Recepti Prilog 15. svibnja 2025.

Caponata Siciliana – tradicionalni prilog s juga Italije

Prilog
15 MIN
31 MIN
4
SREDNJE
sicilijanska caponata
Caponata Siciliana
foto: All that's Jas/Pinterest
Pomalo podsjeća na naš slasni sataraš, ali se od njega dosta i razlikuje... Donosimo odličan recept za Caponatu Sicilianu!

Caponata Siciliana odličan je prilog od puno, puno povrća, koji može biti i samostalno jelo, odnosno slasno povrtno predjelo. Fina nam je i ako je poslužimo uz pržena jaja na oko!

Caponata nas malo podsjeća na naš neodoljivi sataraš, no ipak se od njega i razlikuje - sadrži patlidžane, ali i masline, bosiljak, maslinovo ulje... 

Sataraš Možda vas zanima... SATARAŠ 3 jednostavna recepta za ovo starinsko jelo Recepti

Također, caponata, odnosno sicilijanska caponata, pomalo nalikuje i na francuski ratatouille, a može se poslužiti i uz tjesteninu, što je uistinu slasna kombinacija. Caponatu možeš poslužiti i samo sa svježim, domaćim kruhom.

Donosimo odličan recept za caponatu koji obavezno uvrsti u svoju knjižicu recepata!

sicilijanska caponata | Author: Meghan It Up/Pinterest Caponata Siciliana foto: Meghan It Up/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Sicilijanska caponata
15 MIN
pripreme
31 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Patlidžan 500 g
  • Cherry rajčice 150 g
  • Luk 100 g
  • Celer - stabljika 100 g
  • Pasata od rajčice
  • Masline 80 g
  • Kapare
  • Maslinovo ulje
  • Listići svježeg bosiljka
  • Šećer
  • Vinski ocat
  • Sol
  • Pinjoli 50 g
Postupak
  1. Prvo dobro očisti povrće i nareži ga na kockice – patlidžane, celer i cherry rajčice na četvrtine.


  2. U tavi zagrij malo maslinova ulja i kratko poprži patlidžane 3–4 minute, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Zatim ih makni sa strane.


  3. U istu tavu dodaj nasitno nasjeckan luk s još malo ulja. Pirjaj 2 minute, zatim dodaj pasiranu rajčicu. Miješaj minutu, pa dodaj nasjeckani celer i kuhaj još 2 minute.


  4. Ubaci i masline, kapare te cherry rajčice. Smanji vatru i dinstaj još 3 minute.


  5. Dodaj patlidžane i malo svježeg bosiljka, pa sve zajedno dinstaj još 2–3 minute.


  6. Za kraj, ulij malo bijelog vinskog octa, dodaj žlicu šećera i prstohvat soli. Pojačaj vatru i na kraju umiješaj tostirane pinjole.


Isprobaj i ove slatke i slane recepte sa Sicilije!

Sicilijanski keksići s bademima Možda vas zanima... Sicilijanski keksići s bademima Recepti Možda vas zanima... Sicilijanski cannoli - kremasti smotuljci sreće Recepti Možda vas zanima... Pizza siciliana – savršena ako voliš slane srdele, kapare i masline! Recepti Možda vas zanima... Lignje na sicilijanski – talijanski klasik! Recenzije Sicilijanski muzgavci Možda vas zanima... Sicilijanski muzgavci na kruhu None Arancini Možda vas zanima... Arancini: punjene rižine kuglice stižu iz obožavane Sicilije None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.