Špajza 18. srpnja 2025.

Ovo je 11 kompliciranih slastica čije se pripreme užasavaju i iskusni slastičari

Desert
20 MIN
50 MIN
12
SREDNJE
komplicirani deserti
Komplicirani, a fini deserti
foto: Arhiva missGASTRO
Iskusni slastičari složili su ovaj popis 11 najkompliciranijih deserata. To nas neće spriječiti da ih ne probamo napraviti, ali morat ćemo se jako dobro pripremiti

Neki deserti, primjerice čokoladni soufflé, možda izgledaju jednostavno, ali prava je umjetnost napraviti ih. Da, svi se oni sastoje od osnovnih namirnica kao što su brašno, mlijeko i jaja, no ovi deserti spadaju među najteže deserte na svijetu.

Precizne mjere, komplicirani i dugotrajni postupci, zahtjevne slastičarske tehnike, preciznost... samo su neki od zahtjeva koje pred slastičare postavljaju ovi deserti, a ako ih oni superiskusni smatraju teškima i kompliciranima, ona i mi, slastičari amateri, moramo pripaziti ako ih se odlučimo pripremati i pažljivo, unaprijed proučiti recepte. 

Popis najkompliciranijih deserata je u nastavku, a uz neke od njih donosimo i provjerene recepte iz naše arhive. Tko se usudi probati?

torta saint honore | Author: Cocina Fácil/Pinterest Torta Saint Honoré foto: Cocina Fácil/Pinterest

Torta Saint Honoré

Ovaj francuski desert pravi je izazov. Sastoji se od lisnatog i choux tijesta, karamele, chantilly kreme i crème chiboust, a cijeli proces može trajati i do 5 sati. Svaka komponenta mora biti savršena, a najvažnija je strpljivost u pripremi. Bez nje, desert lako može propasti.

lavanda, macarons | Author: Serghei Savchuic/Unsplash Macarons - tako veseli, a tako komplicirani foto: Serghei Savchuic/Unsplash

Macarons

Iako izgledaju tako simpatično i jednostavno, macarons zahtijevaju preciznu tehniku miješanja i strpljenje pri pravljenju meringe. Različiti stilovi meringe (talijanski, francuski, švicarski) dodaju još jednu dimenziju izazova. Savršen macaron zahtijeva precizno miješanje bademova brašna i bjelanjaka za glatku teksturu, prosušivanje tijesta prije pečenja, a onda i maštovite kreme kojima se pune.

Možda vas zanima... Macarons punjeni cheesecake kremom i džemom od jagoda Recepti

lavanda, ekleri | Author: Elena Mozhvilo/Unsplash Ekleri foto: Elena Mozhvilo/Unsplash

Ekleri

Ekleri su klasik koji traži savršeno pripremljeno choux tijesto. Skuhati ga ispravno je izazov, jer se lako može previše termički obraditi tijesto. Važno je da se tijesto ne prepeče, a postupak dvostruke termičke obrade (tijesto se prvo kuha, potom oblikuje i nakon toga peče) čini da ekleri budu hrskavi i prozračni.

Ekleri Možda vas zanima... Čokoladni ekleri – kako do savršenstva? Špajza

 | Author: Instagram @madamedessert.de Čokoladni souffle foto: Instagram @madamedessert.de

Čokoladni soufflé

Iako se sastoji od samo nekoliko sastojaka, čokoladni soufflé zahtijeva savršeno odvajanje bjelanjaka, pravilno tučenje bjelanjaka i spajanje s ostatkom smjese, kao i precizno vrijeme pečenja. Mala pogreška može uzrokovati da se soufflé ne podigne ili da postane pretežak.

Čokoladni Soufflé Možda vas zanima... Čokoladni Soufflé Recepti

croquembouche | Author: Saveurs Authentiques/Pinterest Croquembouche - o da, komplicirano i zahtjevno foto: Saveurs Authentiques/Pinterest

Croquembouche

Ovaj francuski desert sastavljen od kuglica od choux tijesta punjenih kremom, prekriven karamelom - croquembouche - zahtijeva preciznost u kuhanju karamele i strpljivost i odličnu koncentraciju u oblikovanju kule.

Da, croquembouche izgleda spektakularno, no njegova priprema može biti vrlo stresno i zahtijeva iskustvo - zato ga valjda često daju kao zadatak kandidatima na raznim kulinarskim natjecanjima.

pečena aljaska | Author: sam/Pinterest Pečena Aljaska foto: sam/Pinterest

Pečena Aljaska

Pečena Aljaska, slasna kombinacija pečenog biskvita, sladoleda i meringe je pravi izazov jer moraš ispeći sladoled bez da se otopi. Ključ je u stabiliziranju meringe i pravoj temperaturi prilikom pečenja.

pečena aljaska Možda vas zanima... Pečena Aljaska Recepti

baklava | Author: Valeria Boltneva/Pexels Baklava s orasima foto: Valeria Boltneva/Pexels

Baklava

Iako jednostavna u sastavu, baklava postaje zahtjevna zbog rada s tankim vučenim tijestom. Ovaj bliskoistočni desert zahtijeva pažljivo rukovanje tijestom, a umijeće izrade može se dodatno otežati zbog osjetljivosti tijesta. No od svih navedenih deserata baklava nam se čini najmanje kompliciranom, čak i jednostavnom u usporedbi s nekim drugima s popisa.

Ne gasi ekran dok kuham

Baklava s pistacijama i narančom
20 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pistacije 3 šalica
  • Cimet 1 žličica
  • Kore za baklavu 1 kom
  • Maslac 240 g
  • Naranča 1 kom
  • Šećer 0,75 kom
  • Voda 0,75 šalica
  • Med 0,33 šalica
  • Narančina vodica 1 žličica
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva.


  2. Lagano namasti pleh dimenzija cca 23x33 cm.


  3. Pistacije (koristi se 3 šalice neslanih, oguljenih pistacija, koje je nasitno nasjeckaju) i cimet stavite u multipraktik ili sjeckalicu. Trebaš dobiti sitno sjeckane pistacije.


    pistacije



  4. Na dno pleha stavi dvije gotove kore. Premaži ih rastopljenim maslacem. Dodaj dio nasjeckanih pistacija.


  5. Ponovi postupak – 2 kore, maslac, pistacije… sve dok ne potrošiš sve sastojke.


  6. Na vrhu neka budu 2 kore koje također treba premazati maslacem.


  7. Nareži baklavu prije pečenja.


  8. Peci 45-50 minuta, odnosno dok vrh ne dobije zlaćano-smeđu boju i tijesto se ne počne lagano odvajati od rubova pleha.


  9. Dok se baklava peče, iscijedi sok od naranče te naribaj koricu. Stavi u lončić i dodaj šećer, vodu, med i narančinu vodicu (ukoliko nemaš narančinu vodicu, dodaj još malo korice i soka od naranče).


  10. Pusti da zavrije i ostavi da ključa 10-ak minuta. Makni s vatre i stavi sa strane.


  11. Topli sirup prelij preko vruće baklave i dva navrata. Prelij polovicu te pričekaj da se upije dok ne preliješ ostatak sirupa.


baklava s pistacijama Možda vas zanima... SAVRŠEN SPOJ Baklava s pistacijama i narančom Recepti

pain aux chocolat | Author: Instagram @lesyeuxgrognons Pain au chocolat foto: Instagram @lesyeuxgrognons

Pain au chocolat

Ovaj francuski pekarski klasik zahtijeva savršeno laminirano tijesto, koje se mora pripremiti dan unaprijed. Svaka faza zahtijeva preciznost, bez pretjerivanja.

Opera torta | Author: Dalibor Ikić Torta Opera foto: Dalibor Ikić

Torta Opera

Torta Opera sastavljena je od nekoliko slojeva biskvita, kreme i ganachea, te je pravi izazov zbog preciznosti pri izradi svakog sloja. Svaka faza mora biti savršena, a zahtijeva i zamrzavanje slojeva. Baš komplicirano, ali i jako, jako fino!

Ne gasi ekran dok kuham

Opera torta
65 MIN
pripreme
95 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
JOCONDE (BISKVIT OD BADEMA)
Sastojci
  • Bjelanjak 4 kom
  • Sol 1 prstohvat
  • Šećer 25 g
  • Jaje 4 kom
  • Mljeveni bademi 115 g
  • Šećer u prahu 115 g
  • Glatko brašno 25 g
  • Maslac 25 g
Postupak
  1. Bjelanjke s prstohvatom soli miksaj dok se ne zapjene. Dodaj šećer i miksaj dok ne dobiješ čvrsti snijeg.


  2. U drugoj posudi prosij šećer u prahu, dodaj mljevene bademe i jaja pa sve dobro izmiksaj.


  3. Dodaj brašno i samo lagano pomiješaj.


  4. Zatim malo po malo dodaj snijeg od bjelanjaka umješavajući lagano špatulom.


  5. Na kraju još lagano umiješaj rastopljeni maslac.


  6. Smjesu ravnomjerno rasporedi u pripremljene kalupe na papir za pečenje (debljina oko pola centimetra) i peci 8-10 minuta na 200 stupnjeva.


  7. Kad se ohladi, joconde biskvit izvadi iz kalupa, okreni ga naopako i odlijepi papir za pečenje.


  8. Ako poput mene koristiš 2 pravokutna lima (23x33 cm), od svakog pravokutnika izreži jedan dio veličine 20x20 cm te jedan dimenzija 10x20 cm. Ako pak koristiš upravo onakve kalupe kakva će biti i torta, možeš eventualno odrezati rubove.


SIRUP OD KAVE
Sastojci
  • Šećer 50 g
  • Espresso 80 ml
Postupak
  1. Pomiješaj kavu (ili vodu s instant kavom) i šećer u lončiću i zagrijavaj do vrenja.


  2. Makni s vatre i ostave da se u potpunosti ohladi.


CROUSTILLANT
Sastojci
  • Tamna čokolada 70 g
  • Cornflakes (nezaslađeni) 70 g
Postupak
  1. Rastopi čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.


  2. Dodaj zdrobljeni nezaslađeni cornflakes te sve dobro pomiješaj.


  3. Ravnomjerno sve rasporedi na jedan komad (20x20 cm) biskvita i poravnaj.


  4. Preko stavi papir za pečenje i lagano pritisni nekom ravnom (ali ne preteškom) tacnom ili daskom. Stavi u frižider da se dobro stegne.


GANACHE
Sastojci
  • Tamna čokolada 150 g
  • Vrhnje za šlag 150 g
Postupak
  1. Zagrij vrhnje za šlag. Važno je da bude vruće, ali da ne zakipi.


  2. Čokoladu nasjeckaj što je sitnije moguće kako bi se lakše otopila.


  3. Prelij vruće vrhnje preko nasjeckane čokolade i ostavi tako nekoliko minuta bez miješanja.


  4. Nakon nekoliko minuta počni miješati smjesu (najlakše silikonskom špatulom). Miješa dok ne dobijete ujednačenu smjesu.


  5. Priljubi plastičnu foliju po cijeloj površini kako se ne bi stvorila korica i pusti da se ohladi.


KREMA OD MASLACA S KAVOM
Sastojci
  • Žumanjak 4 kom
  • Šećer 130 g
  • Espresso 40 ml
  • Maslac 230 g
Postupak
  1. Miksaj žumanjke u nekoj vatrostalnoj posudi dok ne postanu kremasti i lagano poblijede.


  2. U lončiću pomiješaj šećer s kavom pa stavi na umjerenu vatru. Imaj u vidu da koristiš lončić veći nego je količina sastojaka (recimo onaj od pola litre) jer treba dosta mjesta, da ne iskipi.


  3. Kroz kratko vrijeme će se početi pjeniti i kipjeti.


  4. Kuhinjskim termometrom izmjeri temperaturu pa kad ona bude 115 stupnjeva, makni sirup s vatre i počni pomalo ulijevati u žumanjke, cijelo vrijeme miksajući.


  5. Nastavi miksati sve dok se smjesa ne ohladi (nekoliko minuta).


  6. Ohlađenoj smjesi postupno dodaj omekšali maslac (nikako otopljen, nego na sobnoj temperaturi) i miksaj dok ne dobiješ glatku pjenastu kremu.


ČOKOLADNA GLAZURA
Sastojci
  • Tamna čokolada 200 g
  • Suncokretovo ulje 30 ml
Postupak
  1. Stavi rešetku iznad tacne ili kalupa pa na nju preseli dobro ohlađenu tortu.


  2. Otopi čokoladu na pari. Kad je čokolada otopljena, dodaj u nju ulje i sve pomiješaj.


  3. Prelij glazuru preko torte i samo laganom prođi paletnim nožem da ju ravnomjerno rasporediš i makneš višak (taj višak koji je iscurio u tacnu pokupite i spremite u neku posudicu za kasnije - na sobnoj temperaturi).


  4. Stavi tortu u frižider na minimalno sat vremena da se glazura stegne.


  5. Nakon sat vremena (ili više) izvadi tortu i vrućim nožem odreži oko pola centimetra sa svake strane kako bi torta imala lijepe stranice.


  6. Izreži tortu na 8-10 pravokutnih komada (ne zaboravi da nož stalno mora biti vruć i čist, inače ništa od lijepog presjeka).


  7. Ako ti se nakon svega baš da, na svaki komad ostatkom glazure ispiši "Opera".


SLAGANJE TORTE
Sastojci
Postupak
  1. Izvadi loj biskvita s croustillantom iz frižidera i makni papir za pečenje.


  2. Stavi ga na podlogu na kojem ćete slagati tortu i to tako da croustillant bude na dnu, a biskvit gore.


  3. Pomoću kista nanesi ohlađeni sirup od kave preko cijelog biskvita.


  4. Preko natopljenog biskvita premaži prvi sloj buttercreama (pola ukupne količine). Dobro izravnaj.


  5. Preklopi drugim dijelom biskvita (ako ste koristili metodu kao i ja, onda tu spoji ona dva dijela 10x20 cm).


  6. I ovaj biskvit namoči sirupom od kave.


  7. Zatim nanesi kompletan ganache. On bi sad već trebao biti dovoljno ohlađen da se ne cijedi, a opet maziv. Ako ti se i dalje čini pretekućim, stavi ga na pola sata u frižider.


  8. Preko ganachea ide zadnji sloj biskvita. I njega namoči sirupom pa premaži drugom polovicom buttercreama.


  9. Pokušaj ovaj sloj što ljepše zagladiti jer na njega ide još samo glazura.


  10. Stavi tortu u frižider na minimalno 2-3 sata, a idealno preko noći.


opera torta Možda vas zanima... TORTA OPERA Savršeni slatki slojevi čistog užitka Recepti

vjenčana torta | Author: Ashley Miller/Pinterest Vjenčana torta foto: Ashley Miller/Pinterest

Vjenčana torta

Vjenčana torta predstavlja pravu pravcatu umjetnost koja uključuje pomno i detaljno ukrašavanje, slojevito slaganje, ali i zahtjevan transport (pa zamisli samo da sav taj višednevni trud propadne zbog nečije nespretnosti prilikom dostave, a nije da se nije događalo). Od slastičara zahtijeva puno strpljenja i vještine. Ovo je desert za profesionalce jakih živaca.

Možda vas zanima... Ovo je vjenčana torta Megan i princa Harryja Špajza

pita od limuna i meringe | Author: Anna Banana/Pinterest Priprema pite od limuna i meringe foto: Anna Banana/Pinterest

Pita od limuna i meringe

Pita od limuna i meringe, kao što joj i samo ime govori, savršen je spoj meringue i nadjeva od limuna, kao i savršenstvo svake komponente pojedinačno, ključno je za ovaj desert.

Tajna je u savršenom tajmingu jer ako ovu pitu pečeš prekratko nadjev ostaje previše tekuć, a ako je pečeš predugo, on se osuši. Za savršen slatko-kiseo okus zaslužni su domaći, nešpricani limuni i njihov omjer sa šećerom, a na vrh obavezno ide upravo talijanska meringa.

Možda vas zanima... Meringue pita od limuna - desert koji obožavaju baš svi Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.