Špajza Priče o slasticama (štivo za ostanak kod kuće) 08. listopada 2023.

Sacher torta - klasik oko kojeg se vodila pravna bitka

Sacher torta
Sacher torta foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Sacher torta, dekadentna slastica od čokolade i džema, prvi je puta napravljena u Beču prije nešto manje od 200 godina

Za sve kojima je Sacher torta omiljeni kolač, imamo pravu poslasticu. Osim što ćemo ti ispričati porijeklo ove legendarne slastice, donosimo ti i originalni recept za Sacher tortu koja je sočna i puna okusa. Priprema nije komplicirana, no povijest koja se krije iza poznate Sacher torte nešto je zapetljanija.

Originalna Sacher torta nastala je u Austriji

Priča Sacher torte počinje u Austriji. Tijekom 1832. godine na čelu Austrije bio je kancelar Klemens Wenzel von Metternich. Ovom dugovječnom državniku u poznim godinama malo je toga bilo važnije od ostavljanja dobrog dojma na ljude koje je ugošćivao. Svojoj je posluzi jedne večeri dao uputu kako desert treba biti izvanredan, što ne bi bio problem da se glavni chef nije razbolio. 

Neiskusni 16-godišnji pripravnik Franz Sacher nije imao izbora; morao je osmisliti i pripremiti slasticu vrijednu divljenja. Čokoladni je biskvit nadjenuo marmeladom od marelice, preklopio drugim biskvitom, prelio ga slojem rastopljene čokolade i pričekao da se ohladi. I te je kaotične večeri nastao originalni recept za Sacher tortu, jedna od najpoznatijih svjetskih slastica. 

Koliko je poznato, Franz Sacher je tortu pripremio 5. prosinca 1832. godine. U proteklih je 200-tinjak godina njena popularnost daleko nadišla granice Austrije pa su joj tako u SAD-u posvetili i cijeli jedan dan u godini - upravo 5. prosinca. 

 

 | Author: Stockfood Sacher torta foto: Stockfood

Rat Sacher torti: Hotel Sacher i Cafe Demel

Pričom o mlađahnom Franzu Sacheru ponosi se bečki Hotel Sacher, koji je strogo čuvani recept zaštitio pod nazivom Original Sacher-Torte. Njihovi dugogodišnji rivali, obližnji bečki Cafe Demel, desetljećima su tvrdili kako je finalna verzija Sacher torte osmišljena upravo kod njih.

Navodno je Franzov sin, Eduard Sacher, u Cafe Demelu usavršavao svoje slastičarske vještine, a istovremeno i recept naslijeđen od oca. 

Da pojasnimo, Eduard je 1876., nakon pripravništva u Demelu, otvorio Hotel Sacher i sa sobom ponio i recept. Tako da, Sacherica možda jest ranije bila u ponudi Demela, no temelji Hotela Sacher izgrađeni su na receptu i prezimenu Franza i Eduarda. 

Hotel Sacher i Cafe Demel, udaljeni svega desetak minuta hoda, vodili su kompleksnu pravnu bitku od 1954. do 1963. godine, a mediji su ovu bečku borbu kolokvijalno zvali "Cake war" ili, doslovno prevedeno - Rat torti.

Na kraju se rasprava svela na količinu upotrebljene marmelade i postotak kakaa u čokoladnoj glazuri, a razriješena je na poprilično banalan način. Hotel Sacher odonda koristi naziv "Original Sacher-Torte", dok je Demel brendira kao "Demel's Sachertorte". 

Priznajemo da u ovoj zavrzlami ipak bolji prizvuk ima pojam original u nazivu poslastice Hotela Sacher. To se očitava i u njihovim cijenama i medijskom interesu, iako očitih razlika u sastojcima nema. Jedina je vidljiva razlika to što Demel svoje torte premazuje marmeladom s vanjske strane - ispod glazure. 

Prodaja se mjeri u desecima tisuća, a brojke idu u korist Hotelu Sacher. Obje verzije dolaze u drvenim kutijama i s čokoladnim žigom te u nekoliko veličina. Kada se servira u hotelskom restoranu, odnosno kafiću, nezaobilazna je i žlica tučenog vrhnja - po uzoru na prvu verziju iz 1932. godine. 

Strogo čuvani recept Hotela Sacher

Da razjasnimo, recept koji posjeduje Hotel Sacher čuva se u sefu upravitelja hotela i tek ga rijetki mogu dobiti na uvid. Osim u samom hotelu, torte prodaju i u njihovim specijaliziranim prodavaonicama te kafićima, kao i na web shopu. 

Bez obzira na tajnovitost, na službenim su stranicama objavili recept koji su okarakterizirali kao približan. S obzirom na to da im sva slava počiva upravo na Sacherici, vjerovat ćemo im na riječ – i na grame. 

 | Author: Sanja Borković/Unsplash Sacher torta foto: Sanja Borković/Unsplash

Sacher torta - originalni recept

Sastojci:

  • 130 g tamne kuverture (min. 55 % kakaa)
  • 1 štapić vanilije
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 140 g glatkog bijelog brašna
  • 200 g marmelade od marelice
  • 200 g šećera
  • 150 g tamne kuverture (min. 55 % kakaa)
  • Tučeno vrhnje za serviranje

 

Krafne Možda vas zanima... Koja je razlika između 'običnih' i bečkih krafni? Recepti

 

Postupak: 

  1. Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva. Kalup promjera 24 cm obloži papirom za pečenje, namasti stranice kalupa i pospi ih s malo brašna.
  2. Rastopi kuvertura na pari pa pusti da se malo ohladi.
  3. Vaniliju razreži po dužini pa ostruži sve sjemenke. 
  4. Miksaj omekšali maslac sa šećerom u prahu i vanilijom sve dok se ne pojave mjehurići.
  5. Razdvoji jaja. Žumanjke izmiksaj sa smjesom maslaca pa dodaj i rastopljenu kuverturu. 
  6. Bjelanjke izmiksaj s kristal šećerom u snijeg pa ih umiješaj u smjesu maslaca i bjelanjaka.
  7. Prelij u kalup, zagladi i pecite 10-15 minuta s blago otvorenim vratima pećnice. Zatim ih zatvori i peci još 50 minuta.
  8. Izvadi biskvit iz pećnice pa ga oprezno prebaci na rešetku obloženu papirom za pečenje i pusti da se hladi barem 20 minuta. Zatim ga preokreni i pusti da se u potpunosti ohladi. 
  9. Biskvit prereži na dva jednaka dijela pa premaži obje polovice zagrijanim džemom. Premaži i sa strane.
  10. Za glazuru rastopi kristal šećer sa 125 ml vode i pusti da se kuha otprilike pet minuta. Pričekaj da se sirup malo ohladi pa ubaci nasjeckanu čokoladu. Miješaj dok se ne rastopi.
  11. Mlakom glazurom prelij tortu i pusti da se hladi nekoliko sati.
  12. Serviraj uz tučeno vrhnje. 

 

Kaiserschmarrn Možda vas zanima... Kaiserschmarrn - slatko čudo iz jedne tave Recepti carbonara Možda vas zanima... Kraljice pozivaju: Carbonara vs. Südtiroler Apfelstrudel! Najave

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:46 13. Ožujak 2022.

    Najdraza torta