Tjesteninu carbonara obožavamo, a obožavamo i sve njezine izvedenice. I zato nam je novo hit jelo ova carbonara u kojoj tjesteninu 'glumi' špageti tikva. Donosimo provjeren recept!
Špageti tikva ove nam je zime pravo otkriće i nikako je se ne možemo zasititi. I zato nas je potpuno oduševio ovaj recept s tim genijalnim povrćem - carbonara sa špageti tikvom.
Već znamo unaprijed, na spomen carbonare, javit će se svi oni koji tvrde da je samo jedna 'prava' carbonara, ona s guancialeom i 'pravom' tjesteninom. No nama su jednako slasne i fora i brojne inačice tog popularnog jela od tjestenine i još par sastojaka. Čak i kad uopće ne sadrže tjesteninu.
Špageti tikva uspješno glumi tjesteninu u ovoj carbonari
Takav je slučaj i s ovom carbonarom u kojoj tjesteninu glumi sve popularnija špageti tikva, a umjesto guancialea (sušeni svinjski obrazi) koristimo puno dostupniju pancetu (iako, naravno, nikome ne branimo da koristi guanciale ako ga može nabaviti).
Donosimo i dvije bitne napomene za ovu varijantu carbonare, sa špageti tikvom umjesto 'pravih' špageta:
Bitno je niti špageti tikve nakon pečenja dobro osušiti prije nego što se pomiješa sa smjesom jaja i što sitnije naribanog sira, kako sve skupa ne bi ispalo vodenasto i gnjecavo,
Također, prije miješanja niti špageti tikve s umakom od jaja, naribanog sira i crnog papra, tikvu treba dobro zagrijati na tavu (toliko da se iz nje dimi!) kako bi ta toplina termički obradila jaja i kako bi jelo bilo savršeno kremasto.
Carbonara od špageti tikve
foto: I Eat Keto/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Carbonara od špageti tikve
10 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Špageti tikva
1
kom
Suncokretovo ulje
1
žlica
Sol
Panceta
60
g
Jaje
1
kom
Žumanjak
2
kom
Pecorino romano
60
g
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Postupak
Rešetku stavi u sredinu pećnice te ju zagrij na 200 stupnjeva.
Špageti tikvu prereži napola po duljini i izvadi sjemenke. Polovice špageti tikve premaži uljem i posoli.
Polovice špageti tikve peci tako da je unutrašnjost tikve okrenuta prema dolje.
Špageti tikvu peci dok ne omekša i dobije lijepu smećkastu boju, 35-45 minuta. Pusti da se malo ohladi kad je izvadiš iz pećnice.
Uz pomoć 2 vilice, usitni meso špageti tikve ,a 'špagete' te ih stavi u cjedilo, iznad zdjele te pritisni da ispuste što više tekućine.
U srednjoj tavi, na srednje slaboj vatri poprži trakice pancete, uz povremeno miješanje, dok ne postanu smećkasti i hrskavi, 10-12 minuta. Makni s vatre.
U velikoj vatrostalnoj zdjeli pjenjačom izimiješaj jaje, žumanjke, naribani sir pecorino romano i svježe mljeveni crni papar.
Ocijeđenu, pčeenu špageti tkkvu dodaj u tavu s pancetom i vrati na srednju vatru. Prži, uz povremeno protresanje tave, dok se tikva dovoljno ne zagrije i potpuno ne posuđi, 1-2 minute.
Vruću mješavinu špageti tikve i pancete dodaj u mješavinu jaja, sira i papra. Dobro izmiješaj.
Posluži u zdjelicama, na vrh narbaj još malo sira i pospi s malo svježe mljevenog papra.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
250 kcal
12 %
MASTI
17,00 g
23 %
KOLESTEROL
0,16 g
0 %
UH
12,00 g
4 %
PROTEINI
11,00 g
22 %
Carbonara od špageti tikve najfinija je kad je svježe pripremljena, no ako ti slučajno ostane viška nemoj ovo jelo ni slučajno baciti. U hladnjaku, u dobro poklopljenoj posudi, može stajati do 2 dana, a prije jela potrebno je carbonaru od špageti tikve podgrijati u mikrovalnoj pećnici u intervalima od po 20 sekundi nakon kojih ćeš provjeriti je li sve dobro zagrijano.
Za kraj, još 3 nekonvencionalne verzije popularne carbonare koje su nam baš jako fine!