Na natjecanju održanom u Italiji, u zemlji gdje je tiramisu praktički institucija, mirisalo je na kavu, trešnje i ozbiljan slastičarski talent. A pobjedu je – sasvim neočekivano, ali potpuno zasluženo – odnijla slastičarka iz - Japana!
Japanka oduševila tiramisuom u obliku klavira
Prvo mjesto na Svjetskom profesionalnom prvenstvu u pripremi tiramisua osvojila je slastičarka Aya Okada iz japanske prefekture Ishikawa. Žiri je osvojila nevjerojatnim tiramisuom oblikovanim poput klavira, ukrašenim maraschino i amarena trešnjama, koje su dale finalni, raskošni touch. Nije ni čudo da je FIPGC (Međunarodna federacija za slastičarstvo, gelato i čokoladu) ostala bez daha.
Talijanska favoritkinja s ružom, malinom i… ružičastim paprom
Konkurencija je bila žestoka. Srebrnu medalju uzela je domaća natjecateljica Milena Russo sa svojim elegantnim desertom Amor Misù. Kombinacija bugarske ruže, kave, maline i ružičastog papra, uz slasne piškote aromatizirane ružmarinom i limunom, zvuči kao nešto iz fine dining laboratorija.
Treće mjesto s daškom Afrike
Broncu je osvojio Simon Loutid iz Maroka s tiramisuom Nostalgija jednog djeteta, inspiriranim afričkim aromama poput bissapa (soka od sušenih cvjetova hibiskusa) i vanilije. Desert koji miriše na uspomene i toplo djetinjstvo.
Svjetska slastičarska scena nikad zanimljivija
Na prvenstvu su sudjelovali i natjecatelji iz Australije, Kine, Kolumbije, Francuske, Meksika, Perua, Senegala i drugih zemalja. Svaki je sudionik imao samo dva sata za pripremu dvije verzije tiramisua: klasične i potpuno kreativne. Jedina pravila? Svježi mascarpone i kava – sve ostalo trebalo je prpeustiti vlastitoj kreativnosti, vještini i mašti.
Japanska pobjeda u samom srcu Italije još je jedan dokaz da je slastičarstvo danas globalno igralište. Tradicija i inovacija idu ruku pod ruku, a vrhunski deserti nastaju gdje god postoji dovoljno strasti – bez obzira na granice.