Špajza 02. prosinca 2023.

Znaš li zašto je lovorov list neophodan u kuhinji?

Lovorov list
Lovorov list - jedan od najsvestranijih začina foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Chefovi često savjetuju kako je jedan od začina koje obavezno moraš imati - lovorov list. Može se staviti u baš sva jela: od slanih jela od mesa i ribe do umaka za tjestenine, pa čak i nekih slatkih jela

Možda ti nije poznato, ali drvo lovora izvorno je došlo u naše krajeve iz Male Azije, no u Sredozemlju je već toliko dugo prisutno da ga zapravo svi smatraju ‘izvorno mediteranskom’ biljkom. Pa tako i u Dalmaciji - ne postoji vjerojatno vrt a da u njemu nema lovorovog grma. No vrijedne ga kuharice rado uzgajaju i u posudama. 

 

zacini Možda vas zanima... Uživajte poput Francuza: Tajna začinskog bilja None

 

 | Author: Svetlana Ponomareva/Pexels Lovorov list foto: Svetlana Ponomareva/Pexels

Jedan od najsvestranijih začina u kuhinji

Njegova kulinarska uloga stvarno je raznolika i svestrana pa ne čudi da je prisutan u kuhinjama širom svijeta. Razlog je taj što se on može staviti u baš sva jela: od slanih jela od mesa i ribe do umaka za tjestenine, pa čak i slatkih jela poput mliječnih varenaca!


Lovor je jedan i od osnovnih sastojaka bouquet garnija, svežnja svježih začina, a u nuždi dovoljan je čak i samo jedan njegov list kojeg možeš staviti u jelo da zamijeni cijeli taj svežanj.

 | Author: Shutterstock Lovorov list foto: Shutterstock

Savjeti i trikovi za korištenje lovorovog lista u kuhanju

  1. Svježi listovi lovora trebali bi biti sjajni i neoštećeni, a takvi su izvrsni ako se koriste odmah, premda ih možeš držati u hladnjaku u plastičnoj vrećici i nekoliko dana.
  2. Njegov snažan, intenzivan okus može se pojačati sušenjem - a suhi listovi mogu se koristiti ili cijeli ili zdrobljeni. 
  3. No, treba znati i to da stari listovi gube gorkasti okus koji je svojstven svježim listovima. Zato je osušene listove potrebno čuvati u hermetički zatvorenom posudi na hladnom i tamnom mjestu.
  4. U svakom slučaju cijeli listovi oslobađaju više okusa kadi ih se natrga ili nareže – a prije posluživanja jela svakako ih odstrani u potpunosti iz  jela kako ne bi prevladao njegov intenzivan mirisi i okus
  5. Lovor se može dodati u sporo kuhane juhe, variva, umake za tjesteninu, temeljce, pirjana jela, pečenja, mahunarke, jela od riže, marinade i kisele krastavce.
  6. Umjereno koristi lovorov list jer ima jak okus koji lako može nadjačati ostale sastojke. Za većinu recepata obično su dovoljna jedan ili dva lista.
  7. Listovi lovora mogu nadopuniti mnoge druge biljke i začine, poput majčine dušice, origana i češnjaka. Eksperimentiraj s različitim kombinacijama kako bi pronašao/la svoje omiljene okuse.
  8. Kada koristiš lovor u jelima ili temeljcima od riže, razmislite o tome da ih povežeš kuhinjskom uzicom kako bi se lakše izvadili. Time ćeš također spriječiti da se sitni komadići lovora zaglave u jelu.

 

zacinjavanje hrane.jpg Možda vas zanima... Kako koristiti začine u kuhanju? None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.