Recepti Povrće 05. svibnja 2025.

Kako skuhati (i pojesti) najfiniju artičoku

Povrće
5 MIN
35 MIN
1
SREDNJE
artičoka, artičoke
Artičoka
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Artičoke možda djeluju komplicirano, ali njihova priprema je zapravo vrlo jednostavna. Donosimo ti sve što trebaš znati o procesu kuhanja. I jedenja!

Onima koji nisu često imali artičoke na tanjuru, možda tim se one na prvi pogled mogu učiniti pomalo zbunjujuće – tvrde, šiljate, neobičnog oblika i s nejasnim uputama kako ih uopće pojesti. Na temelju izgleda, teško je zaključiti kako se artičoka priprema, a još teže kako se jede. No kad shvatiš njezinu strukturu i pravilno je skuhaš, pretvara se u jedno od najzanimljivijih povrća za uživanje – sloj po sloj.

Što je zapravo artičoka?

Artičoka je neotvoreni pupoljak cvijeta iz porodice čičaka. Njezini zeleni, čvrsti listovi, koji se nazivaju brakteje, slojevito prekrivaju središnji dio ispunjen mekanim vlaknima, poznat kao čoka. Čoka pak leži iznad najukusnijeg dijela – srca artičoke.

Špageti s artičokama Možda vas zanima... Špageti s artičokama Recepti

Srce artičoka je potpuno jestivo i iznimno ukusno. Čoka, koja je previše vlaknasta, uobičajeno se ne jede, osim kod mladih artičoka koje su dovoljno nježne. Svi vanjski listovi prečvrsti su za grickanje, ali njihov donji, svjetliji dio može se sastrugati zubima i uživati u njegovoj sočnosti.

Zašto odabrati kuhanje na pari

Artičoke se mogu kuhati, peći, pirjati, grilati ili puniti i zapeći. No kuhanje na pari ističe se kao jednostavna metoda koja čuva okus i teksturu. U usporedbi s kuhanjem u vodi, gdje artičoka može postati gnjecava, para daje savršenu količinu vlage – taman koliko treba.

Kako skuhati i pojesti artičoku | Author: Monika Borys/Unsplash Kriška limuna u vodi ne daje samo okus, već i svježinu foto: Monika Borys/Unsplash

Ako želiš dodatno obogatiti aromu, u vodu za paru možeš dodati lovorov list, češnjak i krišku limuna. To će artičokama dati laganu, osvježavajuću dubinu okusa. Možeš ih kuhati na pari u klasičnom loncu s košarom za paru ili u ekspres-loncu. Brža opcija je ekspres-lonac, no zahtijeva više pažnje – lako se dogodi da artičoke prekuhaju.

Kako odabrati dobru artičoku

Kod kupnje obrati pozornost na nekoliko stvari. Kao prvo, artičoka bi trebala biti teška u ruci, to je znak da je svježa i sočna. Ako je lagana, vjerojatno je isušena i manje mesnata.

Kako skuhati i pojesti artičoku | Author: Olivie Strauss/Unsplash List artičoke umače se u umak – najčešće maslac ili majonezu foto: Olivie Strauss/Unsplash

Kad je lagano stisneš, listovi bi trebali proizvesti lagani škripavi zvuk. To je pouzdan znak svježine.
Također, listovi trebaju biti zatvoreni ili tek blago rastvoreni.

Široko otvoreni listovi upućuju na to da je artičoka starija i na zalasku svježine.
Ako na površini primijetiš tragove mraza, neka te to ne brine. Zapravo, upravo te, naizgled manje atraktivne artičoke, često imaju jači, koncentriraniji okus i zbog toga su cjenjenije.

artičoka Možda vas zanima... Torta od artičoka Recepti

Korak po korak: kako jesti artičoku

Artičoku možeš jesti toplu ili hladnu, ali najukusnija je topla. Najčešće se poslužuje uz umake, a najjednostavniji su otopljeni maslac ili majoneza. Ako voliš malo više karaktera, možeš u majonezu dodati nekoliko kapi balzamičnog octa.

  • Skidaj listove i umači:
Odvajaj vanjske listove jedan po jedan. Bijeli, mesnati kraj lista umači u umak – možeš koristiti otopljeni maslac, majonezu ili bilo koji umak koji voliš.
  • Povuci kroza zube:
Drži list za vrh, umetni ga u usta tako da je strana s umakom okrenuta prema jeziku. Lagano povuci list kroza zube kako bi sastrugao mekani, sočni dio. Ostatak lista odbaci.
  • Nastavi sve dok ne dođeš do unutarnjih listova:
Kada dođeš do sredine artičoke, naići ćeš na nježne listiće s ljubičastim vrhovima. Možeš ih ukloniti odjednom. Pojedi samo svjetliji, mekani dio tih listova jer su tamni dijelovi obično previše žilavi.
  • Čišćenje čoke i otkrivanje srca: Ispod unutarnjih listova nalazi se čoka – vlaknasti, paperjasti sloj koji prekriva srce artičoke. Taj dio se ne jede. Uzmi nož ili žlicu i pažljivo sastruži čoku. Baci je – ispod nje se nalazi najukusniji dio artičoke.
  • Nareži srce i uživaj:
Srce možeš narezati na komadiće i umakati ih u omiljeni umak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lala (@lalaleluuu)

Ne gasi ekran dok kuham

Kuhane artičoke
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
1
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Artičoka 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Lovorov list 1 kom
  • Limun - kriška 1 kom
Postupak
  1. Ako artičoka na vrhovima listova ima male bodlje, odreži ih kuhinjskim škarama. Ovaj korak je pretežno estetske prirode – bodlje omekšaju tijekom kuhanja i nisu opasne za konzumaciju. No rezanjem ćeš artičoku lakše oblikovati i poslužiti.


  2. Odreži otprilike 2 do 2,5 cm vrha glavice. Nazubljeni nož za kruh idealan je za ovaj zadatak.


  3. Odlomi listiće koji se nalaze uz bazu i na stabljici artičoke.


  4. Odsijeci višak stabljike, ostavljajući oko 2 cm. Stabljika zna biti gorča od ostatka artičoke, ali mnogi uživaju i u njezinu okusu – njezina unutrašnjost podsjeća na srce artičoke. Ako želiš ostaviti cijelu stabljiku, jednostavno odreži donji kraj i oguli vanjski, žilavi sloj gulilicom za povrće.


  5. Isperi artičoku pod hladnom tekućom vodom. Tijekom ispiranja lagano raširi listove kako bi voda doprla do unutrašnjih dijelova. Zato je korisno prethodno odstraniti bodlje jer je artičoku lakše otvoriti bez uboda.


  6. U velik lonac ulij nekoliko centimetara vode. Dodaj češnjak, krišku limuna i lovorov list – ovi sastojci obogatit će paru i time aromatizirati artičoke. Umetni košaru za kuhanje na pari.


  7. Stavi artičoke u košaru, poklopi lonac i pusti da voda zavrije. Zatim smanji vatru i kuhaj na laganoj pari. Kuhaj 25 do 35 minuta ili duže, ovisno o veličini artičoka. Znak da su gotove: vanjski listovi trebaju se lako odvajati. Pazi na razinu vode u loncu – po potrebi dolij.


Zašto umak ide prema dolje, na jezik? Zato što se većina okusnih pupoljaka nalazi upravo tamo, pa tako osjetiti puni okus i artičoke i umaka.

I u ovim receptima artičoke će zablistati...

Možda vas zanima... Juha od artičoka i boba s domaćim tortellinima Kolumne Domaća pizza od artičoka Možda vas zanima... Domaća pizza od artičoka Recepti artičoka Možda vas zanima... Aromatični rižoto s artičokama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.