Od kelja se najčešće pripremaju variva, ta djeci toliko mrska jela koja griju i liječe... No postoje i druga odlična jela od ovog finog i zdravog povrća, a mi imamo super recepte!
Neka se javi osoba koja je u djetinjstvu voljela kelj!!!! Nema takvih baš puno, no sada, kada smo odrasli kelj nam je itekako slastan, a svjesni smo i koliko zdrav i hranjiv.
Osim u varivima, kelj možeš jesti i sirov ili ga kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji mnogi ne vole. Sa sirovim keljom možeš napraviti i salatu, a kod nas se najčešće kuha na lešo, kao varivo, ili se stavlja u musaku.
Rijetko je tko volio kelj u djetinjstvu, ali sada nam je svima drag!
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Kako odabrati najbolji kelj?
Prije pripreme omiljenih jela s keljom treba izabrati kvalitetnu glavicu ovog zdravog povrća. Kupuj teže, tamnozelene glavice kelja sa čvrstim središnjim listovima.
Izaberi glavice s manjim listovima koji su mekaniji i manje gorki. Ostane li ti, viška stavi ostatak kelja u plastičnu vrećicu i čuvaj nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak.