Špajza 21. srpnja 2023.

10 najboljih hrvatskih jela po izboru BBC-ja

Pljukanci
Pljukanci s kozicama foto: Goran Kovačić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
BBC-jev portal GoodFood svojim je čitateljima predstavio izbor 10 najboljih hrvatskih (morskih) jela, a odabrala ih je i opisala njihova suradnica, novinarka i spisateljica Kristin Vuković

Poznato je da se turisti po dolasku u Hrvatsku gotovo u roku keks zaljube u našu domaću gastro-ponudu. Priču sličnog zaključka je čitateljima BBC-jevog portala GoodFood ponudila i novinarka i spisateljica Kristin Vuković.

Evo što se sve našlo na njezinoj top listi 10 najboljih hrvatskih jela, a donosimo i originalne opise jela...

 

Istarska-maneštra-s-bobići Možda vas zanima... Najbolja jela tradicionalne kuhinje None

 

 | Author: Dino Stanin/PIXSELL Crni rižoto foto: Dino Stanin/PIXSELL

1. Crni rižoto

Ovaj se rižoto radi od sipe ili lignje, s maslinovim uljem, češnjakom, crnim vinom i crnilom od lignji, što daje intenzivan morski okus i crnu boju. Popularno uzduž cijele hrvatske obale, ovo će vam jelo zacrniti usta i zube – ali vrijedi toga.

 | Author: Srećko Niketić/PIXSELL Boškarin foto: Srećko Niketić/PIXSELL

2. Boškarin

Bijelo-sivi istarski volovi dugih rogova gurmanska su delicija. Meso boškarina tradicionalno se poslužuje u vrhunskim restoranima i konobama pripremljeno na razne načine: kao carpaccio, u slanom umaku s tjesteninom ili njokima, kao salama ili odrezak, a tu je i juha od repa boškarina.

 

Juha od repa istarskog goveda Možda vas zanima... Juha od repa istarskog goveda Recepti

 

Brudet | Author: Stockfood Brudet foto: Stockfood

3. Brudet

Ovaj ribarski gulaš potječe iz talijanske regije Marche. Tradicionalno su ga ribari kuhali na otvorenoj vatri koristeći ono što su svježe ulovili. U lonac bi dodali dovoljno octa da se varivo očuva nekoliko dana. Poput Talijana, i Hrvati u ovom jelu koriste temeljac od rajčice.

 | Author: Shutterstock Dagnje na buzaru foto: Shutterstock

4. Buzara

Ovo jednostavno jelo od dagnji u vinskom temeljcu s češnjakom i krušnim mrvicama popularno je diljem hrvatske obale. Buzara se priprema slično kao što Francuzi rade moules marinière.

 

Novigradska dagnja Možda vas zanima... Novigradska dagnja pod zaštitom EU! Slavimo uz recept za dagnje na buzaru Špajza

 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Fritule foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

5. Fritule

Uobičajena na jadranskoj obali, ova pržena peciva nalik na krafne razlikuju se od regije do regije – u smjesu mogu ići žumanjci, grožđice, naribana korica limuna ili naranče, pa čak i rakija ili rum. Tradicionalno se poslužuju tijekom praznika, ali ih je moguće pronaći tijekom cijele godine.

 

Fritule Melkiora Bašića Možda vas zanima... Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu Recepti

 

 | Author: Danijel Berković/PIXSELL Pljukanci foto: Danijel Berković/PIXSELL

6. Fuži i pljukanci

Fuži su domaća tjestenina u obliku pera koja se radi tako da se izrežu kvadratići veličine 5x5 cm i svaki se komad omota oko drške drvene žlice. Često se poslužuju s umakom od tartufa ili blagim crvenim umacima. Istrijani vole i ručno motane pljukance – tjesteninu koja oblikom podsjeća na mahune – te njoke.

 | Author: Saša Miljević/PIXSELL Istarski pršut foto: Saša Miljević/PIXSELL

7. Istarski pršut

Dobar obrok često počinje s pladnjem pršuta i sira. Istarski pršut se radi od oguljenog svinjskog buta koji se suho posoli morskom soli i začini paprom, češnjakom, ponekad i lovorom i ružmarinom.

Za razliku od južne primorske Hrvatske, gdje Dalmatinci pršut dime, Istrani svoje meso suše na zraku uz jaku sjevernu buru. Istarski pršut odleži najmanje 12 mjeseci, a ovisno o vremenskim uvjetima i do 18 mjeseci. Dobiveni proizvod ima posebnu aromu i umjereno slan okus koji se dobro slaže sa sirevima iz regije.

 | Author: Merlo De Graia Caroline Gilby obožava dobru malvaziju foto: Merlo De Graia

8. Malvazija i teran

Popularne istarske vinske sorte su malvazija i teran. Malvazija, lako pitko bijelo vino s notama marelice i jabuke, odlično se slaže uz morska jela. Teran, robusno crno vino, dobro se slaže s mesnim jelima, uključujući meso boškarina i pršut.

 

Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby: "Unatoč izazovnoj, sušnoj godini, imamo vrlo lijepa vina, fantastične terane i iznimne malvazije!" Špajza

 

Peka2 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Peka foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

9. Peka

Popularno u cijeloj Hrvatskoj, ovo sočno jelo od mesa i povrća naziva se i "ispod čripnje" (ispod peke). Riječ je o jelu koje se priprema na žeravici, ispod željeznog ili poklopca od terakota. Pod pekom se najčešće nađe hobotnica, janjetina, teletina ili piletina, a uz nju često ide i krumpir.

tartuf | Author: Thinkstock Istarski tartuf foto: Thinkstock

10. Tartufi

Motovunske šume u Istri bogate su tartufima. Hrvatski tartufi nisu toliko poznati kao talijanski, ali neki kažu da im je aroma jača. Svakako su jeftiniji od talijanskih - obrok od više sljedova s velikom količinom tartufa košta upola manje nego u Italiji.

 

Možda vas zanima... 50 najboljih: Otkrijte koja jela hvali tim CNN Travela Špajza Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby, slavna vinska stručnjakinja, hrvatska vina ima u malom prstu Špajza Dingač Možda vas zanima... Američki Vogue oduševljen hrvatskim vinskim regijama Najave

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.