kada ste nabavili meso, jedino što trebaš znati jest da se odojak voli sa soli. Bogato ga pospi pa dodaj i nešto papra, no s ostatkom začina nemoj pretjerivati. Premazuješ li ga izvana, začini bi vrlo lako mogli zagorjeti.

S druge strane, unutrašnjost odojka svakako možeš napuniti punjenjem po želji. Dodaj povrće, čitave vezice svježih začina ili pak se zaigraj nešto drugačijim punjenjem poput onog koje sadrži đumbir i nešto svježih citrusa. Puniti ga možeš i prethodno kratko skuhanim krumpirom. 

 

Odojak Možda vas zanima... Pečeni odojak s tajnim umakom Recepti


Slijedi ove savjete i tvoj odojak bit će savršeno pečen i ukusan:

  • Kod pečenja, važno je da odojak staviš što bliže vrhu pećnice, nikako na dno.
  • Počni s temperaturom od 130 stupnjeva i postepeno, kroz vrijeme pojačavaj do 150 stupnjeva.
  • Odojak do 10 kila peci oko četiri sata, pa rasporedi pojačavanje temperature na ta četiri sata.
  • Na kraju pojačaj na 200 ili 220 stupnjeva da dobiješ što hrskaviju koricu.
  • Kada je meso gotovo, pusti ga da malo odmori pa ga posluži narezano na manje komade. Trebala bi dobiti divno meso koje se razvlači pod prstima.
  • Odojak možeš natopiti sokovima koje je otpustio, a ako je punjen povrćem, posluži ga uz to isto, meko i podatno povrće.

 

odojak Možda vas zanima... Saznajte gdje pojesti najboljeg odojka Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.