Slavni chef Jamie Oliver nikada ne miruje. Nakon što nas je u proteklom razdoblju inspirirao brojnim božićnim receptima i savjetima kako da večera na Badnjak te božićni ručak prođu bezbolno i bez stresa, sada donosi niz novih, zanimljivih i ukusnih ideja za jela od ostataka s blagdanskog stola.
"Kad se raspremi božićni stol, nastavlja se ukusno putovanje prepuno genijalnih novih jela od slasnih blagdanskih ostataka", poručuje Jamie koji preporučuje da od ostataka pripremimo rižoto od ostataka purice, sendviče s trganom puretinom, toad in a hole („žaba u rupi“, posebno jelo u kojem ostatke hrane povezuje slasni jorkširski puding), božićni štrudl, sladoledni kup od ostataka božićnih kolača, trifle od božićnih kolača.
Mi ti donosimo 3 Jamiejeve odlične ideje kako iskoristiti ostatke božićnog ručka – quesadille od ostataka purice, božićni quiche te affogato s ostacima božićnih deserata. Dobar tek!
Quesadille od ostataka puretine
(4 osobe, 15 minuta, vrlo jednostavno)
Sastojci:
- 8 tortilja
- 8 žlica umaka od brusnica
- 300 g ostataka pečene purice
- 150 g camemberta
- nekoliko grančica svježeg timijana
Postupak:
- Posloži 4 tortilje i svaku premaži ih sa 2 žlice umaka od brusnica, na to natrgaj ostatke puretine.
- Nareži camembert i posloži ga preko puretine, na to natrgaj listiće svježeg timijana. Svaku nadjevenu tortilju preklopite drugom tortiljom.
- Jednu po jednu tortilje zagrijavaj na tavi na srednjoj vatri.
- Nakon 2-3 minute, odnosno kada donji dio postane zlaćan i hrskav, preokreni tortilju i peci je na drugoj strani još par minuta.
- Izvadi tortilju na dasku i razreži je na četvrtine.
Božićni quiche
(8 osoba, 55 minuta + hlađenje, vrlo jednostavno)
Sastojci:
- 375 g prhkog slanog tijesta
- 3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g cheddara
- 100 g ostataka kuhane šunke
- 50 g stiltona
- nekoliko grančica svježe kadulje
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Kalup za pite promjera 20 cm obloži tijestom, ispikaj tijesto vilicom i stavi ga u zamrzivač na 1 sat.
- Na ohlađeno tijesto stavi papir za pečenje, a potom 'utege' za pečenje naslijepo (u tu svrhu mogu poslužiti i sirova zrna graha, slanutka, riža…) Peci naslijepo 15 minuta, potom ukloni 'utege' i papir za pečenje i peci prazno tijesto još 5 minuta.
- U velikoj zdjeli istuci jaja i vrhnje. Grubo naribaj cheddar, nasjeckaj šunku i nadrobi stilton. Dodaj i natrgane listiće kadulje te svježe mljeveni crni papar. Sve skupa izmiješaj i pažljivo izlij u tijesto.
- Peci oko 25 minuta, odnosno dok površina nadjeva ne dobije zlatnosmeđu boju.
- Savjet više: Umjesto kuhane šunke, koju mi ne jedemo često za Božić, možeš koristiti ostatke pečene purice ili drugog mesa.
Affogato od ostataka božićnih kolača
(1 osoba, 5 minut, vrlo jednostavno)
Sastojci:
- 75 g ostataka božićnih kolača
- 1 žličica kvalitetnog sladoleda od vanilije
- 1 espresso kava
- 1-2 amaretti keksa
Postupak:
- Ovo je brzi desert koji se može složiti u samo 45 sekundi, naglašava Jamie. Odličan je to recept koji uvijek možeš iskoristiti kad ti iznenadni gosti banu na vrata, ali i kad se tebi jede nešto slatko i želiš to sad i odmah. Odličan je to način da se ponovno u život vrate ostaci kolača koji su se možda već i sasušili, ili su ti jednostavno dosadili.
- Koristi šalice, čaše, ili zdjelice za posluživanje. U njih nadrobi ostatke (božićnih) kolača, potom na njih stavi po kuglicu sladoleda od vanilije te sve prilij espresso kavom.
- Nadrobi amaretti kekse i pospi preko ovog genijalnog deserta u čaši.
- Savjet više: Ako ovaj desert pripremaš djeci, koristi kavu bez kofeina.
Imamo još puno sjajnih recepata s potpisom Jamieja Olivera...