Meki njoki idealan su dodatak svakom ručku, a posebno kada je u pitanju domaća varijanta istih. Narančasti, crveni ili klasični, u brzinskim umacima ili raskošnim pečenjima - njoki su stvoreni za obožavanje!
Pripremili smo 12 recepata za njokekoji će te oduševiti, kao i sve ostale koji će ih isprobati.Baci se na pripremu ovog genijalnog domaćeg priloga, pa ga poslužite uz brzinski pesto, umake na bazi maslaca ili raskošna glavna jela.
Rimski njoki
Za početak - osnove! Baci oko na recept za savršene domaće njoke, u kombinaciju dodajte batat, crnilo ili ricottu, nešto zelenila ili pak u potpunosti preokreni priču i pripremineodoljive rimske njoke.
Ne gasi ekran dok kuham
Rimski njoki
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Griz
250
g
Mlijeko
1
l
Maslac
100
g
Žumanjak
2
kom
Parmezan
140
g
Sir
1
žličica
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Postupak
U lonac staviti mlijeko, maslac, sol i prstohvat muškatnog oraščića.
Kada mlijeko zakuha miješajući pjenjačom dodavati griz. Kuhati dok se ne zgusne. Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kuhačom umiješati žutanjke. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati.
Polovicu smjese rasporediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati štrucu, odnosno debelu 'kobasicu'. Isto ponoviti i s drugom polovicom. Pladanj sa štrucama staviti na 20 minuta u hladnjak.
Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetra. Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati s otopljenim maslacem i posuti ribanim sirom.
Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.
Kada obaviš prvi korak, vrijeme je za pripremu slasnih umaka i dodataka omiljenom prilogu. Sir i njoki idealan su par za brzinski ručak. Dodaj im gorgonzolu, pa ih zapeci ili ih upotpuni sa 3 vrste sira za neodoljiv ručak.
Zeleni njoki od špinata
foto: Temptation For Food/Pinterest
Samo malo pesta i/ili naribanog sira
Još jedna sjajna i brzinska ideja bit će njoki u umaku od rajčice. Jednostavna priprema, žlica ili dvije finog naribanog sira i ručak je gotov! Osim rajčice, njokima možeš dodati i pesto te uživati u aromatičnom ručku u samo 15 minuta.
Za nešto složenije kombinacije, okreni se finom spoju njoka, vrganja i pancete, a za nedjeljni ručak idealan spoj bit će njoki u umaku od svinjetine. Za prste polizati!
Na kraju, njoki će se na najljepši način sljubiti s dalmatinskom pašticadom. Ovaj savršeno slastan par kojem je teško odoljeti oduzet će ti nešto više vremena, no rezultati će biti i više nego fantastični.
Bogati umak s razlogom je jedan od najtraženijih u restoranima u cijeloj zemlji, a domaći njoki samo su dodatan plus.