Špajza 01. siječnja 2020.

Odojak iz pećnice - idealno unutrašnje zagrijavanje

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Odojak je najslađi u prosincu i to kada ga pripremiš hrskavog i mekog - u vlastitoj pećnici.

Priprema odojka ne zahtijeva posebne pripreme niti ćet ti oduzeti previše vremena. U kulinarskim krugovima odojak pripremom ulazi među najjednostavnija pečenja, a ako nisi u prilici da ga okreneš na čitavom ražnju, pripremiti ga možeš i u pećnici. Kako? Potrebna ti je samo pećnica, nekoliko popratnih sastojaka, začina i naravno - odojak. Umjesto ražnja, sasvim dobro poslužit će i veća posuda za pečenje, a kada jednom navališ na hrskavo, meko meso koje se raspada na dodir, u lakoću pripreme uvjerit ćeš se i sama.

 

Možda vas zanima... Odojak omotan slaninom s povrćem u duginim bojama Recepti



Meso odojka najprije bi te moglo osvojiti svojom vlaknastom teksturom. Osim toga, meso je sočno i meko, a pripremiš li ga s odabranim začinima, dat će divne slatke, ljepljive sokove. Najbolja stvar kod pripreme jest da ga gotovo i ne možeš previše ispeći jer će on izvana uvijek biti hrskav, a iznutra postajati samo još mekši. 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Kada ste nabavili meso, jedino što trebaš znati jest da se odojak voli sa soli. Bogato ga pospi pa dodaj i nešto papra, no s ostatkom začina nemoj pretjerivati. Premazuješ li ga izvana, začini bi vrlo lako mogli zagorjeti. S druge strane, unutrašnjost odojka svakako možeš napuniti punjenjem po želji. Dodaj povrće, čitave vezice svježih začina ili pak se zaigraj nešto drugačijim punjenjem poput onog koje sadrži đumbir i nešto svježih citrusa. Puniti ga možeš i prethodno kratko skuhanim krumpirom

 

Odojak Možda vas zanima... Pečeni odojak s tajnim umakom Recepti


Kod pečenja, važno je da odojak staviš što bliže vrhu pećnice, nikako na dno. Počni s temperaturom od 130 stupnjeva i postepeno, kroz vrijeme pojačavaj do 150 stupnjeva. Odojak do 10 kila peci oko četiri sata, pa rasporedi pojačavanje temperature na ta četiri sata. Na kraju pojačaj na 200 ili 220 stupnjeva kako bi dobili što hrskaviju koricu.

 

odojak Možda vas zanima... Saznajte gdje pojesti najboljeg odojka Špajza



Kada je meso gotovo, pusti ga da malo odmori pa ga posluži narezano na manje komade. Trebala bi dobiti divno meso koje se razvlači pod prstima. Odojak možeš natopiti sokovima koje je otpustio, a ako ste ga punili povrćem, posluži ga uz to isto, meko i podatno povrće.

Dobar tek!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Avatar MARIE
    MARIE 20:22 02. Siječanj 2020.

    SRETNA NOVA GODINA, PROČITAJTE SVE OVRASNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOĆI KREDIT NA JEDNOSTAVNU PORUKU. Moje ime je Marie Alice, samohrana sam majka troje djece i također medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja priča u 2019. godini, prevarili ... prikaži još! su me neki zajmodavci, a sve zbog toga što sam tražio kredit dok konačno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam via email: vladimirafinancialinvestment@gmail.com