Jede ti se fini domaći kruh, koji se ne mrvi, ukusan je i drugi i treći dan, ne presuši se? Imamo rješenje za tebe! Ovaj odličan kruh s krumpirom koji je tako pahuljast i nježan – savršen za tost, sendviče…
Ovaj kruh lagano je slatkast pa je na njega savršeno namazati putar i pekmez, no i sendviči s ovih kruhom od krumpira jako su ukusni. Kruh dugo ostaje svjež upravo zahvaljujući krumpiru, a važan sastojak je i voda od kuhanja krumpira pa stoga sačuvaj dovoljnu količinu kako bi tvoj kruh od krumpira ispao savršen baš svaki put.
Kruh s krumpirom
(za 2 štruce kruha, 2 sata – zajedno s dizanjem tijesta)
Sastojci:
- 225 g krumpira (sorte koja je dobra za kuhanje)
- 1 šalica mlakog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
- 50 g kristal šećera
- 1 paketić instant kvasca (7 g)
- 660 g brašna za kruh tip 0
- 2 žličice soli
- 1/3 šalice omekšalog maslaca
Postupak:
- Oguli krumpire i nareži ih na kockice veličine 1 cm. Ubaci u lonac, napuni ga vodom do razine malo iznad krumpira. Pusti da zakipi i ostavi da se kuha na srednjoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok krumpiri ne budu mekani kad ih probodeš vilicom.
- Ocijedi i osuši krumpire i sačuvaj ½ šalice vode od kuhanja krumpira. Krumpire zgnječi u glatki pire – za kruh iskoristi 1 šalicu zgnječenih krumpira, eventualni ostatak iskoristi za nešto drugo. Pusti da se zgnječeni krumpir lagano ohladi, 5 do 10 minuta.
- U zdjeli ili stajaćem mikseru izmiksaj zgnječeni krumpir, mlijeko, šećer, kvasac i vodu od kuhanja krumpira.
- Dodaj brašno i maslac. Nastavkom za tijesto na laganoj brzini zamijesi tijesto dok ne postane glatko, 5-8 minuta.
- Tijesto prebaci u lagano pouljenu veliku zdjelu, prekrij prozirnom folijom, i pusti da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta, odnosno dok se ne udvostruči volumen tijesta.
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva, namasti dva kalupa za kruh dimenzija cca 23 x 13 cm.
- Tijesto dobro izlupaj da se 'spusti' te ga stavi na lagano pobrašnjenu površinu. Tijesto razdijeli u 2 jednaka komada (svaki treba imati oko 700 g). Izmijesi svaki komad i obliku štruce kruha. Stavi ih u kalupe, prekrij krpom ili prozirnom folijom i pusti da se dižu oko 20 minuta.
- Peci 35-40 minuta, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju na vrhu. Pusti da se ohlade nekoliko minuta u kalupima, izvadi ih iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade.
- Ovaj kruh možeš čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, odnosno u posudi za kruh, 3-5 dana.
Savjet više: Ovaj kruh možeš zamijesiti i s ostatkom pire krumpira od dan ranije, pa čak i s ostacima pečenih krumpira koje moraš dobro usitniti. Jedino što ih trebaš malo zagrijati prije upotrebe.