Grci vole raskošne stolove prepune svježih plodova i osvježavajućih delicija. Masline su svakako neizostavan dio brojnih grčkih jela, dok u one najpoznatije svakako ubrajamo musaku i omiljeni tzatziki umak.
Tikvice, rajčica, feta sir, različite vrste vina, med i jednostavni, lagani deserti neizostavan su dio grčkih gozbi. Osim toga, topla klima pogodna je za uzgoj različitog začinskog bilja, pa i ne čudi činjenica da grčki tanjuri toliko vole mentu, bosiljak, timijan i kopar.
Neizostavan je i češnjak, a uz svako jelo složit će se upravo savršeno dodate li mu tek nekoliko kapi domaćeg maslinovog ulja.
Kada su u pitanju ljetni specijaliteti, Grci najviše vole one s patlidžanima. Spajaju ih mljevenim mesom kako bi stvorili najukusnije složence poput musake. Osim klasične, tu je još i laganija, povrtna musaka, ali i tradicionalni složenac pastitsio koji naprosto morate isprobati.
Nemojte zaboraviti na rajčice. Odlično se slažu s različitim začinskim biljem, a posebice vole sireve. Spojite ih s feta sirom ili mozzarellom, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i fini, domaći kruh. Jednostavna kombinacija prizvat će okuse Mediterana na najslasniji način!
Mesni dio grčkih stolova uglavnom se sastoji od piletine ili pak finog mesa s grilla kao što je souvlaki. Popularni gyrosi, osvježavajuća grčka salata s piletinom ili pak aromatična pileća krilca bit će odlična ideja za druženja na otvorenom uz mirise roštilja.
Izaberite jelo po svom guštu, bacite se na posao pa sjajnim okusima dočarajte dio Mediterana gdje god se nalazili. Dobar tek!