Postoji li zanimljivija i svestranija zimska namirnica od poriluka? Poriluk je 'rođak' češnjaka, luka i vlasca te sadrži brojne iste korisne spojeve kao i oni. Svojim mirisom i okusom također podsjeća na njih, no riječ je o puno blažoj i slađoj verziji.
Tradicionalno se poriluk priprema kao varivo s krumpirom (i suhim mesom). Međutim, poriluk je odličan i u pripremi povrtnih juha - sam ili u kombinaciji s drugim povrćem te u obliku punjenja od poriluka kada je riječ o pitama i gibanicama. Također, umjesto luka, može se koristiti kao osnova za rižoto, a ima i drugih primjena u kuhinji.
On je sezonska namirnica i najboljeg ćeš naći na tržnicama zimi, a sve češće i u proljeće i jesen, a na svoj jelovnik trebao bi ga što češće uvrstiti jer sadrži mnogo različitih nutrijenata - vitamin A, C, K1 i mangan, koristan je kod smanjivanja upala, pomaže u gubitku kilograma i zdravlju probavnog sustava te regulira količinu šećera u krvi.
Pogačice od poriluka i zobenih pahuljica
Ovaj recept idealan je za brzinski doručak ili ručak kada ti se ne da kuhati, ali ipak želiš nešto zdravo na svojem tanjuru.
Zdrava i zasitna juha od poriluka i heljde
Ovaj recept promijenit će mišljenje onih koji od djetinjstva na polirku gledaju s dozom sumnje. Recept bez glutena koji će te zagrijati, ali i donesti sve potrebne nutrijente za funkcioniranje tvojega tijela.
Bogata i slasna pita od piletine i poriluka
Pita je uvijek dobra ideja, a zato u nju onda ne bi umetnuli i malo poriluka i tako 'zakamuflirali' njegov okus za one koji nikako da ga odobre. Napravi ju za ručak ili večeru i posluži uz prilog po želji i uživaj u slasnom obroku.
Imamo još odličnih recepata za jela s porilukom...