Špajza 08. rujna 2023.

Trebaš li tikvice čuvati u hladnjaku?

Tikvice
Znamo sve o pravilnom skladištenju tikvica foto: Polina Kovaleva/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Tikvice su nepresušan izvor inspiracije i možeš ih čuvati do 10 dana, ovisno o tome gdje ih i kako čuvaš...

Tikvice su apsolutni hit ljeta, ali su nerijetko na jelovniku i izvan sezone. Osim što su zaista ukusne, popularne su i zbog toga što se mogu poslužiti u svakom slijedu - od hladnog predjela do deserta.

Mogu se jesti sirove, kao zdravi snack ili u salati, koristiti u pripremi juhe, polpeta, sendviča i pizza, mogu se puniti, grilati, peći i pržiti. Odlična su baza za sočne biskvite i zamjena za tjesteninu. Popis primjena nema kraja!

Kako bi svi što duže uživali u tikvicama, pripremili smo upute za odabir kvalitetnih primjeraka i skladištenje. Uz to, napokon ćemo odgovoriti na pitanje treba li tikvice čuvati u hladnjaku.

 | Author: SHUTTERSTOCK Punjene tikvice foto: SHUTTERSTOCK

Odabir tikvica

Ako ne odabereš dobre tikvice na tržnici ili u supermarketu, sve ostalo pada u vodu. Biraj manje tikvice bez oštećenja i s tamno zelenom korom. Dobro je zapamtiti da bi trebala biti teža nego što izgleda. 

Izbjegavaj velike tikvice jer su vjerojatno ubrane prekasno i mogle bi biti neugodne spužvaste teksture. 

 

Špageti od tikvica s pestom Možda vas zanima... ŠPAGETI OD TIKVICA: Kako ih pripremiti? Recepti

 

Skladištenje

Ako planiraš tikvice upotrijebiti u sljedeća 3 dana, možeš ih slobodno čuvati na sobnoj temperaturi. Ako imaš neke druge planove i želiš da potraju najmanje tjedan dana, morat ćeš pronaći dobru poziciju u hladnjaku.

Preporučujemo da tikvice staviš u papirnatu vrećicu kako bi cirkulirao zrak i odložiš ih u ladicu predviđenu za voće i povrće. Naravno, nemoj ih stisnuti uz namirnice koje su već (opasno) zrele ili oštećene. Svakako izbjegni plastične vrećice sa zatvaračem jer će nedostatak zraka znatno utjecati na kvalitetu. 

Naravno, tikvice možeš blanširati, odmah potopiti u ledenu vodu, ocijediti i zamrznuti. Rok trajanja ćeš tako produljiti na 3 mjeseca. Odaberi opciju koja ti odgovara!

 | Author: Kateryna Hliznitsova/Unsplash Tikvice foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash

ISPROBAJ RECEPTE S TIKVICAMA:

 

tikvice s mozzarellom Možda vas zanima... Slasne punjene tikvice gotove za manje od pola sata Recepti Juha od tikvica Možda vas zanima... Juha od tikvica garantirano popravlja raspoloženje Recepti kruh Možda vas zanima... Kako napraviti domaći slatki kruh od tikvica Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.