Jabuke definitivno nisu prvi izbor za voćnu platu, budući da kriške već nakon 2 minute počinju poprimati smećkastu boju. Riječ je o reakciji između fenola i kisika kojom nastaje melanin, isti pigment koji koži daje boju. Naravno, vanjski uvjeti također doprinose brzini promjene boje, osobito visoka temperatura.
Neke sorte zbog kemijskog sastava tamne sporije, poput popularne zimske sorte pink lady. Međutim, sve jabuke koje nisu genetski modificirane će relativno brzo posmeđiti. Kako bi što duže zadržale svježinu nakon rezanja, posluži se sljedećim trikovima:
1. Uroni jabuke u hladnu vodu
Ovo je kratkotrajno rješenje, ali vrlo praktično ako jabuke planiraš staviti u salatu ili servirati za doručak. Dok pripremaš ostale sastojke, kriške jabuke samo uroni u hladnu vodu. Manja razina kisika će definitivno usporiti proces tamnjenja.
2. Uroni jabuke u slanu vodu
Pomiješaj 1 l vode s pola žličice soli i kratko uroni narezane jabuke. Sol je konzervans i pripomoći će u misiji usporavanja tamnjenja. Bitno je da jabuke izvadiš nakon dvije minute jer će u suprotnom imati slani okus. Isperi ih u hladnoj vodi i spremne su za posluživanje!
3. Pokapaj jabuke limunovim sokom
Sok limuna je bogat antioksidansima koji će također usporiti tamnjenje. Isti će efekt imati i sok limete, naranče, ali i ananasa.
Naravno, možeš iskoristiti i limunsku kiselinu, ali postoji šansa da će takve jabuke biti prekisele za konzumiranje.
Nakon što odabereš jednu od tri navedene metode, jabuke osuši i prebaci u plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Sljedećih šest sati možeš ih čuvati u hladnjaku bez straha da će se stvoriti smeđi sloj. Uživaj!
ISPROBAJ ODLIČNE SLASTICE S JABUKAMA: