Heljda je izuzetno zdrava i hranjiva namirnica. Ujedno je i jako svestrana pa donosimo recepte od heljde za doručak, ručak i desert...
Heljda, odlična zdrava namirnica, u posljednje vrijeme ponovno se sve češće koristi u kuhinji zahvaljujući svojem visokom sadržaju minerala i antioksidansa. Osim 6 grama proteina, 4,5 grama vlakana i čak 33 grama ugljikohidrata heljda sadrži i mnoštvo zdravih hranjivih sastojaka te je zbog toga izvrstan saveznik u održavanju zdravlja srca, a pomaže i u mršavljenju te upravljanju dijabetesom.
Najčešće se uzgaja na sjevernoj polutci, posebno u Rusiji, Kazahstanu, Kini te u istočnoj Europi, a osim što je ukusna, ona je i jeftina namirnica s kojom možeš napraviti mnoštvo raznih jela. Kod nas se najbolje udomaćila u Međimurju.
Nadalje, iako ju ljudi često svrstavaju u žitarice, heljda uopće botanički ne spada među žitarice, niti je slična pšenici. heljda je takozvana pseudožitarica (nije botanički žitarica, ali se u kuhinji koristi kao što se koriste žitarice), već je botanički to biljka u rodu s rabarbarom.
Heljda ne sadržava gluten i sigurna je namirnica i za one koji boluju od celijakalije ili pate od blaže osjetljivosti na gluten. Osim u svojem normalnom obliku,sirovog zrna, sve je češća i uporaba pečenog zrna heljde i brašna od heljde.
Osim minerala, heljda sadržava ifitinsku kiselinu te ju obavezno, prije pripreme, treba pustiti da se namače najmanje 8 sati, a jela koja možeš spremati s njom ne moraju biti samo slana, već mogu biti i slatka. Od heljde možeš napraviti kruh ili štrukle, palačinke i kolačiće, a možeš jukuhati kao rižu i napraviti heljdinu kašu kao prilog glavnome jelu.
Heljdina kaša odličan je prilog brojnim glavnim jelima
foto: Guliver/Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Kuhana heljda (s lukom)
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Heljda
Sol
Luk
Maslac
Pileći temeljac
Voda
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Heljdu obavezno namoči minimalno 8 sati prije kuhanja, najbolje preko noći.
Heljdu kuhaj u vodi u omjeru - 1 šalica heljde na 2 šalice vode.
Kada zakipi, dodaj soli po ukusu i kuhaj 15 minuta. Tako kuhanu heljdu možeš koristiti kao prilog raznim jelima od mesa.
Za dodatnu aromu možeš u tavici sa stane na maslacu popržiti luk te u njega dodati pileći temeljac ili kokošju kocku i 200 ml vode, zatim dodaš kuhanu heljdu i papar te prokuhaš još 1-2 minute i ukusan prilog je spreman.
Heljdu ostavi preko noći da se namače u vodi. Ujutro ju isperi, stavi u lonac, u omjeru 1:2, pusti da se kuha i dodaj prstohvat soli po želji.
Pred kraj kuhanja dodaj u heljdu voće po izboru i malo mlijeka te kuhaj još 3-4 minute.
Zasladi s malo meda ili umejsto svježeg voća koristi neki domaći pekmez.
Palačinke od heljde
foto: Fedigioia/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Palačinke od heljde
5 MIN
pripreme
16 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Heljdino brašno
60
g
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Sol
0,13
šalica
Bademovo mlijeko
120
g
Med
Javorov sirup
Voće po izboru
Pekmez od šljiva
Orašasti plodovi - razni
Postupak
U tavicu za palačinke stavi ulje i zatim tavicu stavi na srednje jaku vatru.
U zdjeli sa strane umuti heljdino brašno, prašak za pecivo i sol. Zatim dodaj bademovo mlijeko.
Uzmi veliku žlicu, zagrabi smjesu i stavi ju na tavicu. Peci 2-4 minute, dok površina ne počne izgledati kao da je suha i kada mjehurići prestanu iskakati.
Preokreni palačinku i peci još 2-4 minute. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš tijesto.
Stavi palačinke na tanjur i prelij ih medom ili javorovim sirupom te dodaj voće po želji. Palačinke od heljde možeš poslužiti i s domaćim pekmezom od šljiva ili nekog drugog voća, posute orašastim plodovima...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.