Špajza 09. kolovoza 2017.

Grčka kuhinja - mediteranski okusi u najboljem izdanju

grčka kuhinja
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Grčku kuhinju odlikuju jednostavne, mediteranske arome koje najviše volimo ljeti. Lagana riba, piletina, sirevi, začinsko bilje i umaci od jogurta samo su dio šarolike grčke trpeze.

Grci vole raskošne stolove prepune svježih plodova i osvježavajućih delicija. Masline su svakako neizostavan dio brojnih grčkih jela, dok u one najpoznatije svakako ubrajamo musaku i omiljeni tzatziki umak.

 

Tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti

 

Tikvice, rajčica, feta sir, različite vrste vina, med i jednostavni, lagani deserti neizostavan su dio grčkih gozbi. Osim toga, topla klima pogodna je za uzgoj različitog začinskog bilja, pa i ne čudi činjenica da grčki tanjuri toliko vole mentu, bosiljak, timijan i kopar.

 

grčka kuhinja | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Neizostavan je i češnjak, a uz svako jelo složit će se upravo savršeno dodate li mu tek nekoliko kapi domaćeg maslinovog ulja.

Kada su u pitanju ljetni specijaliteti, Grci najviše vole one s patlidžanima. Spajaju ih mljevenim mesom kako bi stvorili najukusnije složence poput musake. Osim klasične, tu je još i laganija, povrtna musaka, ali i tradicionalni složenac pastitsio koji naprosto morate isprobati.

 

musaka Možda vas zanima... Moćna grčka musaka None musaka Možda vas zanima... Grčki specijalitet: Kremasta povrtna musaka Recepti grčki složenac Možda vas zanima... Pastitsio: Bogatstvo okusa u grčkom složencu None

 

Nemojte zaboraviti na rajčice. Odlično se slažu s različitim začinskim biljem, a posebice vole sireve. Spojite ih s feta sirom ili mozzarellom, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i fini, domaći kruh. Jednostavna kombinacija prizvat će okuse Mediterana na najslasniji način!

 

feta i rajčice Možda vas zanima... Grčka gozba: pečena feta i cherry rajčice None pomice Možda vas zanima... Jednostavnost u najboljem izdanju: pečene rajčice s mozzarellom None

 

Mesni dio grčkih stolova uglavnom se sastoji od piletine ili pak finog mesa s grilla kao što je souvlaki. Popularni gyrosi, osvježavajuća grčka salata s piletinom ili pak aromatična pileća krilca bit će odlična ideja za druženja na otvorenom uz mirise roštilja.

 

Možda vas zanima... Vrijeme je za novi grčki souvlaki Kolumne Možda vas zanima... Domaći pileći giros - božanstveni grčki sendvič za svaku priliku Recepti Grčka salata s piletinom Možda vas zanima... Grčka salata s piletinom Recepti Možda vas zanima... Ljetni okusi pilećih krilca na grčki Recepti

 

Izaberite jelo po svom guštu, bacite se na posao pa sjajnim okusima dočarajte dio Mediterana gdje god se nalazili. Dobar tek!

 

Musaka | Author: Stockfood foto: Stockfood

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.