Špajza 31. prosinca 2023.

Najslasnija novogodišnja noć uz top recepte

novogodišnji stol
Na ulasku u novu godinu uživaj u vrhunskim jelima foto: Nicole Michalou/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznaj koji će te sedam jela u nadolazećoj godini učiniti bogatima, produžiti ti život i pružiti izobilje u svakom pogledu

Najluđa noć u godini je pred nama što znači da se ispunjavanje obećanja o prestanku prekomjernog uživanja u hrani i piću u novoj godini svakako približava svome početku. Priušti si još jednom, za taj zadnji put, raskošan stol i bogatu paletu hrane i pića kako bi na najbolji način uplovili u još jednu godinu.

Donosimo ti popis od 7 namirnica koje, prema svemu sudeći, donose sreću i veselje te otvaraju novu, još bolju stranicu u nadolazećoj godini. Naravno, ne bi to bilo to da listi nismo pridružili i naše omiljene recepte. Izaberi one koji baš tebi najbolje odgovaraju, pa u novu godinu uđi sita i zadovoljna.

 | Author: Thinkstock Jela za novogodišnju noć foto: Thinkstock

Želiš li u novoj godini biti bogatiji, u novogodišnjoj noći pripremi jela koja sadrže lisnato zeleno povrće i mahunarke poput graha i leće. Lisnato povrće podsjeća na "zelembaće", kako u Americi popularno zovu novac dok je grah simbol za kovanice

Savršen spoj - tjestenina punjena gljivama, pancetom i špinatom

Dip od špinata i artičoka za sretno grickanje

Grah s kobasicama i povrtnim ražnjićima s grilla

Tjestenina, posebice vrste dužeg oblika poput špageta ili fetuccina simbol su dugog i ispunjenog života dok su žitarice simbol izobilja. Baš zato će riža, ječam ili pak quinoa biti sjajan prilog glavnim novogodišnjim jelima.

Ovako se rade tradicionalni špageti carbonara

Pikantne mesne okruglice

Jambalaya: Kreativni nered na tanjuru

Ostatke riže pretvorite u slasne okruglice s tunom

meksička riža | Author: Thinkstock Meksička riža foto: Thinkstock

U Meksiku se u novogodišnjoj noći jede dvanaest zrna grožđa, a svako zrno predstavlja jedan mjesec u godini. Ono zrno koje ima drugačiji, kiselkastiji ili pak gorak okus znak je nevolja u određenom mjesecu. Nar je predstavnik napretka dok su smokve simbol plodnosti.

Ovo morate probati: Pečeno grožđe koje očarava

Pet neodoljivih salata s narom koje morate isprobati

Kombinacija za čistu peticu: Smokve i šljive u slanini

Tako slatko! Kuglice od smokava

Peciva i kolači okruglog oblika za sreću se pripremaju s iznenađenjem. Ponekad se u biskvit ubacuje novčić ili kakva dragocjenost i simbol su punog kruga koji se na najbolji način zatvara na kraju nadolazeće godine. To se posebice odnosi na kuglof, krafne ili pak kakva slana peciva s rupom.

Devet najboljih kuglofa za blagdanski stol

Pecivo sa sezamom i makom

Kuglof | Author: Thinkstock Kuglof - za slasnost i sreću u novoj godini foto: Thinkstock


Za glavna jela se pak preporučuje svinjetina koja simbolizira napredak ili riba čije ljuske podsjećaju na kovanice, a plivanje u jatima izobilje.

Svinjetina na lovački s okruglicama od kruha

Slano i slatko: Svinjski medaljoni s marmeladom od luka

Svinjska rebarca s medom

Svinjski lungić sa suhim šljivama

Brudet: Najbolji recepti za omiljeno riblje jelo

Naučite kako pripremiti savršenu ribu u soli

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.