Špajza 02. listopada 2025.

Kako čuvati parmezan da ostane svjež i pun okusa

parmezan, parmigiano reggiano
Kako čuvati parmezan da dulej potraje njegov umami okus?
foto: Felipe Ditadi/Unsplash
Nije svejedno kupuješ li ga naribanog ili u komadu, a još je manje svejedno gdje ga "čuvaš". Evo kako parmezan ostaje najbolji – bez plijesni, sušenja i gubitka arome

Pravi parmezan je poseban. Ima onu kristalnu strukturu koja hrska pod zubima, slanost koja ostaje na jeziku i dubinu okusa koju teško možeš zamijeniti. Ali je i vrlo osjetljiv. Naročito kad ga spremiš u hladnjak uz ostale namirnice.

Tu dolazi do problema. Parmezan, pogotovo ako je kupljen u komadu, osjetljiv je na vlagu, mirise i zrak. Ako ga spremiš kako ne treba, brzo se počne sušiti, hvatati plijesan ili gubi aromu. Ako ga kupiš već naribanog, to ti možda štedi minutu posla, ali gubiš puno više - i okusa, i svježine.

slani pohani kruh Možda vas zanima... SLANI DORUČAK Odličan pohani kruh s parmezanom Recepti

Kutija, hladnjak, i što dalje od luka

Parmezan je sir s niskim udjelom vlage i upravo zato može dugo trajati. Ako ga kupiš vakuumiranog, može mjesecima stajati bez problema. No kad ga jednom otvoriš, vrijede druga pravila, ovisno o tome koliko je star. Najbolji način je čuvati ga u komadu. Naribani se prebrzo isušuje, oksidira i mijenja okus.

Cheese blocks with grater showcasing preparation of various food ingredients | Author: Ramdhaniyah Mumtazah / Vecteezy Vlažnost i zrak najveći su neprijatelji parmezana foto: Ramdhaniyah Mumtazah / Vecteezy

Kad ga jednom narežeš, umotaj parmezan u prozirnu foliju ili stavi u posudu koja ne propušta zrak. Važno je držati ga u hladnjaku, ali daleko od namirnica koje ispuštaju intenzivne mirise. Sir lako upija sve oko sebe, a jednom kad povuče aromu luka, više ne miriše na ništa osim na to.

Koliko dugo traje ovisi o dobi

Ako imaš mlađi komad parmezana, recimo od 12 do 18 mjeseci starosti, računaj da će ostati dobar do dva tjedna nakon otvaranja. Takav sir ima više vlage i kraće traje. Ako pak uzmeš zreliji komad, onaj od 24 mjeseca i više, može izdržati i do mjesec dana bez problema. Naravno, ako ga pravilno čuvaš.

Kako čuvati pravi parmezan da ostane svjež i pun okusa | Author: Flowo Art / Vecteezy Svježe nariban, parmezan ima poseban miris i aromu foto: Flowo Art / Vecteezy

Zrelost sira nije samo stvar okusa, već i izdržljivosti. Što je stariji, to je čvršći, suši i postojaniji. Takvi komadi ne mijenjaju lako aromu, ne suše se brzo i ne hvataju plijesan ako im se pristupi s malo pažnje.

Kad sir pokaže znakove umora

Ako sir počne imati neugodan, kiselkast miris, to je jasan znak da više nije za jelo. Površinska plijesan nije nužno razlog za paniku, možeš je jednostavno odrezati i nastaviti koristiti ostatak, ali samo ako se radi o komadu.

Kod naribanog sira plijesan znači da sve treba baciti. Kad se parmezan isuši i pretvori u kamen, tu više nema popravka, ali svejedno ga možeš iskoristiti. Kore od takvog sira odlične su za variva, juhe ili umake. Puste okus u jelo, a zatim ih samo izvadiš prije serviranja.

Rižoto recept Možda vas zanima... MAMI NA JOŠ Rižoto s lješnjacima i parmezanom Recepti

Nije svaki "parmezan" - parmezan

Postoji velika razlika između pravog parmezana i industrijskog sira koji nosi isto ime. Pravi parmezan dolazi iz točno određenih regija i proizvodi se pod strogim pravilima. Ima samo tri sastojka – nepasterizirano mlijeko, sol i sirište.

Sve ostalo, uključujući naribane verzije iz trgovina, često sadrži aditive, konzervanse i sredstva protiv plijesni. Takvi sirevi možda traju dulje, ali ne možeš ih usporediti s komadom sira koji je zrio više od dvije godine u pravim uvjetima. Razlika se ne osjeti samo u okusu, nego i u teksturi i mirisu.

Isprobaj ove recepte s parmezanom!

Mekana peciva s češnjakom Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti piletina u parmezanu Možda vas zanima... Baš nam se jede... piletina u parmezanu Recepti Krumpir s parmezanom Možda vas zanima... Krumpir s parmezanom - slasni TikTok trend Špajza Možda vas zanima... Omlet sa špinatom i parmezanom za mirisna jutra Recepti Možda vas zanima... Mali gušti: Rolice s pancetom i parmezanom Recepti Možda vas zanima... Danas kuhamo: Brzi mesni uštipci s parmezanom Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.