Špajza 07. travnja 2025.

6 jutarnjih izbora koje ipak trebaš preskočiti

6 jutarnjih izbora koje bi možda ipak trebao preskočiti
foto: Freepik
Zvuče bezazleno. Mirišu poznato. A neki čak i dolaze s etiketom "zdravo". Ali istina je…

Jutro je važnije nego što misliš. Doručak, odnosno prvi obrok koji pojedeš ima moć doslovce usmjeriti ostatak dana – energiju, koncentraciju, apetit i raspoloženje. I dok te neki izbori drže sitim, stabiliziraju šećer u krvi i potiču dobre odluke, drugi te, bez puno dramatike, vode ravno prema energetskoj krizi i gladovanju već do 10.30 sati.

(Ne tako) zdravi izbori

Zato su nutricionisti složni: nije sve što se često jede za doručak automatski dobar izbor. Neke navike vrijedi preispitati, ne zato što su zabranjene, nego zato što postoje bolji, hranjiviji i dugoročno održiviji načini "pokretanja" dana. Evo, što bi možda trebalo maknuti s jutarnjeg menija (i čime to zamijeniti)!

6 jutarnjih izbora koje bi možda ipak trebao preskočiti | Author: Freepik Jogurt s okusom? Nažalost, bliže desertu nego doručku foto: Freepik

Voćni jogurti s dodanim šećerom

Jogurt može biti izvrsna stvar – pun je probiotika, proteina i kalcija. No kad dođe s voćnim aromama, “crunchy” dodatcima i slojevima želea, u tvoj tanjur ulazi prava mala šećerna bomba. Mnogi voćni jogurti sadrže i do 20 grama dodanog šećera po porciji – što je količina slična čokoladici.

Pametnija zamjena: 'Obični' grčki jogurt, bogat proteinima, kojem ti dodaješ što želiš – svježe voće, žličicu meda, sjemenke, orašaste plodove. Više kontrole, manje šećera, a okus još bolji.
jogurt Možda vas zanima... Grčki ili obični jogurt? Koji odabrati i zašto! Recepti

muffini | Author: Natalie Behn/Unsplash Muffini s borovnicama foto: Natalie Behn/Unsplash

Kupovni muffini

Kupovni muffini zvuče domaće. Izgledaju nevino. I često nose naziv “zdravi” jer imaju borovnice, mrkvu ili banane. Ali istina je da većina kupovnih muffina ima strukturu i sastav deserta: rafinirano brašno, šećer, biljna ulja, jako malo vlakana i gotovo nimalo proteina.

Ovakav doručak vodi do brze probave, skoka glukoze, a zatim naglog pada energije i rane gladi. Neće te držati sitim, što često dovodi do grickanja već prije ručka.

Pametnija zamjena: Muffin iz kućne radinosti. Koristi integralno brašno, zgnječene banane ili jabučni pire umjesto šećera, i dodaj malo orašastih plodova, lanenih sjemenki ili chije za dodatnu teksturu i hranjivost.

doručak Možda vas zanima... 7 pogrešaka s doručkom koje ti mogu omesti mršavljenje Špajza

6 jutarnjih izbora koje bi možda ipak trebao preskočiti | Author: Freepik Smoothie iz boce je šećer u tekućem obliku foto: Freepik

Gotovi smoothieji i voćni sokovi

Zvuče praktično i zdravo, ali kad otvoriš bocu gotovog smoothieja ili voćnog soka – dobivaš piće bez vlakana, s visokim udjelom prirodnog i često dodanog šećera. Bez vlakana, voćni šećer brzo ulazi u krvotok, što izaziva onaj poznati “brz skok – brzi pad” efekt. Rezultat? Umor, razdražljivost i glad.

Pametnija zamjena: Domaći smoothie koji složiš kod kuće. Kombiniraj cijelo voće, lisnato zelenje, izvor proteina i zdrave masnoće. Imaš sve – i okus i balans.
Smoothie bowl Možda vas zanima... Ovaj fini, kremasti smoothie jede se žlicom... i očima! Recepti

Sweet glazed donuts on wooden table | Author: Chandlervid85/Freepik Donuts? Ogladnjet ćeš dok kažeš 'krafna' foto: Chandlervid85/Freepik

Krafne i slatka peciva

Nema velikog iznenađenja ovdje – krafna, kroasan, pain au chocolat i slične stvari napravljene su da budu desert. Ako su tvoj “doručak” – to znači da dan počinješ praznim kalorijama koje ti ne daju ni sitost, ni stabilnu energiju.

Nedostatak vlakana i proteina u kombinaciji s puno jednostavnih ugljikohidrata vodi do toga da vrlo brzo tražiš novu porciju hrane. Nerijetko – još jednu krafnu.

Pametnija zamjena: Ako baš moraš, kombiniraj slatko pecivo s nečim što sadrži proteine – poput kuhanih jaja ili jogurta ili čak pureće kobasice. Tako smanjuješ skok šećera i osiguravaš si barem malo sitosti.

Jamie Oliver kruh Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolji recept za proteinski kruh Recepti

Healthy delicios granola bars with chocolate,muesli bars with nu | Author: Granola često ima više šećera nego što bi smjela

Kupovna granola i granola pločice

Na papiru zvuče savršeno: (cjelovite) žitarice, orašasti plodovi, sušeno voće. Ali u stvarnosti – mnoge verzije granole i granola pločica dolaze s dodanim uljima, šećerima i prilično visokim brojem kalorija u maloj porciji. Nerijetko više sliče čokoladici više nego doručku.

Pametnija zamjena: Traži granolu s minimalno dodanog šećera (ispod 5 g po porciji) ili napravi svoju. Ili, još bolje, odaberi toplu zobenu kašu s dodatkom proteina i voća.
zobena kaša Možda vas zanima... Zobena kaša s bananama - recept Jamieja Olivera Recepti

6 jutarnjih izbora koje bi možda ipak trebao preskočiti | Author: KamranAydinov/Freepik Naresci – prerađeno ne znači zasitno foto: KamranAydinov/Freepik

Slanina i prerađeno meso

Zvuči konkretno i zasitno – i to je točno. Ali slanina i slične suhomesnate prerađevine pune su natrija, zasićenih masti i konzervansa. Redovita konzumacija suhomesnatih proizvoda povezuje se s povećanim rizikom od bolesti srca i kroničnih upala.

Pametnija zamjena: Umjesto slanine, probaj jaja, tofu na tavi, ostatke povrća od večere ili pureću kobasicu s nižim udjelom masnoće i soli. I dalje imaš okus i sitost – samo bez neželjenih dodataka.
Zelena proljetna shakshuka Možda vas zanima... Proljetna shakshuka super je ideja za doručak, ali i ručak Recepti

Zašto ove opcije za doručak ne rade ono što misliš da rade

Dobar doručak drži te sitim, stabilnim i raspoloženim do ručka – i to ne zato što je velik, nego zato što je pametno složen. Većina navedenih izbora ima jedan zajednički problem: puno šećera, premalo vlakana, i gotovo nikakav protein.

To znači da brzo podižu razinu šećera u krvi, što kratkoročno daje energiju, ali dugoročno izaziva pad, glad i poriv za nezdravim grickanjem. Osim toga, doručak pun šećera može “resetirati” tvoje prehrambene odluke za cijeli dan – otvarajući apetit za još više slatkog i procesirane hrane.

doručak, brunch Možda vas zanima... Kada doručkovati – i zašto to vrijeme nije isto za svakoga? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.