Hrana se flambira prvenstveno zbog dodavanja jedinstvenih okusa i aroma jelu (alkohol otpušta molekule okusa) i stvaranja dramatičnog vizualnog efekta (vatre) pred gostima, što jelo čini luksuznijim i zanimljivijim.
Prilikom flambiranja većina alkohola ispari, ostavljajući samo bogatiji, dublji okus. Flambiranje je popularna tehnika za meso, ribu, povrće i deserte poput palačinki, a koristi se viski, konjak, rum i likeri. Najpoznatiji flambirani desert su slavne francuske palačinke, Crêpes Suzette, za koje recept donosimo u nastavku.
Viski je savršen za flambiranje
Viski je poznat po svojoj kompleksnosti – drvenast, začinski, lagano sladak, ponekad s notom gorčine ili herbalnosti, ovisno o stilu. I dok se često pijucka čist, jedna od najboljih i najefektnijih kulinarskih primjena viskija je - flambiranje. No da dobiješ savršeno jelo mirisnih aroma, a ne oblak dima i aktivirani požarni alarm, važno je znati nekoliko trikova...
Flambiranje viskijem nije rezervirano samo za deserte. Odlično funkcionira i u slanim jelima – uz pravilan pristup. Donosimo dva osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom flambiranja (viskijem):
- Koristi tavu s dugačkom drškom da zadržiš distancu od plamena.
- Nikada nemoj dolijevati alkohol direktno iz boce. Plamen se može “popeti” uz mlaz alkohola i stvoriti ozbiljan problem.
Kad biraš viski za flambiranje, razmišljaj o okusu koji želiš dati svome jelu. Burbon daje slatkoću i toplinu, irski viski ili blagi škotski nude zemljanije, gorčaste tonove. U svakom slučaju, za flambiranje biraj pića s postotkom alkohola između 40% i 60%. Slabija alkoholna pića alkohol dat će super aromu, ali se neće zapaliti.
Imamo upute za sigurno flambiranje
Kako pravilno flambirati i u kojim jelima koristiti flambiranje
Poanta flambiranja je da alkohol izgori, a u jelu ostanu samo njegove duboke, karamelne, odležane note. Kratko flambiranje viskijem stvara dodatnu slojevitost okusa – desertima daje dimljenu slatkoću, a mesu, ribi ili čak povrću finu karamelastu zaokruženost koju ne možete dobiti samo začinima.
Primjene flambiranja su brojne - donosimo nekoliko ideja koje će tvoja jela podići na višu razinu:
- dodaj viski umjesto ruma u desert s bananama Bananas Foster
- flambiraj odrezak nakon pečenja
- kratko flambiraj školjke ili kozice
- ubaci trunku burbon viskija u zelene mahune za potpuno neočekivanu aromu
Sigurna tehnika flambiranja
Kako bi tehnika flambiranja bila potpuno sigurna te svoja kuhinja ne bi završila u plamenu, donosimo upute za sigurno flambiranje:
- Makni tavu s izvora topline prije dodavanja alkohola. Nemoj dodavati alkohol dok je tava izravno iznad plamena, niti ispod nape.
- Tavu stavi na toplinski otpornu površinu.
- Alkohol ulijevaj iz čaše, ne iz boce.
- Alkohol upali dugim upaljačem.
- Plamen će se brzo podignuti, pa zatim sam ugasiti – nakon što alkohol ispari.
- Ako se plamen neočekivano poveća, uvijek imaj pri ruci poklopac (metalni, stakleni ili keramički). Prekrij tavu i time ugasi vatru prekidanjem dotoka kisika.
- Nakon što se plamen ugasi, u jelu ostaje samo bogata aroma korištenog žestokog pića. Isprobaj omiljeni burbon ili nekoliko malih bočica raznih vrsta žestica da pronađeš idealan aromatski profil za svoje jelo.