Recepti 10. veljače 2024.

Imamo najbolje recepte za jela s porilukom!

poriluk
Poriluk - odlična i svestrana zimska namirnica foto: Heather Gill/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Poriluk je popularno zimsko povrće, aromatični rođak luka, češnjaka i vlasca... Jako je zdrav i od njega se mogu napraviti razna ukusna jela

Postoji li  zanimljivija i svestranija zimska namirnica od poriluka? Poriluk je 'rođak' češnjaka, luka i vlasca te sadrži brojne iste korisne spojeve kao i oni. Svojim mirisom i okusom također podsjeća na njih, no riječ je o puno blažoj i slađoj verziji.

Tradicionalno se poriluk priprema kao varivo s krumpirom (i suhim mesom). Međutim, poriluk je odličan i u pripremi povrtnih juha - sam ili u kombinaciji s drugim povrćem te u obliku punjenja od poriluka kada je riječ o pitama i gibanicama. Također, umjesto luka, može se koristiti kao osnova za rižoto, a ima i drugih primjena u kuhinji.

 

Porrusalda Možda vas zanima... Porrusalda - fina gusta juha u kojoj je zvijezda poriluk! Recepti

 

On je sezonska namirnica i najboljeg ćeš naći na tržnicama zimi, a sve češće i u proljeće i jesen, a na svoj jelovnik trebao bi ga što češće uvrstiti jer sadrži mnogo različitih nutrijenata - vitamin A, C, K1 i mangan, koristan je kod smanjivanja upala, pomaže u gubitku kilograma i zdravlju probavnog sustava te regulira količinu šećera u krvi.

 | Author: Thinkstock Pogačice od poriluka i zobenih pahuljica foto: Thinkstock

Pogačice od poriluka i zobenih pahuljica

Ovaj recept idealan je za brzinski doručak ili ručak kada ti se ne da kuhati, ali ipak želiš nešto zdravo na svojem tanjuru. 

 

Možda vas zanima... Pogačice od poriluka i zobenih pahuljica za brzinski ručak Recepti

 

 | Author: Gracia Petek Zdrava i zasitna juha od poriluka i heljde foto: Gracia Petek

Zdrava i zasitna juha od poriluka i heljde

Ovaj recept promijenit će mišljenje onih koji od djetinjstva na polirku gledaju s dozom sumnje. Recept bez glutena koji će te zagrijati, ali i donesti sve potrebne nutrijente za funkcioniranje tvojega tijela.

 

Možda vas zanima... Ručaj zdravu i zasitnu juhu od poriluka i heljde Kolumne

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Bogata i slasna pita od piletine i poriluka foto: Guliver/Shutterstock

Bogata i slasna pita od piletine i poriluka

Pita je uvijek dobra ideja, a zato u nju onda ne bi umetnuli i malo poriluka i tako 'zakamuflirali' njegov okus za one koji nikako da ga odobre. Napravi ju za ručak ili večeru i posluži uz prilog po želji i uživaj u slasnom obroku. 

 

slana pita s piletinom i povrćem Možda vas zanima... Pita od piletine i poriluka bit će bogat i slastan ručak Recepti

 

poriluk | Author: Hanna Balan/Unsplash Ove zime uživaj u poriluku foto: Hanna Balan/Unsplash  

Imamo još odličnih recepata za jela s porilukom...

 

 

Možda vas zanima... Danas ručaj odličnu krem juhu od poriluka Kolumne poriluk Možda vas zanima... Osvaja na prvu: Topla salata od poriluka Recepti Galette s porilukom Možda vas zanima... Galette - jelo uz koje će svi zavoljeti poriluk! Recepti Poriluk varivo Možda vas zanima... Varivo od poriluka vraća nas u djetinjstvo! Recepti Krem juha od poriluka i pastrnjaka Možda vas zanima... Savršena krem juha od poriluka i pastrnjaka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.