Pomalo podsjeća na naš slasni sataraš, ali se od njega dosta i razlikuje... Donosimo odličan recept za Caponatu Sicilianu!
Caponata Siciliana odličan je prilog od puno, puno povrća, koji može biti i samostalno jelo, odnosno slasno povrtno predjelo. Fina nam je i ako je poslužimo uz pržena jaja na oko!
Caponata nas malo podsjeća na naš neodoljivi sataraš, no ipak se od njega i razlikuje - sadrži patlidžane, ali i masline, bosiljak, maslinovo ulje...
Također, caponata, odnosno sicilijanska caponata, pomalo nalikuje i na francuski ratatouille, a može se poslužiti i uz tjesteninu, što je uistinu slasna kombinacija. Caponatu možeš poslužiti i samo sa svježim, domaćim kruhom.
Donosimo odličan recept za caponatu koji obavezno uvrsti u svoju knjižicu recepata!
Caponata Siciliana
foto: Meghan It Up/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Sicilijanska caponata
15 MIN
pripreme
31 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Patlidžan
500
g
Cherry rajčice
150
g
Luk
100
g
Celer - stabljika
100
g
Pasata od rajčice
Masline
80
g
Kapare
Maslinovo ulje
Listići svježeg bosiljka
Šećer
Vinski ocat
Sol
Pinjoli
50
g
Postupak
Prvo dobro očisti povrće i nareži ga na kockice – patlidžane, celer i cherry rajčice na četvrtine.
U tavi zagrij malo maslinova ulja i kratko poprži patlidžane 3–4 minute, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Zatim ih makni sa strane.
U istu tavu dodaj nasitno nasjeckan luk s još malo ulja. Pirjaj 2 minute, zatim dodaj pasiranu rajčicu. Miješaj minutu, pa dodaj nasjeckani celer i kuhaj još 2 minute.
Ubaci i masline, kapare te cherry rajčice. Smanji vatru i dinstaj još 3 minute.
Dodaj patlidžane i malo svježeg bosiljka, pa sve zajedno dinstaj još 2–3 minute.
Za kraj, ulij malo bijelog vinskog octa, dodaj žlicu šećera i prstohvat soli. Pojačaj vatru i na kraju umiješaj tostirane pinjole.
Isprobaj i ove slatke i slane recepte sa Sicilije!