19. rujna 2016.

Sve što morate znati o kuhanju s vrhnjem

vrhnje za kuhanje
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam par savjeta o kuhanju s vrhnjem kako bi vaša jela bila kremasta i kompaktnija

Vrhnje za kuhanje često koristimo u kuhinji, a mnogim jelima daje bogat i kremast okus. Da bi salate i umaci imali vrhunski okus ipak je potrebno malo truda i znanja.

Kuhanje s vrhnjem često završi frustrirajuće jer često ostanu grudice. Donosimo vam par savjeta kako bi vaša jela bila kremasta i kompaktnija

1. Masnije je bolje

Evo odličnog razloga za korištenje punomasnog vrhnja. Dodate li vrhnje s manjim postotkom masnoće češće se pretvori u grudice. Zato je preporučljivo staviti vrhnje sa što većim postotkom mliječne masti.

2. Škrob je dobar

Ako pri kuhanju ipak koristite vrhnje s manjim postotkom masti ili nemasni, a želite biti sigurni da će vam jelo biti kompaktno - umutite jednu žličicu kukuruznog ili bijelog brašna u jednu šalicu vrhnja prije nego ga dodate u umak.

Vrhnje za kuhanje | Author: Thinkstock Thinkstock

3. Smanjite temperaturu

Visoka temepratura često je glavni krivac zašto jela postanu grudičasta i ne izgledaju lijepo. U mnogim receptima možete pročitati kako je dovoljno smanjiti temperaturu prije dodavanja vrhnja, ali to je samo dio procesa. Kada smanjite temperaturu potrebno je još lonac maknuti s vatre i pustiti da se ohladi par minuta. Smanjivanje temperature smanjit će rizik od zgušnjavanja umaka.

4. Odaberite smjer

Nakon što dodate vrhnje potrebno je nježno miješati jelo kako se ne bi uništila smjesa i potaknulo odvajanje. Najbolje bi bilo odabrati jedan smjer miješanja sve dok se smjesa lijepo zgusne.

5. Sobna temperatura

Kada vrijeme dopušta, vrhnje izvadite iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temepraturi kako ne bi bilo hladno kada ga budete koristili kod kuhanja. Ako ste u gužvi i nemate vremena, jednostavno u zdjelu stavite vrhnje i odvojite malo vrućeg umaka i pomiješajte (pomaže ako malo ohladite umak prije nego što ga pomiješate s vrhnjem).

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.