Špajza 07. kolovoza 2024.

Sve što trebaš znati o kuhanju s kokosovom masti

kokos, kokosova mast, kokosovo ulje
Kokosova mast odlična je namirnica
foto: Towfiqu Barbhuiya/Pexels
Bilo da želiš dodati egzotičnu notu desertu ili tražiš zdraviju alternativu tradicionalnim mastima, kokosovo ulje, odnosno kokosova mast, je sjajan izbor

Kokosovo ulje, odnosno kokosova mast (riječ je o istoj namirnici u 2 različita agregatna stanja - mast je kad je u krutom stanju, do 24 stupnja, a ulje je pri višim temperaturama) sve je češći gost u kuhinjskim ormarićima.

Bez obzira na to slijediš li vegansku prehranu ili želiš isprobati nešto novo, ovo svestrana biljna masnoća bogata masnim kiselinama ima jedinstvena svojstva koja ga čine idealnim kulinarskim sastojkom. U nastavku donosimo što sve trebaš znati kako bi ga iskoristio na najbolji način.

Sladoled od kokosa Možda vas zanima... Ledenim kokos lizalicama protiv nesnosnih vrućina Recepti

Savršen sastojak brojnih kolača

Ako kokosovo ulje, odnosno kokosovu mast, redovito koristiš u kuhinji, vjerojatno znaš koliko je ta namirnica korisna pri pečenju. Iako je čest sastojak veganskih deserata, ne moraš slijediti posebnu prehranu da ju uklopiš u kolače, kekse i muffine.

Prirodna masnoća iz kokosa je svestrani dodatak za pečenje – sadrži masne kiseline te ima svoje specifične karakteristike i fizikalna svojstva. Evo što bi trebao znati kako  bismo je što bolje koristili.

kokos | Author: Shibi Zidhick/Unsplash Kokos foto: Shibi Zidhick/Unsplash

Kokosova mast ima točku taljenja od 24°C

Za razliku od drugih ulja, kokosovo može biti tekuće ili čvrsto — sve ovisi o temperaturi na kojoj se čuva. Kad se čuva ispod 24°C, očvrsnut će, dok će se na višoj temperaturi pretvoriti u tekućinu.

Kod pečenja, odnosno prženja, kokosovo ulje je izvrstan nadomjestak za maslac i druga ulja, poput maslinova, ulja repice i biljnog ulja. Bez obzira na vrstu masnoće korištene u receptu, možeš je zamijeniti jednakom količinom kokosova ulja.

kokos Možda vas zanima... GASI ŽEĐ Smoothie od kokosa i šumskog voća Recepti

Ovisno o temperaturi na kojoj se čuva, kokosovo ulje može biti tekuće ili čvrsto. U čvrstom stanju, kokosovo ulje ima teksturu najsličniju maslacu. Kada zamjenjuješ maslac kokosovim uljem, koristi čvrsto ulje na sobnoj temperaturi. Ovo je posebno važno kod izrade prhkog tijesta — hladno, čvrsto ulje treba usitniti u brašno kao što bi to učinio s maslacem.

Sve što trebaš znati o kuhanju s kokosovim uljem | Author: Freepik Umjesto maslaca? Može! foto: Freepik

Na sobnoj temperaturi kada pečeš

Kad se miješa s hladnim sastojcima, tekuće kokosovo ulje ima tendenciju stvrdnuti se i koagulirati. Najbolji način da to spriječiš je da ostale sastojke, poput mlijeka i jaja, dovedeš na sobnu temperaturu prije miješanja.

Za podmazivanje kalupa

Zbog relativno visoke točke dimljenja, kokosovo ulje može se koristiti za podmazivanje kalupa za torte, kalupa za muffine i posuda za pečenje. Koristi četkicu za tijesto ili papirnati ručnik kako bi tankim slojem prekrio površinu kalupa.

deserti od kokosa Možda vas zanima... SLATKI TOP 5 Najukusnije slastice s kokosom! Recepti

Okus kokosa - opcionalan

Sjajna stvar kod pečenja s kokosovim uljem je to što možeš kontrolirati okus kokosa. Sve ovisi o vrsti koju koristiš, a to ovisi o osobnim preferencijama.

Nerafinirano kokosovo ulje/mast ponekad se naziva i djevičansko ili čisto kokosovo ulje, a ekstrahira se iz svježeg mesa kokosa, prolazi minimalnu obradu i zadržava karakterističan miris i okus kokosa.

Rafinirano kokosovo ulje/mast ekstrahira se iz sušenog mesa kokosa. Ova vrsta kokosova ulja prolazi obradu visokim temperaturama koja uklanja miris i okus kokosa. Uz ove savjete, možeš s povjerenjem koristiti kokosovo ulje u svojim omiljenim receptima!

 | Author: Getty Images Kokos foto: Getty Images

I par slastica s kokosom za kraj, znamo da ih voliš...

kokos, tamna čokolada Možda vas zanima... Zdravi zalogaji od kokosa i tamne čokolade Recepti Torta s curdom od limuna i kokosom Možda vas zanima... Torta od kokosa i limuna - za posebne ljude i prilike Recepti Rolada od kokosa i Linolade Možda vas zanima... Brzinsko izdanje rolade s kokosom i čokoladom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.