Recepti 01. prosinca 2023.

Kruh s krumpirom osvaja okusom i dugo ostaje svjež

Kruh s krumpirom
Kruh s krumpirom - dugo ostaje svjež foto: Claudia Stucki/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Zamijesi kod kuće ovaj prefini kruh s krumpirom koji je odličan za slaganje sendviča, a još bolji kad na njega namažeš putar i pekmez!

Jede ti se fini domaći kruh, koji se ne mrvi, ukusan je i drugi i treći dan, ne presuši se? Imamo rješenje za tebe! Ovaj odličan kruh s krumpirom koji je tako pahuljast i nježan – savršen za tost, sendviče…

Ovaj kruh lagano je slatkast pa je na njega savršeno namazati putar i pekmez, no i sendviči s ovih kruhom od krumpira jako su ukusni. Kruh dugo ostaje svjež upravo zahvaljujući krumpiru, a važan sastojak je i voda od kuhanja krumpira pa stoga sačuvaj dovoljnu količinu kako bi tvoj kruh od krumpira ispao savršen baš svaki put.

 

kruh Možda vas zanima... Recept za kruh koji se ne mijesi i baš uvijek uspijeva Recepti

 

Kruh s krumpirom | Author: Claudia Stucki/Unsplash Kruh s krumpirom foto: Claudia Stucki/Unsplash

Kruh s krumpirom

(za 2 štruce kruha, 2 sata – zajedno s dizanjem tijesta)

Sastojci:

  • 225 g krumpira (sorte koja je dobra za kuhanje)
  • 1 šalica mlakog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
  • 50 g kristal šećera
  • 1 paketić instant kvasca (7 g)
  • 660 g brašna za kruh tip 0
  • 2 žličice soli
  • 1/3 šalice omekšalog maslaca

 

brašno Možda vas zanima... Koje se brašno koristi u kojoj situaciji Špajza

 

Postupak:

  1. Oguli krumpire i nareži ih na kockice veličine 1 cm. Ubaci u lonac, napuni ga vodom do razine malo iznad krumpira. Pusti da zakipi i ostavi da se kuha na srednjoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok krumpiri ne budu mekani kad ih probodeš vilicom.
  2. Ocijedi i osuši krumpire i sačuvaj ½ šalice vode od kuhanja krumpira. Krumpire zgnječi u glatki pire – za kruh iskoristi 1 šalicu zgnječenih krumpira, eventualni ostatak iskoristi za nešto drugo. Pusti da se zgnječeni krumpir lagano ohladi, 5 do 10 minuta.
  3. U zdjeli ili stajaćem mikseru izmiksaj zgnječeni krumpir, mlijeko, šećer, kvasac i vodu od kuhanja krumpira.
  4. Dodaj brašno i maslac. Nastavkom za tijesto na laganoj brzini zamijesi tijesto dok ne postane glatko, 5-8 minuta.
  5. Tijesto prebaci u lagano pouljenu veliku zdjelu, prekrij prozirnom folijom, i pusti da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta, odnosno dok se ne udvostruči volumen tijesta.
  6. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva, namasti dva kalupa za kruh dimenzija cca 23 x 13 cm.
  7. Tijesto dobro izlupaj da se 'spusti' te ga stavi na lagano pobrašnjenu površinu. Tijesto razdijeli u 2 jednaka komada (svaki treba imati oko 700 g). Izmijesi svaki komad i obliku štruce kruha. Stavi ih u kalupe, prekrij krpom ili prozirnom folijom i pusti da se dižu oko 20 minuta.
  8. Peci 35-40 minuta, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju na vrhu. Pusti da se ohlade nekoliko minuta u kalupima, izvadi ih iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade.
  9. Ovaj kruh možeš čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, odnosno u posudi za kruh, 3-5 dana.

Savjet više: Ovaj kruh možeš zamijesiti i  s ostatkom pire krumpira od dan ranije, pa čak i s ostacima pečenih krumpira koje moraš dobro usitniti. Jedino što ih trebaš malo zagrijati prije upotrebe.

 

Domaće lepinje Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za domaće lepinje! Recepti Mliječni kruh Možda vas zanima... Najukusniji mliječni kruh koji ćeš ikada probati Recepti kruh Možda vas zanima... Uz jednostavan trik održi kruh svježim Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:03 01. Prosinac 2023.

    odlično