Možda ti nije poznato, ali drvo lovora izvorno je došlo u naše krajeve iz Male Azije, no u Sredozemlju je već toliko dugo prisutno da ga zapravo svi smatraju ‘izvorno mediteranskom’ biljkom. Pa tako i u Dalmaciji - ne postoji vjerojatno vrt a da u njemu nema lovorovog grma. No vrijedne ga kuharice rado uzgajaju i u posudama.
Jedan od najsvestranijih začina u kuhinji
Lovorov list jako je svestran pa ne čudi da je prisutan u kuhinjama širom svijeta. Razlog je taj što se on može staviti u baš sva jela: od slanih jela od mesa i ribe do umaka za tjestenine, pa čak i slatkih jela poput mliječnih varenaca!
Lovor je jedan i od osnovnih sastojaka bouquet garnija, svežnja svježih začina, a u nuždi dovoljan je čak i samo jedan njegov list kojeg možeš staviti u jelo da zamijeni cijeli taj svežanj.
Savjeti i trikovi za korištenje lovorovog lista u kuhanju
- Svježi listovi lovora trebali bi biti sjajni i neoštećeni, a takvi su izvrsni ako se koriste odmah, premda ih možeš držati u hladnjaku u plastičnoj vrećici i nekoliko dana.
- Njegov snažan, intenzivan okus može se pojačati sušenjem - a suhi listovi mogu se koristiti ili cijeli ili zdrobljeni.
- No, treba znati i to da stari listovi gube gorkasti okus koji je svojstven svježim listovima. Zato je osušene listove potrebno čuvati u hermetički zatvorenom posudi na hladnom i tamnom mjestu.
- U svakom slučaju cijeli listovi oslobađaju više okusa kadi ih se natrga ili nareže – a prije posluživanja jela svakako ih odstrani u potpunosti iz jela kako ne bi prevladao njegov intenzivan mirisi i okus
- Lovor se može dodati u sporo kuhane juhe, variva, umake za tjesteninu, temeljce, pirjana jela, pečenja, mahunarke, jela od riže, marinade i kisele krastavce.
- Umjereno koristi lovorov list jer ima jak okus koji lako može nadjačati ostale sastojke. Za većinu recepata obično su dovoljna jedan ili dva lista.
- Listovi lovora mogu nadopuniti mnoge druge biljke i začine, poput majčine dušice, origana i češnjaka. Eksperimentiraj s različitim kombinacijama kako bi pronašao/la svoje omiljene okuse.
- Kada koristiš lovor u jelima ili temeljcima od riže, razmislite o tome da ih povežeš kuhinjskom uzicom kako bi se lakše izvadili. Time ćeš također spriječiti da se sitni komadići lovora zaglave u jelu.