Špajza 18. rujna 2023.

Kriške jabuke brzo tamne. Evo kako to možeš usporiti...

Jabuke
Rezanje jabuka foto: Ron Lach/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Jabuke bi bile savršeno voće, da ne poprimaju smeđu boju gotovo odmah nakon rezanja. Imamo nekoliko trikova kojima ovaj proces možeš znatno usporiti...

Jabuke definitivno nisu prvi izbor za voćnu platu, budući da kriške već nakon 2 minute počinju poprimati smećkastu boju. Riječ je o reakciji između fenola i kisika kojom nastaje melanin, isti pigment koji koži daje boju. Naravno, vanjski uvjeti također doprinose brzini promjene boje, osobito visoka temperatura.

 

Crumble od jabuka Možda vas zanima... Savršene pečene jabuke s hrskavim posipom Recepti

 

Neke sorte zbog kemijskog sastava tamne sporije, poput popularne zimske sorte pink lady. Međutim, sve jabuke koje nisu genetski modificirane će relativno brzo posmeđiti. Kako bi što duže zadržale svježinu nakon rezanja, posluži se sljedećim trikovima:

1. Uroni jabuke u hladnu vodu

Ovo je kratkotrajno rješenje, ali vrlo praktično ako jabuke planiraš staviti u salatu ili servirati za doručak. Dok pripremaš ostale sastojke, kriške jabuke samo uroni u hladnu vodu. Manja razina kisika će definitivno usporiti proces tamnjenja.

 | Author: Jennifer Pallian/Unsplash Narezane jabuke poslužene za doručak foto: Jennifer Pallian/Unsplash

2. Uroni jabuke u slanu vodu

Pomiješaj 1 l vode s pola žličice soli i kratko uroni narezane jabuke. Sol je konzervans i pripomoći će u misiji usporavanja tamnjenja. Bitno je da jabuke izvadiš nakon dvije minute jer će u suprotnom imati slani okus. Isperi ih u hladnoj vodi i spremne su za posluživanje!

3. Pokapaj jabuke limunovim sokom

Sok limuna je bogat antioksidansima koji će također usporiti tamnjenje. Isti će efekt imati i sok limete, naranče, ali i ananasa. 
Naravno, možeš iskoristiti i limunsku kiselinu, ali postoji šansa da će takve jabuke biti prekisele za konzumiranje.

 

Jabuke u šlafroku Možda vas zanima... Jabuke u šlafroku s cimetom i rumom? Može! Recepti

 

Nakon što odabereš jednu od tri navedene metode, jabuke osuši i prebaci u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Sljedećih šest sati možeš ih čuvati u hladnjaku bez straha da će se stvoriti smeđi sloj. Uživaj!

 | Author: Pixabay/Pexels Domaće jabuke - najbolje ih je narezati u zadnji čas, ili primijeniti naše savjete foto: Pixabay/Pexels

ISPROBAJ ODLIČNE SLASTICE S JABUKAMA:

 

kolač od jabuka Možda vas zanima... RECEPT DANA: Kolač od jabuka gotov za 10 minuta! Recepti Možda vas zanima... Pita od jabuka - poslastica koja nestaje u trenu Kolumne Možda vas zanima... Starinski recept za punjene pečene jabuke Recepti Možda vas zanima... Jabuke i karamel sljubljeni u slasni desert Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:13 18. Rujan 2023.

    odlično