Brojno korjenasto povrće poprilično je zanemareno, i to nepravedno. Celeru vjerojatno u nedostatku popularnosti ne pomaže ni njegov izgled - neravan je i kvrgav, a u pukotinama korijena uvijek ima zemlje pa ga je teško očistiti.
No celer je zapravo vrlo svestrano povrće. Može se jesti sirov, a kuhan savršeno ide u juhe, rague, gratinirana jela i piree. Kao i većina korjenastog povrća izvrstan je i pečen.
Chefovi ga posebno vole kombinirati s drugim korjenastim povrćem (osobito krumpirom), jabukama, divljom rižom i gljivama. Dobar je partner za svinjetinu, piletinu ili govedinu, no i s bijelom ribom može se odlično sljubiti. Okus mu pojačavaju peršin, majčina dušica, senf, maslinovo ulje, maslac i vrhnje – baš kao što ćeš to sve iskusiti u ovom našem receptu.
Oslić s pireom od celera i krumpira
(za 4 osobe)
Sastojci:
- po 700 g celera i krumpira
- ½ svežnjića majčine dušice
- 600 g fileta oslića (ili fileta neke druge bijele ribe)
- sol i papar
- 60 g maslaca
- 200 ml vrućeg mlijeka
- svježe naribani muškatni oraščić
- 2 žličice hrena
Postupak:
- Celer i krumpir oguli, operi i nareži na kockice. Kuhaj u kipućoj slanoj vodi 15-20 minuta.
- Majčicu dušicu operi, protresi i nasjeckaj. Ribu operi, posuši, nareži te je posoli i popapri.
- U tavi zagrij 20 g maslaca i riblje filete prži sa svake strane po 4 minute, a na kraju poprži i majčinu dušicu.
- Kockice krumpira i celera ocijedi pa zgnječi. Zatim tomu dodaj vruće mlijeko i preostali maslac te dobro promiješaj. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Svaki komad ribe premaži s malo hrena, posluži s pireom i pospi majčinom dušicom.