Recepti 10. studenoga 2023.

Oslić s pireom od celera – ručak gotov za 15 minuta!

Filet oslića s pireom od celera i krumpira
Filet oslića s pireom od celera i krumpira foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobaj sasvim drugačiji pire uz ribu – ovaj pomiješan s krumpirom i celerom fantastično ide uz bilo koje meso, ali za sve koji vole lagani i zdravi obrok mi smo ga sparili s ribom

Brojno korjenasto povrće poprilično je zanemareno, i to nepravedno. Celeru vjerojatno u nedostatku popularnosti ne pomaže ni njegov izgled - neravan je i kvrgav, a u pukotinama korijena uvijek ima zemlje pa ga je teško očistiti.

No celer je zapravo vrlo svestrano povrće. Može se jesti sirov, a kuhan savršeno ide u juhe, rague, gratinirana jela i piree. Kao i većina korjenastog povrća izvrstan je i pečen.

 

Možda vas zanima... Tri gastro trenda koji tek dolaze - jeste li fan ovih delicija? Špajza

 

Chefovi ga posebno vole kombinirati s drugim korjenastim povrćem (osobito krumpirom), jabukama, divljom rižom i gljivama. Dobar je partner za svinjetinu, piletinu ili govedinu, no i s bijelom ribom može se odlično sljubiti. Okus mu pojačavaju peršin, majčina dušica, senf, maslinovo ulje, maslac i vrhnje – baš kao što ćeš to sve iskusiti u ovom našem receptu.

 

 | Author: Shutterstock Filet oslića s pireom od celera i krumpira foto: Shutterstock

Oslić s pireom od celera i krumpira

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • po 700 g celera i krumpira
  • ½ svežnjića majčine dušice
  • 600 g fileta oslića (ili fileta neke druge bijele ribe)
  • sol i papar
  • 60 g maslaca
  • 200 ml vrućeg mlijeka
  • svježe naribani muškatni oraščić
  • 2 žličice hrena

 

Možda vas zanima... Napravi odličnu kremastu juhu od celera i krumpira Recepti

 

Postupak:

  1. Celer i krumpir oguli, operi i nareži na kockice. Kuhaj u kipućoj slanoj vodi 15-20 minuta.
  2. Majčicu dušicu operi, protresi i nasjeckaj. Ribu operi, posuši, nareži te je posoli i popapri. 
  3. U tavi zagrij 20 g maslaca i riblje filete prži sa svake strane po 4 minute, a na kraju poprži i majčinu dušicu.
  4. Kockice krumpira i celera ocijedi pa zgnječi. Zatim tomu dodaj vruće mlijeko i preostali maslac te dobro promiješaj. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Svaki komad ribe premaži s malo hrena, posluži s pireom i pospi majčinom dušicom.

 

Pire krumpir Možda vas zanima... 8 trikova za bolji okus pire krumpira Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.