Jaja i umami vole se javno. Malo soja sosa, prstohvat sira, par trakica preprženih gljiva… lista je duga. No nijedan pojačivač okusa ne odradi posao tako dobro kao – riba. I to ne bilo koja, nego masna, snažno aromatična i potpuno podcijenjena: inćuni.
Inćuni - nova zvijezda doručka
Dok je dimljeni losos stalna zvijezda doručka, inćuni su uz jaja na oko onaj skriveni as koji jajima daje moćan, slasni okus. Izrazito su slani, mesnati i lagano pikantni, pa ti u tanjuru više ne treba gotovo ništa drugo.
Inćuni mogu postati tvoja nova tajna umami okusa jaja na oko
Uz to su nevjerojatno mekani i tope se u tavi. Dovoljno ih je kratko zagrijati na ulju ili maslacu – i onda razbiti jaje direktno na njih. Dok se bjelanjak stisne, jaje upija svu njihovu umami dubinu okusa.
Doručak s karakterom? Samo dodaj inćune
Kad jaja dobiju svoju dozu umamija iz inćuna, ne treba im puno dodataka. Posluži ih na tostiranom kruhu, dodaj malo vlasca ili peršina i - to je to! Također, možeš natrljati topli tost češnjakom pa preko staviti par zrelih rajčica, prije nego što na vrh staviš jaja na oko.
Jaja na oko uz dodatak inćuna još su bolja
I ne zaboravi: jaja + inćuni = savršen spoj. Bilo da filetiće kratko prepeče ili ih rastopiš na maslacu pa u to razbiješ jaja, cijela kombinacija dobiva neodoljivu, slanu dubinu. Posluži u prepečenom bagetu, dodaj krem sir, kapare, ukiseljeni luk i malo kopra. Rezultat? Sendvič koji se pamti.