Recepti Povrće 19. lipnja 2024.

Iznenađujuće ukusno: Pečeni patlidžan na azijski način

Povrće
15 MIN
30 MIN
8
SREDNJE
patlidžan
Pečeni patlidžan s misom
foto: Lucian Alexe/Unsplash
Patlidžan u kombinaciji sa svijetlom miso pastom i tostiranim sezamovim sjemenkama nam je baš veliko otkriće. Još kad ga pospemo mladim lukom...

Imamo odličan recept za uživanje u ljetu! Slastan patlidžan pečen u pećnici, premazan miso pastom i posut tostiranim sezamovim sjemenkama. Može li bolje? O da, može, ako ih pospeš i sitno nasjeckanim mladim lukom!

Okus ovako pripremljenog patlidžana podsjeća na onaj s grilla, samo 100 puta bolji! Korica je lagano zapečena, a sredina svake kriške patlidžana savršeno mekana...

Patlidžani Možda vas zanima... Zašto su patlidžani zdravi i kako ih zavoljeti? Špajza

Recept se lako prati, vrlo je jednostavan i odlično objašnjen, a nemirnice su nam sve lako dostupne. Osim misa, no i njega se može pronaći u svakom boljem supermarketu, ali i u trgovinama azijskom hranom.

patlidžan | Author: Natalie Behn/Unsplash Patlidžani - razne, vizualno atraktivne sorte foto: Natalie Behn/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Pečeni patlidžani s misom i sezamom
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Sjemenke sezama 1 žličica
  • Patlidžan 750 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Miso pasta - svijetla 0,33 šalica
  • Đumbir - svježi 1 žlica
  • Sezamovo ulje 1 žlica
  • Med 1 žlica
  • Voda 1 žlica
  • Rižin ocat 2 žličica
  • Čili pasta 1 žličica
  • Mladi luk 0,33 šalica
Postupak
  1. Sjemenke sezama tostiran u suhoj neprijanjajućoj tavi, na srednjoj vatri. Potrebno je 7-8 minuta da zamirišu. Pripazi da ne zagore.


    Sezam



  2. Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva.

    Patlidžan nareži na kriške debljine oko 1 cm te s obje strane premaži maslinovim uljem. Kriške patlidžana posloži u pleh obložen papirom za pečenje, tako da se ne preklapaju.

    Peci dok patlidžan ne omekša, oko 18 minuta, s tim da na pola vremena pečenja preokreneš patlidžan.

    Pečene kriške patlidžana pusti da se 10-ak minuta hlade na rešetki.


    patlidžan



  3. U zdjelici dobro izmiješaj miso, naribani svježi đumbir, sezamovo ulje, med, vodu, rižin ocat i čili pastu.


  4. U pećnici uključi grill opciju.

    Kriške patlidžana premaži miso mješavinom i peci ispod grilla u pećnici dok ne poprime lijepu smećkastu boju i lijepo ne zamirišu - oko 4 minute.

    Posluži toplo, posuto sjemenkama sezama i mladim lukom.


Isprobaj i ove odlične recepte s patlidžanima...

parmigiana Možda vas zanima... Napravi parmigianu po receptu talijanskog chefa! Recepti Možda vas zanima... Pečeni patlidžan za prste polizati Recepti Okruglice Možda vas zanima... Slasni sendvič s okruglicama od patlidžana i gljiva Recepti Patlidžani Možda vas zanima... 3 brza recepta od patlidžana koje će zavoljeti i skeptici Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:00 20. Lipanj 2024.

    odlično