Za početak vikenda pripremi ovaj divan pizza složenac s puno rastopljenog sira. Isprobaj naš recept
Što dobiješ kad spojiš pizzu i zapečenu tjesteninu? Odličan pizzasloženac, genijalno comfort food jelo, pizza složenac, koji će te nasititi, ali i ugrijati i utješiti u ovim dosadnim sivim zimskim danima.
Sir, rastopljena mozzarella koja se rasteže, kobasica, salama, luk, rajčica, gljive... odličan su spoj na svakoj pizzi. No, umjesto tijesta za pizzu, u ovom jelu kombiniramo ih s tjesteninom i potom zapečemo. Savršen obrok za sve lijene ljubitelje pizze, odnosno savršen složenac koji možeš pripremiti unaprijed i samo zapeći kad dođe vrijeme za jelo. Dobar tek!
Pećnicu zagrij na 170 stupnjeva, namasti pravokutni kalup za složence dimenzija cca 33x22 cm. Naravno, OK je koristiti i okruglu posudu za složence.
Skuhaj tjesteninu u puno vode, sa 2 žličice soli, dok ne bude jako al dente, 7-9 minuta (tjestenina mora ostati malo sirova jer će se još kuhati/peći kasnije u pećnici. Ocijedi tjesteninu i stavi je sa strane.
U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrij 1 žlicu ulja, poprži natrgamo meso oguljene kobasice, 4-5 minuta. Prebaci kobasicu u zdjelu, u tavi ostavi što više masnoće koju je ispustila kobasica prilikom prženja.
U istoj tavi poprži gljive, 1 žlicu ulja i 1/2 žličice soli. prži, uz protresanje tave, dok se gljive lijepo ne zapeku, 5-6 minuta. Gljive izvadi iz tave i stavi sa strane.
U istoj tavi, na preostaloj masnoći, poprži luk, češnjak, 1/2 žličice soli. Ako je potrebano, dodaj i preostale 2 žlilce ulja. Povremeno promiješaj i dinstaj dok luk ne omekša, minimalno 4-5 minuta. Umiješaj umak od rajčice, narezane pelate iz konzerve, začine i preostalu 1 žličicu soli. 2 šalice umaka stavi sa strane. Umiješaj kuhanu tjesteninu
Nasjeckanu zelenu papriku pomiješaj s prženom kobasicom, gljivama i 2 šalice umaka od rajčice koje smo ostavili sa strane. Kuhaj, uz povremeno miješanje, dok se dobro ne zagrije, 1-2 minute.
Stavi pola tjestenine pomiješaen s umakom u posudu za složenac, pospi sa 1 šalicom naribane mozzarelle. Na to stavi ostatak tejstenine u umaku, prelij s one 2 šalice umaka pomiješanog s paprikama.
Peci pokriveno aluminijskom folijom oko 20 minuta, makni foliju, pospi s preostale 2 šalice narbane mozzarelle, na to složi salamu i nastavi peći dok se sir lijepo ne rastopi, a salam se lijepo zapeče, 15-20 minuta.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
589 kcal
29 %
MASTI
34,00 g
47 %
KOLESTEROL
0,79 g
0 %
UH
40,00 g
14 %
PROTEINI
27,00 g
54 %
Naravno, baš kao i kod pripreme 'obične' pizze, slobodno se poigraj s nadjevom te prilagodi namirnice svome ukusu. A ako ti slučajno ostane viška ovog jela, možeš ga čuvati u hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi, do 5 dana. Pizza složenac možeš i zamrznuti. Prije posluživanja samo ga je potrebno dobro zagrijati u mikrovalnoj ili običnoj pećnici.
Isprobaj i ove divne složence i druga comfort food jela...