Recepti 01. prosinca 2020.

Od heljde pripremi doručak, ručak i slasticu!

Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zbog toga što je heljda dobar izvor bjelančevina, vlakana i zdravih složenih ugljikohidrata mnogi ju smatraju sueprhranom i svakako bi trebala razmisliti o njenom dodavanju na tjedni meni, ako ju već ne konzumiraš.

Iako je heljda dobro poznata namirnica u zadnje je vrijeme postala ponovno popularna zahvaljujući svojem visokom sadržaju minerala i antioksidansa. Osim 6 grama proteina, 4,5 grama vlakana i čak 33 grama ugljikohidrata heljda sadrži i mnoštvo zdravih hranjivih sastojaka te je zbog toga izvrstan saveznik u održavanju zdravlja srca, a pomaže i u mršavljenju te upravljanju dijabetesom.

Najčešće se uzgaja na sjevernoj polutci, posebno u Rusiji, Kazahstanu, Kini te u istočnoj Europi, a osim što je ukusna, ona je i jeftina namirnica s kojom možeš napraviti mnoštvo raznih jela. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Nadalje, iako ju ljudi često svrstavaju u žitarice, heljda nije slična pšenici, već je biljka u rodu s rabarbarom. Stoga, heljda ne sadržava gluten i sigurna je namirnica i za one koji boluju od celijakalije ili blaže osjetljivosti na gluten. Osim u svojem normalnom obliku, sirovog zrna, sve je češća i uporaba pečenog zrna heljde i brašna od heljde.

Osim minerala, heljda sadržava i fitinsku kiselinu te ju je obavezno, prije pripreme, pustiti da se namače najmanje osam sati, a jela koja možeš spremati s njom ne moraju biti samo slana, već mogu biti i slatka. Od nje možeš napraviti kruh ili štrukle, palačinke i kolačiće, a možeš ju kuhati kao rižu i napraviti heljdinu kašu kao prilog glavnome jelu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Kuhana heljda (s lukom)

Sastojci:

  • heljda
  • sol
  • luk
  • maslac
  • pileći temeljac i 200 mL vode
  • papar

Priprema:

Već smo naveli kako je heljdu obavezno namočiti do osam sati prije njene pripreme. Stoga, najbolje bi bilo kada bi ju večer prije namočila i ostavila da odstoji preko noći. Ako je u pitanju njeno kuhanje, heljdu trebaš staviti u lonac s vodom u omjeru - jedna šalica heljde na dvije šalice vode. Kada zakipi, dodaj soli po ukusu i kuhaj 15 minuta. Tako kuhanu možeš ju koristiti kao prilog raznim jelima od mesa.

Ako ne voliš njezin "običan" okus, možeš u tavici sa stane na maslacu popržiti luk te u njega dodati pileći temeljac ili kokošju kocku i 200 mL vode, zatim dodaš kuhanu heljdu i papar te prokuhaš još minutu ili dvije i tvoj ukusni prilog je spreman.

 

Možda vas zanima... Brza juha s gljivama, krumpirom i heljdom Recepti

 

Heljda kao doručak

Sastojci:

  • heljda
  • sol
  • mlijeko
  • voće po izboru

Priprema:

Heljdu ostavi preko noći u vodi. Ujutro ju isperi, stavi u lonac, opet u istom omjeru, pusti da se kuha i dodaj soli po želji. Pred kraj kuhanja dodaj u nju voće po izboru i malo mlijeka te kuhaj još tri do četiri minute. 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Palačinke od heljde

Sastojci:

  • 60 g heljdinog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/8 žličice soli
  • 120 grama nezaslađenog mlijeka od badema
  • med, javorov sirup, voće po želji

Priprema:

  1. U tavicu za palačinke stavi ulje i zatim tavicu stavi na srednje jaku vatru.
  2. U maloj zdjeli sa strane umuti heljdino brašno, prašak za pecivo i sol. Zatim dodaj bademovo mlijeko.
  3. Uzmi veliku žlicu, zagrabi smjesu i stavi ju na tavicu. Peci dvije do četiri minute, dok površina ne počne izgledati kao da je suha i kada mjehurići prestanu iskakati.
  4. Preokreni palačinku i peci još dvije do četiri minute. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš tijesto.
  5. Stavi palačinke na tanjur i prelij ih medom ili javorovim sirupom te dodaj voće po želji. U slast!

 

Heljda Možda vas zanima... Čisto zdravlje: Topla salata s heljdom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.