Recepti 25. veljače 2020.

Počasti se izvrsnim jelima od poriluka!

gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo popularno povrće, koja pripada 'obitelji' luka, češnjaka i vlasca, svojim izgledom i podsjeća na veliki zeleni luk.

Poriluk pripada porodici povrća koja se zove Allium povrće te sadrži mnogo istih, korisnih spojeva koji se nalaze u češnjaku, luku i vlascu. Svojim mirisom i okusom također podsjeća na njih, ali riječ je o puno blažoj i slađoj verziji. Kada govorimo o pripremi - tradicionalni način i onaj koji će gotovo svima odmah pasti na pamet jest varivo s krumpirom. Međutim, poriluk je odličan i u pripremi povrtnih juha - sam ili u kombinaciji s drugim povrćem te u obliku punjenja od poriluka kada je riječ o pitama i gibanicama.

 

Možda vas zanima... Danas ručaj odličnu krem juhu od poriluka Kolumne Trganci na špeku i poriluku Možda vas zanima... Trganci na špeku i poriluku za jaku marendu Recepti

 

On je sezonska namirnica i najboljeg ćeš naći na tržnicama u proljeće i jesen, a na svoj jelovnik trebala bi ga uvrstiti jer sadrži mnogo različitih nutrijenata - vitamin A, C, K1 i mangan, koristan je kod smanjivanja upala, pomaže u gubitku kilograma i zdravlju probavnog sustava te regulira količinu šećera u krvi.

Do sad si ih zasigurno vidjela u trgovinama ili na tržnici, a sada je vrijeme i da ih nekoliko poneseš doma kako bi mogla spremiti jedan od ova dva slasna recepta.

Pogačice od poriluka i zobenih pahuljica

Ovaj recept idealan je za brzinski doručak ili ručak kada ti se ne da kuhati, ali ipak želiš nešto zdravo na svojem tanjuru. 

 

Možda vas zanima... Pogačice od poriluka i zobenih pahuljica za brzinski ručak Recepti

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Zdrava i zasitna juha od poriluka i heljde

Ovaj recept promijenit će mišljenje onih koji od djetinjstva na polirku gledaju s dozom sumnje. Recept bez glutena koji će te zagrijati, ali i donesti sve potrebne nutrijente za funkcioniranje tvojega tijela.

 

Možda vas zanima... Ručaj zdravu i zasitnu juhu od poriluka i heljde Kolumne

 

 | Author: Gracia Petek Gracia Petek

Bogata i slasna pita od piletine i poriluka

Pita je uvijek dobra ideja, a zato u nju onda ne bi umetnuli i malo poriluka i tako 'zakamuflirali' njegov okus za one koji nikako da ga odobre. Napravi ju za ručak ili večeru i posluži uz prilog po želji i uživaj u slasnom obroku. 

 

Možda vas zanima... Bogata i slasna pita od piletine i poriluka Recepti

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.