Recepti Uskrs 16. travnja 2025.

Imamo top 11 recepata za najbolje uskrsne kolače

Uskrs
45 MIN
50 MIN
8
SREDNJE
uskrsni kolači
Uskrsni kolači - od pince do orehnjače
foto: Arhiva missGASTRO
Uskrs je blagdan u znaku kruha, a motiv kruha očituje se i u tradicionalnim kolačima širom zemlje jer se najčešće radi o različitim vrstama slatkog kruha i kolača od dizanog tijesta...

S obzirom na to da je riječ o važnom blagdanu kao što je Uskrs, tradicionalni kolači su posebno dotjerani. Dizano tijesto oblikuje se prave jestive skulpture, a peku se velike pletenice i vijenci, ali i mala peciva poput pereca i pogačica te se ponekad umeću ili upletu raznobojne pisanice.

Možda vas zanima... Po starinski: Uskrsni slavonski perec Kolumne

Kako bi im podarili svečano ruho, različite vrste uskrsnog slatkog kruha premazuju se otopinom šećera u vinu ili glazurom od jaja i šećera i malo ulja pa se pogače, vijenci, pletenice i slatki nabujci sjaje kao da su lakirani.

Tijesto je, pogotovo kod dalmatinske pogače, intenzivne žute boje za koju su zaslužna brojna jaja, a poznato je kako su u prošlosti u pogaču znali stavljati šafran kako bi bila što žuća.

Londoneri | Author: Thinkstock Londoneri foto: Thinkstock

Sitni kolači

Posvuda se prave i suhi sitni kolači uz pomoć limenih modlica u obliku srca, zečeva i patkica. Sitni kolači dulje stoje, a na stolu imaju i dekorativnu ulogu. To su primjerice vanilin kiflice, londoneri, punjene oblatne ili pak slatki uskrsni keksići u obliku zečića.

Vanilice Možda vas zanima... Vanilice Recepti uskrsni keksi Možda vas zanima... Gotovi za 20 minuta: Uskrsni keksi po receptu Mary Berry Recepti Londoneri Možda vas zanima... Zasladite Uskrs finim londonerima Recepti Oblatne Možda vas zanima... Oblatne s orasima Recepti Sočna makovnjača | Author: WoodieFoodie Makovnjača foto: WoodieFoodie

 

 

Kolači s makom, orasima i grožđicama

Omiljeni uskrsni kolači su i različite savijače i pite s bogatim punjenjem od maka, oraha ili grožđica. To su kolači koji su se do danas zadržali u našoj uskrsnoj tradiciji, a nastali su u neka davna vremena od sastojaka koji su tada jedini bili dostupni.

Makovnjača Možda vas zanima... Makovnjača Recepti Orahnjača Možda vas zanima... Orahnjača - klasik kojem je teško odoljeti Recepti kuglof Možda vas zanima... Kuglof Recepti

Rožata | Author: Max Griss/Pexels Rožata foto: Max Griss/Pexels

Dubrovačka rožata

Rožata se tradicionalno blaguje na Uskrs u dubrovačkom kraju. Iako karakterom odudara od ostalih kolača, rožata ili rozata ipak ima zajedničku poveznicu. U pripremi ove delikatese koriste se brojna jaja – simboli blagdana Uskrsa.

Dubrovačka rožata Možda vas zanima... Dubrovačka rožata Recepti

Pinca | Author: Shutterstock Pinca foto: Shutterstock

Pinca ili sirnica

Još jedan sjajan tradicionalan kolač - nekad se pripremao samo u Dalmaciji, a sada je cijela Hrvatska prihvatila ovu slatku tradiciju. Nudimo ti na izbor 2 recepta, od kojih je jedan samo za odrasle jer sadrži dosta alkohola...

Ne gasi ekran dok kuham

Pinca s vinom i rumom
45 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 500 g
  • Maslac 150 g
  • Šećer u prahu 160 g
  • Svježi kvasac 40 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Mlijeko 125 ml
  • Crveno vino 125 ml
  • Rum 33 ml
  • Žumanjak 6 kom
  • Jaje 1 kom
  • Limunova korica 1 kom
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Žumanjak 1 kom
  • Maslac 2 žlica
  • Brašno 2 žlica
Postupak
  1. Razmrvi kvasac u mlako mlijeko, dodaj malo brašna i šećera pa pomiješaj. Stavi na toplo da uzlazi.


  2. Prosij brašno na radnu površinu i u sredini načini udubinu. U nju stavi uzašli kvasac. Dodaj ostale sastojke pa dugo i čvrsto mijesi. Pokrij zagrijanom krpom i drži na toplom mjestu minimalno pola sata da tijesto uzdigne.


  3. Premijesi tijesto i podijeli ga u 3 dijela. Svaki dio oblikuj kao kuglu. Pokrij ih zagrijanom krpom i drži na toplome još barem 20 minuta da uzdigne.


  4. Stavi ih na namašćeni lim i premaži žumanjkom.


  5. Čvrstim škarama zareži tijesto triput od sredine prema vanjskom rubu. Neka još malo stoji na toplom da još uzađe pa peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. 


Pinca Možda vas zanima... Najukusnija pinca za odrasle – s vinom i rumom Recepti Možda vas zanima... Pinca - uskrsni klasik koji budi uspomene Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:33 09. Ožujak 2024.

    sirnice zakon