Nekad se baš dobro jelo... O, da! Jelo se zdravo, neprerađeno, domaće, sezonski, lokalno, a često i - jednostavno! Sve ono čemu ponovno teži moderna gastronomija.
U potrazi za korijenima i finim, jednostavnim jelima naše gastronomske tradicije stigli smo i do pola od krumpira, odnosno ličkih pola... Pole ili police poznate su diljem naše zemlje, a izvorno potječu iz Like, gdje se pripremaju od nenadmašnog - ličkog krumpira.
Ličke pole - najukusnije jelo od krumpira
Mnogi će se složiti da su jednostavne zapečene polovice krumpira, odnosno, pole - najukusnije jelo koje se može pripremiti od ovog škrobnog povrća.
Svejedno, na njega često zaboravljamo, a razlog tome je vjerojatno skeptičnost prema kvaliteti krumpira budući da se oni za ovo jelo - ne gule. No želimo te potaknuti na nabavku kvalitetnog domaćeg krumpira, idealno – ličkog, i pripremiš ovo slasno staro jelo - ličke pole od krumpira.
Kako napraviti pole od krumpira?
Potrebno je svega nekoliko minuta da opereš krumpir, narežeš ih na pola, posoliš i popapriš. Pečenje će ti oduzeti manje od sat vremena, a na kraju ćeš uživati u savršenom krumpiru iz pećnice. Hrskav izvana, a kremast iznutra, ovakav krumpir posluži vruć uz jednostavan dodatak kao što je maslac, a sjajni dodaci su još i prepržena slanina, pečena paprika, ajvar, kiselo zelje i kobasice.
I da, nekad su se stvarno ličke pole pekle u vrućem pepelu, no mi ih pečemo u pećnici i jako su nam fine i takve...
Isprobaj i sljedeća fina jela s krumpirima: