Rešetka roštilja podnosi svašta – zašto onda na nju ne položiti i voće? Breskve s roštilja neočekivan su desert koji će iznenaditi tvoje goste: roštilj će naglasiti njihovu slatkoću, a dim će dodati posebnu aromu.
Važno je samo odabrati breskve odgovarajuće tvrdoće, staviti ih na vatru srednje jačine i ne ostavljati ih predugo na rešetci. Slijediš li naše upute, pripremit ćeš desert za – doslovno – prste polizati.
Izaberi odgovarajuće breskve
Ljeto je najbolje vrijeme za pripremu breskvi s roštilja: osim što je ljeto tradicionalna sezona roštiljanja, u to su vrijeme i breskve u našim krajevima na vrhuncu sezone. Kad biraš komade ovog voća za grilanje, biraj srednje tvrde primjerke. Tvrđe breskve vjerojatno nisu još dovoljno sočne, dok bi se mekše mogle raspasti na rešetci roštilja.
Oprezno s jačinom žara
Pobrini se da vatra bude srednje jačine da breskve i maslinovo ulje ne zagore. Najljepši uzorak dobit ćeš ne mičeš li breskve tijekom roštiljanja – jednostavno ih ostavi da se lagano peku.
Kako poslužiti breskve s roštilja
Tople breskve s roštilja posluži kao desert, najbolje sa sladoledom od vanilije ili hladnim šlagom. Možeš ih sljubiti i s jogurtom, poslužiti ih na tostu ili u palačinkama, pa čak i umiješati u komadićima u žitarice za ukusan doručak.
Breskve s roštilja
Sastojci:
- breskve
- maslinovo ulje
Postupak:
- Breskve operi i prereži napola, izvadi koštice i prerezani dio premaži s malo maslinova ulja.
- Rasporedi breskve na roštilj, prerezanog lica na rešetku, i roštiljaj ih tako 3 minute.
- Oprezno okreni breskve na drugu stranu i ostavi ih na roštilju još od 1 do 3 minute, ovisno želiš li da budu mekše ili tvrđe.
- Makni breskve s rešetke i posluži ih.