Kad razmišljaš o vitaminu C, prva ti vjerojatno na pamet pada naranča. I to je logično – agrumi su poznati kao simbol imuniteta. Međutim, u tvojoj kuhinji postoji povrće koje sadrži više vitamina C od naranče, a uopće ga ne percipiraš na taj način.
Riječ je o - brokuli. Pola šalice kuhane brokule osigurava ti više od polovice dnevno preporučenog unosa vitamina C. Uz to, brokula je bogata i drugim hranjivim tvarima. Doznaj zašto bi se baš ova skromna "mala stabla", kako ih mnogi djeca simpatično nazivaju, trebala češće naći na tvojem tanjuru.
Zašto je vitamin C važan?
Ključan je za proizvodnju kolagena
Kolagen nije samo popularan dodatak prehrani – to je osnovni strukturni protein u tijelu. Bez vitamina C, tvoje tijelo ga ne može učinkovito proizvoditi. Kolagen je ključan za zdravlje vezivnog tkiva, kože, kose, noktiju i desni. Njegov nedostatak najčešće se prvo vidi upravo na koži i u usnoj šupljini.
Brokula ima puno vitamina C
Podržava rad imunološkog sustava
Vitamin C je jedan od najvažnijih saveznika imuniteta. Djeluje kao snažan antioksidans i štiti stanice od oštećenja. Osim toga, ima važnu ulogu u funkcioniranju stanica imunološkog sustava te pomaže u održavanju zdrave barijere kože koja nas štiti od izvanjskih patogena. Iako istraživanja još uvijek ispituju koliku točnu zaštitu pruža unos vitamina C iznad preporučenih vrijednosti, jasno je da mu je mjesto u svakoj uravnoteženoj prehrani.
Pomaže u očuvanju vida
Kako starimo, zdravlje očiju prirodno slabi, dijelom zbog oksidativnog stresa. Vitamini C, A i E poznati su po pozitivnom učinku na usporavanje razvoja mrene i makularne degeneracije povezane sa starenjem. Hrana bogata vitaminom C može biti posebno korisna za zdravlje očiju, i pritom je bolje posegnuti za prirodnim izvorima vitamina nego za dodacima prehrani.
Zašto je brokula prehrambeni dragulj?
Sadrži više vitamina C nego naranča
Pola šalice kuhane brokule sadrži čak 51 mg vitamina C, što je 57 % preporučene dnevne vrijednosti. A to je samo početak. Jedna porcija (pola šalice kuhane brokule) sadrži oko 3 grama prehrambenih vlakana, koja su važna za dobru probave, zdravlje srca i metabolizam te pomažu u održavanju sitosti.
Brokula pomaže u apsorpciji željeza
Brokula je bogata i kalijem, vitaminom K...
Brokula je bogata kalijem, koji je važan za ravnotežu tekućine u stanicama i za zdravlje srca. Pola šalice kuhane brokule donosi ti oko 229 mg kalija, što je oko 5 % dnevne vrijednosti.
Također, izvor je folata i vitamina K. Pola šalice kuhane brokule osigurava 21 % dnevne vrijednosti folata i čak 91 % vitamina K. Folat je bitan za zdravlje stanica, a vitamin K je ključan za zgrušavanje krvi. No, tu nije kraj. Pomaže i u apsorpciji željeza. Ako jedeš brokulu uz namirnice poput graha ili soje, poboljšavaš sposobnost tijela da iskoristi željezo iz tih namirnica.
Kako jesti više brokule
Brokula je povrće koje je lako dostupno, bilo svježa ili zamrznuta, i jednostavno ju je uklopiti u svakodnevnu prehranu. Možeš je peći u pećnici ili na roštilju, što je brz i ukusan način pripreme – pečena brokula izvrsno se slaže s raznim jelima, od žitarica do tjestenine i salata.
Ako preferiraš klasičniji pristup, kuhanje na pari je odlična opcija. Dovoljno je dodati malo limunovog soka, svježeg češnjaka i začinskog bilja kako bi se pojačao okus, a tako pripremljena brokula savršeno se slaže s ribom, piletinom ili biljnim burgerima.
Možeš napraviti i kruh od brokule
Za one koji vole eksperimentirati, brokulu možeš pretvoriti i u "rižu" – sličnu poznatoj "riži" od cvjetače. Brokulu usitni u multipraktiku i koristi kao dodatak složencima, quichevima ili kao bazu za obroke s rižom.
Sirova brokula, sitno narezana ili naribana, odlična je u salatama, sendvičima i tortiljama, a posebno je dobrodošla u ljetnim, svježim jelima, poput salata s octenim preljevom. Ako pak želiš još jedan način kako brokulu uvrstiti u prehranu, odlična je u kremastim juhama, umacima i namazima.