Gotovo da nema jela u koje ne stavljamo luk. Loša vijest za tebe jer – plačeš baš svaki put kad ga režeš? Poslušaj neki od savjeta slavnih chefova koje donosimo i luk za tebe više neće biti problem vrijedan suza.
Michelinovim zvjezdicama nagrađivani australski chef Curtis Stone, sudionik nove sezone showa "Iron Chef" na Netflixu, tvrdi da je tajna u – korištenju oštrih noževa. Američka kulinarska zvijezda Martha Stewart pak luk uvijek reže pokraj otvorenog plamena (zapaljenog plinskog plamenika ili svijeće) i zato nikad ne plače kad priprema neko jelo koje zahtijeva veće količine luka.
Također, ako cijelu glavicu luka 15-ak minuta prije rezanja staviš u zamrzivač suza ne bi trebalo biti, baš kao ni ako ga na isto toliko vremena namočiš u vodu. Slavna britanska kuharica i zvijezda kulinarskih emisija Nigella Lawson kune se pak u to da ne plače dok reže luk zato što cijelo vrijeme diše na usta!
Za koji god od navedenih savjeta da se odlučiš, možeš ga provjeriti već danas pripremajući ovaj recept za brzu, jednostavnu i jako finu pitu od luka i sira!
Pita od luka i sira
Sastojci:
- 500 g oštrog brašna
- 250 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 2 veća luka, narezana na tanke polumjesece
- 300 g cheddar sira
- 3 veća jaja
- sol, papar
Postupak:
- Za tijesto izmiksaj brašno, prstohvat soli i maslac sve dok ne dobiješ grudice nalik krušnim mrvicama. Dodaj 5-6 žlica hladne vode, miksaj dalje dok ne dobiješ kompaktno tijesto. Umotaj ga u prozirnu foliju i ostavi u hladnjaku pola sata.
- Narezani luk dinstaj na 3 žlice vode 10-15 minuta. Pusti da se ohladi te ocijedi višak tekućine.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Izmiješaj luk, sir, sol i papar te dodaj dva izmiješana jaja.
- Trećinu tijesta ostavi sa strane, ostalo razvaljaj i stavi u kalup za pite promjera 25 cm.
- Na tijesto stavi nadjev i zagladi, prekrij ostatkom tijesta te istuci treće jaje i premaži odozgora,
- Peci oko 40 minuta, dok ne dobije zlaćanu koricu. Nakon pečenja pusti da odstoji 10 minuta prije rezanja.