Miris svježe pečene pizze pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje, zaključuju engleski znanstvenici.Baš nam se sviđa njihov zaključak pa donosimo par recepata za pizzu
Imamo sjajnu, pardon, slasnu vijest: nakon istraživanja koje je uključivalo biometričku analizu na određenom broju sudionika, engleski znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia u Norwichu zaključili su kako miris svježe pečene pizze smanjuje stres, anksioznost i razdražljivost! Slažemo se! Pa pizza je i dosad bila naše najdraže sredstvo za smirenje!
Pomiriši pizzu za manje stresa
Ovu znanstvenu studiju predvodio je profesor Oli Buckley, a mjerili su se biometrički indikatori poput broja otkucaja srca i galvanske reakcije kože (promjene na koži vezane uz raspoloženje i emocije, koje se mjere posebnim uređajima - ova tehnologija koristi se, primjerice, u detektorima laži - op. a.) na ispitanicima koji su bili izloženi mirisu svježe pečene pizze.
Pojednostavljeno rečeno, rezultati ove studije pokazali su kako se kod ispitanika, nakon što su osjetili miris svježe pečene pizze, znatno smanjila razina anksioznosti i nervoze.
Znanstvenici koji su proveli studiju smatraju kako je uzrok ovoj pozitivnoj reakciji na miris svježe pečene pizze oslobađanje hormona serotonina, takozvanog "hormona sreće" koji regulira raspoloženje, san i apetit.
Miris svježe pečene pizze nije njezine jedina dobrobit. Kao da to do sada nismo znali, ali pizza nas čini još sretnijima kada je jedemo, a i za to postoji znanstveno objašnjenje: pizza u brojnim svojim sastojcima (poput mesnih proizvoda i sira) sadrži triptofan, kemikaliju koja pridonosi opuštanju organizma.
Kad je tužan, Joey jede pizzu
foto: HBO
E, sada kad imamo nove dobre, znanstveno utemeljene razloge za uživanje u pizzi, donosimo ti nekoliko recepata za najbolje pizze i tijesto za pizzu. Uživaj u pizzi i - opusti se!
Ne gasi ekran dok kuham
Pizza carbonara
17 MIN
pripreme
13 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Panceta
120
g
Tijesto za pizzu
450
g
Brašno
Mozzarella
2
šalica
Pecorino romano
0,50
šalica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Jaje
1
kom
Žumanjak
1
kom
Vlasac
1
žlica
Postupak
Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva, kalup za pečenje stavljat ćeš kad za to dođe vrijeme u donju trećinu pećnice. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga također u donju trećinu pećnice.
Pancetu ubaci u veću tavu i prži na srednjoj temperaturi dok se ne zazlati i postane hrskava, oko 6 minuta. Makni s vatre, prebaci prženu pancetu na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.
Tijesto lagano razvuci po pobrašnjenoj podlozi te oblikuj od njega krug promjera 30-ak centimetara.
Tijesto stavi u pobrašnjeni kalup za pečenje. Pospi mozzarellom i sirom pecorino romano, naravno, ostavi prazan rub 😉 Na sir stavi prženu ohlađenu pancetu i pospi paprom.
Peci dok se rubovi tijesta na napuhnu, ali još uvijek bi trebali ostati blijedi, oko 8 minuta. U međuvremenu, jaje i žumanjak stavi u zdjelicu.
Pažljivo izvadi pizzu iz pećnice i na sredinu pizze stavi jaje i žumanjak. Pomoću vilice pažljivo rasporedi jaje preko cijele pizze, ali pazi da ne razbiješ žumanjke. Vrati u pećnicu i peci dok se bjelanjak ne ispeče (žumanjci bi trebali ostati tekući) – oko 5 minuta.