Svatko za sebe najbolje zna koliko može biti naporno tijekom radnog tjedna pokušavati skuhati fine, kompletne obroke i ne padati s nogu od umora. Eto, zato smo tu mi s našim top slasnim idejama uz koje ćeš svaki dan za večeru imati slastan obrok za koji ti neće trebati puno vremena.
Donosimo naš izbor odličnih recepata za brzu večeru (ili ručak) koji su gotovi za samo pola sata. Složit ćeš se s nama, bolje i ukusnije ne može, jer ova brza jela moraju se naći na svakom stolu!
Salata s bulgurom odličan je, zdrav i ukusan obrok
Tri jela s instant - žitaricama
Kod kuće uvijek možete imati bulgur, kus-kus i instant palentu i već imaš tri varijante za pripremu super-brzog ugljikohidratnog priloga koji se može pretvoriti u cjelovitu večeru. Za pripremu bulgura i kus kusa gotovo i nije potrebno kuhanje.
Dovoljno je žitarice kratko isprati u cjedilu i preliti kipućom vodom, pustiti da kratko odstoji poklopljeno, posoliti, dodati malo maslinovog ulja i prilog je spreman u 3-5 minuta. Ako ti ostane višak kuhanih žitarica, slobodno ih pohranite u hladnjak i za večeru ili ručak na poslu napravite hranjivu salatu u koju možete dodati razno povrće koje imate u hladnjaku. Jedna takva tipična salata je libanonsko tradicionalno jelo tabbouleh.
Brojne su varijacije hranjivih salata u kojoj bulgur igra glavnu ulogu. Primjerice, salata s bulgurom u kojoj imamo svježe povrće poput rajčice, paprike i krastavca, a predlažemo da ju obogatite feta sirom i sjeckanom rukolom za još više izdašnosti. U zimskim mjesecima umjesto svježeg povrća možemo koristiti i kuhano poput graška, gljiva ili bundeve.
Kad je brzina pripreme u pitanju, instant palenta tu prednjači. Jedno od najbržih, a laganih i hranjivih večera je kuhana palenta s jogurtom. Ovo drevno jelo možemo i modernizirati – posuti sjemenkama po želji ili pak dodati chia sjemenke tijekom kuhanja palente.
Treće jelo u kategoriji instant žitarica je slatki kus-kus, a jedna osobito slasna varijanta je ona s bobičastim voćem, mljevenim bademom i sladom po želji poput meda, javorova ili agavina sirupa.
Mozzarella, bosiljak i rajčica - sastojci za Caprese salatu
Jedna salata, a dva lica
Talijanski specijalitet salata caprese izvrstan je lagani samostalni obrok. Klasična salata s otoka Caprija priprema se od svježih sočnih rajčica, kriški mozzarelle i svježih listova bosiljka s malo soli, balzamičkog octa i maslinova ulja. Eksperimentiraj sa sastojcima salate caprese - primjerice, možeš ju "pojačati" dodatkom kuhane tjestenine.
Kaiserschmarrn
Slatke večere iz djetinjstva
Od slatkih večera nameću se dva jela pomalo zaboravljena no brza i ukusna. Klasičan griz na mlijeku topla je varijanta brze večere koju predlažemo u kombinaciji s voćnim preljevima dobivenim kuhanjem voća.
Druga je carski drobljenac odnosno kaiserschmarrn kojeg smo navikli jesti u skijalištima, ali i kod bake, a također ga valja spariti s voćnim preljevom. Naravno, ukusan je i s čokoladom.
Sendvič kao kompletan obrok
Bogati sendviči i kanapei
Sendvič može biti puno više od običnog komada salame i sira između dvije kriške kruha. Razmišljaj na način da svaki sendvič sadrži 3 komponente: glavnu komponentu, umak (ili namaz) i salatu.
Glavna komponenta može biti primjerice komad pečenog mesa na naglo, tuna, grilano povrće poput patlidžana, tikvica, kuhano ili pečeno jaje ili pak pirjane gljive s lukom.
Umak ili namaz može biti u raznim oblicima, primjerice namaz od kuhanih mahunarki poput slanutka ili graška, svježi sir pomiješan sa začinskim biljem i lukom ili češnjakom, pesto od bosiljka, sušenih rajčica ili domaći pesto od rukole.
I, naravno, salata: tu prolazi sve od zelene salate, naribanog kupusa, rukole, matovilca, klica ili pak kiselih krastavaca.
Domaći sir i vrhnje i šnita domaćeg kruha
Sir i vrhnje uz fini domaći kruh
Klasik, no opet hranjiv i brz obrok, sir i vrhnje koje po mogućnosti začinimo češnjakom, lukom, crvenom paprikom i sjemenkama poput suncokreta, lana, bundevinih sjemenki i poslužimo uz fini domaći kruh.
Penne i pesto
Tjestenina s pestom
Dok se tjestenina kuha, umak napravite u blenderu bez trošenja vremena na sjeckanje i dugotrajno pirjanje. Osim bosiljka, dobar pesto možemo dobiti i od rukole tako da u blender stavimo dvije šalice rukole, češnjak, maslinovo ulje, indijske oraščiće, parmezan ili drugi ribani sir po želji, malo limunova soka i miksamo do homogene smjese.
Nakon što napraviš pesto (koji može stajati dosta dugo i u hladnjaku!), fali ti još samo omiljena tjestenina, koju samo trebaš skuhati prema uputama na pakiranju i sve skupa pomiješati. Dobar tek!