Špajza 26. rujna 2025.

Nevjerojatno pjenasta kajgana? Imamo super trik!

kajgana
Kajgana
foto: French Food/Pinterest
Zaboravi vrhnje, vodu i komplicirane metode. Otkrij kako jedan pristupačan alat koji ti već stoji na kuhinjskoj polici može transformirati obična jaja u najmekšu kajganu ikad

Kajgana je jedan od onih recepata koji djeluju prejednostavno da bi se moglo nešto posebno naučiti. No upravo zato toliko tanjura završi s jajima koja su suha, zapečena ili jednostavno – bezlična.

Savršena kajgana nije stvar sreće, već tehnike. A prema nekim kulinarskim insajderima, najbolji rezultat ne dolazi iz skupih sastojaka, već iz jednog neočekivanog kuhinjskog alata: pjenjače za mlijeko.

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja još uvijek svježa? Špajza Jaja Možda vas zanima... Ljubitelji jaja moraju naučiti osnove. Imamo šalabahter... Špajza

Kad se sve zapjeni...

Naizgled stvoren za cappuccino pjenu, ovaj mali aparat pokazao se kao neočekivani heroj u pripremi savršeno pahuljastih jaja. Umjesto klasičnog mućenja vilicom ili pjenjačom, jaja se pjene uz pomoć milk frothera (pjenjače za mlijeko), i to doslovno. U roku minute, postaju ujednačene boje, s nježnim mjehurićima zraka koji daju laganu, gotovo svilenkastu teksturu.

Nevjerojatno pjenasta kajgana? Jedan trik s kuhinjskim gadgetom mijenja sve | Author: @tahagharbawi Pinterest Tajna savršene kajgane - pjenjača za mlijeko foto: @tahagharbawi Pinterest

Stručnjaci ističu kako se upravo ta prozračnost postiže zahvaljujući dodanom zraku, koji se inkorporira u jaja prije kuhanja. Kad se takva smjesa prebaci u lagano namašćenu neljepljivu tavu i nježno miješa na srednje niskoj vatri, rezultat je nevjerojatno mekana kajgana, koja na tanjuru ostaje lagano vlažna, elastična i podatna – bez tragova žilavosti ili sivih rubova.

kai jeow, tajlandski omlet Možda vas zanima... Tajlandski omlet za one koji vole konkretan doručak! Recepti

Ušteda vremena, bogatstvo okusa

Za razliku od drugih savjeta koji uključuju dodatke poput vrhnja, mlijeka ili čak crème fraîche, ovaj trik ne traži ništa osim jaja, prstohvata soli i nekoliko sekundi pripreme. I upravo u tome leži njegova privlačnost: ne mijenja okus jaja, ne oduzima vrijeme, i ne traži dodatnu kupovinu... osim ako nemaš ovaj uređaj, a u tom slučaju je riječ o investiciji od 10-ak eura koja itekako vrijedi.

Nevjerojatno pjenasta kajgana? Jedan trik s kuhinjskim gadgetom mijenja sve | Author: Freepik Nikad lakše do savršeno prozračne kajgane foto: Freepik

Bez prepečenih rubova...

Osim prozračnosti, još jedna prednost ovakvog pristupa je dosljednost. Svaki put, bez obzira na broj jaja, rezultat je isti: lagana, podatna kajgana s nježnim slojevima koji se tope u ustima.

Bez prepečenih rubova, bez razdvojenih bijelih tragova, i bez osjećaja da nešto fali. Za mnoge ljubitelje doručka, ovakav tanjur jaja znači novu razinu uživanja u najjednostavnijem obroku dana.

Jer ponekad je tajna u najobičnijim stvarima. Poput pjenjače koja do jučer nije ni bila dio rutine.

Kad missGASTRO muti jaja...

chili crisp jaja na oko Možda vas zanima... Ispeci jaja s chilijem i otkrij najbolji doručak za 10 minuta Recepti gordon ramsay, jaje na oko Možda vas zanima... Jaja na oko kako ih priprema slavni Gordon Ramsay Recepti Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza jaja, bjelanjak, žumanjak Možda vas zanima... Ostalo ti je žumanjaka? Evo kako ih iskoristiti... Špajza

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.