Avokado može težiti i do kile i pola, a osim ove koju volimo kombinirati na prvom jutarnjem tostu ili pak u zdravom mousseu, postoji popriličan broj vrsta avokada. Od zelenih do crnih, od okruglih do oblika kruške, avokado može sve. A kako i ne bi kada slovi za jednu od najzdravijih namirnica na svijetu, a nalazi se i među najpopularnijim hashtagovima na Instagramu. Naime, fotografija ovog divnog ploda na toj društvenoj mreži ima čak osam milijuna.
Ipak, najraširenija vrsta avokada zove se Hass avokado, a zovu ga još i alligator pear, u prijevodu aligatorska kruška, zbog njegovog kruškolikog izgleda i grube, zelene površine. Osim neobičnog izgleda, važno je spomenuti i njegove nutritivne vrijednosti, pa se tako u jednom zelenom plodu krije čak 20 različitih vrsta vitamina i minerala.
Iako postoje brojna istraživanja koja pokazuju kako je avokado idealan dodatak prehrani želite li skinuti kile ili pak se borite s različitim bolestima, mi ćemo se zadržati na onim gastronomskim blagodatima ovog divnog zelenog ploda, pa smo tako za vas pripremiti deset recepata koji će vam avokado prikazati u posve novom svjetlu.
Ako ste jedan od onih kojima avokado nema baš nikakav okus i naprosto ne razumijete oduševljenje ovim super popularnim plodom, bacite se na pripremu ovih recepata i razuvjerite sami sebe.
Dan započnite jednim od najpopularnijih doručaka na svijetu - avokado tostom. U kombinaciju ubacite dodatke poput svježeg povrća, hummusa i jaja, pa uživajte u zdravom, finom i bogatom prvom obroku u danu. Za laganiji, ali jednako ukusan i zdrav početak dana sjajan odabir bit će i smoothie s pokojom kriškom avokada.
Niti jedan ručak neće biti kremastiji i zdraviji od onog u koji ćete ubaciti avokado. Osim što će vaše tanjure dići na novu, kvalitetniju razinu, dat će im dozu svježine i kremoznosti. Svakako ga kombinirajte s jelima koja sadrže limun i češnjak kako bi više došao do izražaja. Birajte između punjenih šampinjona blogerica YumYum Paradise, kombinirajte ga s finim, vege chilijem malog Chefa, iskoristite ga za kremasti umak za tjesteninu poput blogerice Lune s bloga Lješnjak i češnjak ili pak začinite vikend slasnim tacosima s piletinom i avokadom.
Avokado je uvijek odličan dodatak omiljenim grickalicama, pa tako za druženje s najdražima svakako pripremite nezaobilazni guacamole ili nešto složenije kombinacije avokada i svježe ribe u finom i osvježavajućem cevicheu naših blogera Vedrana s bloga Začinjeno s ljubavlju i Andree Cukrov s bloga Cukar. Guacamole i ceviche najbolje će se složiti uz hrskavi tortilja čips.
Za kraj, moramo vam obznaniti, zdravi čokoladni deserti ipak postoje. Naravno, sadrže avokado i neodoljivo su kremasti. Mousse od avokada i čokolade ili pak osvježavajući petominutni čoko sladoled za ljetne dane - odabir je samo vaš. U slast!
,