Špajza 11. prosinca 2025.

Kako flambirati bez da zapalimo kuhinju

flambiranje
Flambiranje
foto: LukasFst/Pexels
Flambiranjem jelu dodajemo divne okuse, no kako je riječ o relativno opasnoj kulinarskoj tehnici donosimo savjete chefova kako izbjeći katastrofu u kuhinji prilikom flambiranja

Hrana se flambira prvenstveno zbog dodavanja jedinstvenih okusa i aroma jelu (alkohol otpušta molekule okusa) i stvaranja dramatičnog vizualnog efekta (vatre) pred gostima, što jelo čini luksuznijim i zanimljivijim.

Prilikom flambiranja većina alkohola ispari, ostavljajući samo bogatiji, dublji okus. Flambiranje je popularna tehnika za meso, ribu, povrće i deserte poput palačinki, a koristi se viski, konjak, rum i likeri. Najpoznatiji flambirani desert su slavne francuske palačinke, Crêpes Suzette, za koje recept donosimo u nastavku.

Možda vas zanima... Francuska poslastica: Palačinke Suzette Recepti

Viski je savršen za flambiranje

Viski je poznat po svojoj kompleksnosti – drvenast, začinski, lagano sladak, ponekad s notom gorčine ili herbalnosti, ovisno o stilu. I dok se često pijucka čist, jedna od najboljih i najefektnijih kulinarskih primjena viskija je - flambiranje. No da dobiješ savršeno jelo mirisnih aroma, a ne oblak dima i aktivirani požarni alarm, važno je znati nekoliko trikova...

Flambiranje viskijem nije rezervirano samo za deserte. Odlično funkcionira i u slanim jelima – uz pravilan pristup. Donosimo dva osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom flambiranja (viskijem):

  1. Koristi tavu s dugačkom drškom da zadržiš distancu od plamena.
  2. Nikada nemoj dolijevati alkohol direktno iz boce. Plamen se može “popeti” uz mlaz alkohola i stvoriti ozbiljan problem.

Kad biraš viski za flambiranje, razmišljaj o okusu koji želiš dati svome jelu. Burbon daje slatkoću i toplinu, irski viski ili blagi škotski nude zemljanije, gorčaste tonove. U svakom slučaju, za flambiranje biraj pića s postotkom alkohola između 40% i 60%. Slabija alkoholna pića alkohol dat će super aromu, ali se neće zapaliti.

flambiranje | Author: Tahaasamett/Pexels Imamo upute za sigurno flambiranje foto: Tahaasamett/Pexels

Kako pravilno flambirati i u kojim jelima koristiti flambiranje

Poanta flambiranja je da alkohol izgori, a u jelu ostanu samo njegove duboke, karamelne, odležane note. Kratko flambiranje viskijem stvara dodatnu slojevitost okusa – desertima daje dimljenu slatkoću, a mesu, ribi ili čak povrću finu karamelastu zaokruženost koju ne možete dobiti samo začinima.

Primjene flambiranja su brojne - donosimo nekoliko ideja koje će tvoja jela podići na višu razinu:

  • dodaj viski umjesto ruma u desert s bananama Bananas Foster
  • flambiraj odrezak nakon pečenja
  • kratko flambiraj školjke ili kozice
  • ubaci trunku burbon viskija u zelene mahune za potpuno neočekivanu aromu
flambiranje Možda vas zanima... Flambirana rakija Recepti

Sigurna tehnika flambiranja

Kako bi tehnika flambiranja bila potpuno sigurna te svoja kuhinja ne bi završila u plamenu, donosimo upute za sigurno flambiranje:

  1. Makni tavu s izvora topline prije dodavanja alkohola. Nemoj dodavati alkohol dok je tava izravno iznad plamena, niti ispod nape.
  2. Tavu stavi na toplinski otpornu površinu.
  3. Alkohol ulijevaj iz čaše, ne iz boce.
  4. Alkohol upali dugim upaljačem.
  5. Plamen će se brzo podignuti, pa zatim sam ugasiti – nakon što alkohol ispari.
  6. Ako se plamen neočekivano poveća, uvijek imaj pri ruci poklopac (metalni, stakleni ili keramički). Prekrij tavu i time ugasi vatru prekidanjem dotoka kisika.
  7. Nakon što se plamen ugasi, u jelu ostaje samo bogata aroma korištenog žestokog pića. Isprobaj omiljeni burbon ili nekoliko malih bočica raznih vrsta žestica da pronađeš idealan aromatski profil za svoje jelo.

Isprobaj i ova dva flambirana deserta s bananama:

Možda vas zanima... Za ljubitelje banana: Odličan izokrenuti kolač Recepti Možda vas zanima... Rum banane u intrigantnom umaku Recepti
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.