Špajza 21. studenoga 2025.

Pojačaj okus jaja na oko ovim neočekivanim ribljim sastojkom

jaje na oko
Jaje na oko
foto: Personal Graphic/Unsplash
Za savršeni doručak pun okusa isprobaj naš trik - svoja jaja na oko obogati ovim ribljim sastojkom i zahvali nam kasnije!

Jaja i umami vole se javno. Malo soja sosa, prstohvat sira, par trakica preprženih gljiva… lista je duga. No nijedan pojačivač okusa ne odradi posao tako dobro kao – riba. I to ne bilo koja, nego masna, snažno aromatična i potpuno podcijenjena: inćuni.

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja još uvijek svježa? Špajza

Inćuni - nova zvijezda doručka

Dok je dimljeni losos stalna zvijezda doručka, inćuni su uz jaja na oko onaj skriveni as koji jajima daje moćan, slasni okus. Izrazito su slani, mesnati i lagano pikantni, pa ti u tanjuru više ne treba gotovo ništa drugo.

inćuni | Author: Leeloo The First/Pexels Inćuni mogu postati tvoja nova tajna umami okusa jaja na oko foto: Leeloo The First/Pexels

Uz to su nevjerojatno mekani i tope se u tavi. Dovoljno ih je kratko zagrijati na ulju ili maslacu – i onda razbiti jaje direktno na njih. Dok se bjelanjak stisne, jaje upija svu njihovu umami dubinu okusa.

Imaj na umu da je svaki filetić poprilično intenzivan, pa je dovoljno tek malo da dobiješ bogat okus. Inćune najprije kratko zapeci pa tek onda dodaj jaja. A ako želite dodatnu notu okusa, ubaci i malo preprženog luka.
Marinirani inćuni Možda vas zanima... Marinirani inćuni Recepti

Doručak s karakterom? Samo dodaj inćune

Kad jaja dobiju svoju dozu umamija iz inćuna, ne treba im puno dodataka. Posluži ih na tostiranom kruhu, dodaj malo vlasca ili peršina i - to je to! Također, možeš natrljati topli tost češnjakom pa preko staviti par zrelih rajčica, prije nego što na vrh staviš jaja na oko.

jaje na oko | Author: Imad/Unsplash Jaja na oko uz dodatak inćuna još su bolja foto: Imad/Unsplash

I ne zaboravi: jaja + inćuni = savršen spoj. Bilo da filetiće kratko prepeče ili ih rastopiš na maslacu pa u to razbiješ jaja, cijela kombinacija dobiva neodoljivu, slanu dubinu. Posluži u prepečenom bagetu, dodaj krem sir, kapare, ukiseljeni luk i malo kopra. Rezultat? Sendvič koji se pamti.

Isprobaj i ove načine pripreme jaja, za svaki put novi doručak!

gordon ramsay, jaje na oko Možda vas zanima... Jaja na oko kako ih priprema slavni Gordon Ramsay Recepti flamenco jaja Možda vas zanima... Pripremi flamenco jaja, jelo koje će te oduševiti okusima Recepti nigella lawson turska poširana jaja Možda vas zanima... Nigella Lawson ima najbolji recept za turska poširana jaja Recepti jaja, kajgana Možda vas zanima... Kajgana s ricottom za najukusniji početak dana Recepti Jaja sa špinatom Možda vas zanima... Jaja sa špinatom i jednim malim iznenađenjem! Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.