Onima koji nisu često imali artičoke na tanjuru, možda tim se one na prvi pogled mogu učiniti pomalo zbunjujuće – tvrde, šiljate, neobičnog oblika i s nejasnim uputama kako ih uopće pojesti. Na temelju izgleda, teško je zaključiti kako se artičoka priprema, a još teže kako se jede. No kad shvatiš njezinu strukturu i pravilno je skuhaš, pretvara se u jedno od najzanimljivijih povrća za uživanje – sloj po sloj.
Što je zapravo artičoka?
Artičoka je neotvoreni pupoljak cvijeta iz porodice čičaka. Njezini zeleni, čvrsti listovi, koji se nazivaju brakteje, slojevito prekrivaju središnji dio ispunjen mekanim vlaknima, poznat kao čoka. Čoka pak leži iznad najukusnijeg dijela – srca artičoke.
Srce artičoka je potpuno jestivo i iznimno ukusno. Čoka, koja je previše vlaknasta, uobičajeno se ne jede, osim kod mladih artičoka koje su dovoljno nježne. Svi vanjski listovi prečvrsti su za grickanje, ali njihov donji, svjetliji dio može se sastrugati zubima i uživati u njegovoj sočnosti.
Zašto odabrati kuhanje na pari
Artičoke se mogu kuhati, peći, pirjati, grilati ili puniti i zapeći. No kuhanje na pari ističe se kao jednostavna metoda koja čuva okus i teksturu. U usporedbi s kuhanjem u vodi, gdje artičoka može postati gnjecava, para daje savršenu količinu vlage – taman koliko treba.
Kriška limuna u vodi ne daje samo okus, već i svježinu
Ako želiš dodatno obogatiti aromu, u vodu za paru možeš dodati lovorov list, češnjak i krišku limuna. To će artičokama dati laganu, osvježavajuću dubinu okusa. Možeš ih kuhati na pari u klasičnom loncu s košarom za paru ili u ekspres-loncu. Brža opcija je ekspres-lonac, no zahtijeva više pažnje – lako se dogodi da artičoke prekuhaju.
Kako odabrati dobru artičoku
Kod kupnje obrati pozornost na nekoliko stvari. Kao prvo, artičoka bi trebala biti teška u ruci, to je znak da je svježa i sočna. Ako je lagana, vjerojatno je isušena i manje mesnata.
List artičoke umače se u umak – najčešće maslac ili majonezu
Kad je lagano stisneš, listovi bi trebali proizvesti lagani škripavi zvuk. To je pouzdan znak svježine. Također, listovi trebaju biti zatvoreni ili tek blago rastvoreni.
Široko otvoreni listovi upućuju na to da je artičoka starija i na zalasku svježine. Ako na površini primijetiš tragove mraza, neka te to ne brine. Zapravo, upravo te, naizgled manje atraktivne artičoke, često imaju jači, koncentriraniji okus i zbog toga su cjenjenije.
Korak po korak: kako jesti artičoku
Artičoku možeš jesti toplu ili hladnu, ali najukusnija je topla. Najčešće se poslužuje uz umake, a najjednostavniji su otopljeni maslac ili majoneza. Ako voliš malo više karaktera, možeš u majonezu dodati nekoliko kapi balzamičnog octa.
- Skidaj listove i umači: Odvajaj vanjske listove jedan po jedan. Bijeli, mesnati kraj lista umači u umak – možeš koristiti otopljeni maslac, majonezu ili bilo koji umak koji voliš.
- Povuci kroza zube: Drži list za vrh, umetni ga u usta tako da je strana s umakom okrenuta prema jeziku. Lagano povuci list kroza zube kako bi sastrugao mekani, sočni dio. Ostatak lista odbaci.
- Nastavi sve dok ne dođeš do unutarnjih listova: Kada dođeš do sredine artičoke, naići ćeš na nježne listiće s ljubičastim vrhovima. Možeš ih ukloniti odjednom. Pojedi samo svjetliji, mekani dio tih listova jer su tamni dijelovi obično previše žilavi.
- Čišćenje čoke i otkrivanje srca: Ispod unutarnjih listova nalazi se čoka – vlaknasti, paperjasti sloj koji prekriva srce artičoke. Taj dio se ne jede. Uzmi nož ili žlicu i pažljivo sastruži čoku. Baci je – ispod nje se nalazi najukusniji dio artičoke.
- Nareži srce i uživaj: Srce možeš narezati na komadiće i umakati ih u omiljeni umak.
I u ovim receptima artičoke će zablistati...