Špajza 16. srpnja 2018.

Avokado: 12 recepata koji će vam zagolicati maštu

foto: Instagram screenshot
gastro postao gastro.24sata.hr
Raste na drvetu, a najbolji je kada malo odstoji. Sjajno se snalazi u slatkim i slanim kombinacijama, voli doručak, ručak i večeru i nalazi se pri vrhu liste najpopularnije hrane na svijetu. Upoznajte avokado!

Avokado može težiti i do kile i pola, a osim ove koju volimo kombinirati na prvom jutarnjem tostu ili pak u zdravom mousseu, postoji popriličan broj vrsta avokada. Od zelenih do crnih, od okruglih do oblika kruške, avokado može sve. A kako i ne bi kada slovi za jednu od najzdravijih namirnica na svijetu, a nalazi se i među najpopularnijim hashtagovima na Instagramu. Naime, fotografija ovog divnog ploda na toj društvenoj mreži ima čak osam milijuna.

 

Možda vas zanima... Insta foodie: Najpopularnija hrana na Instagramu je... Špajza

 

 | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot

 

Ipak, najraširenija vrsta avokada zove se Hass avokado, a zovu ga još i alligator pear, u prijevodu aligatorska kruška, zbog njegovog kruškolikog izgleda i grube, zelene površine. Osim neobičnog izgleda, važno je spomenuti i njegove nutritivne vrijednosti, pa se tako u jednom zelenom plodu krije čak 20 različitih vrsta vitamina i minerala.

Iako postoje brojna istraživanja koja pokazuju kako je avokado idealan dodatak prehrani želite li skinuti kile ili pak se borite s različitim bolestima, mi ćemo se zadržati na onim gastronomskim blagodatima ovog divnog zelenog ploda, pa smo tako za vas pripremiti deset recepata koji će vam avokado prikazati u posve novom svjetlu.

Ako ste jedan od onih kojima avokado nema baš nikakav okus i naprosto ne razumijete oduševljenje ovim super popularnim plodom, bacite se na pripremu ovih recepata i razuvjerite sami sebe. 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dan započnite jednim od najpopularnijih doručaka na svijetu - avokado tostom. U kombinaciju ubacite dodatke poput svježeg povrća, hummusa i jaja, pa uživajte u zdravom, finom i bogatom prvom obroku u danu. Za laganiji, ali jednako ukusan i zdrav početak dana sjajan odabir bit će i smoothie s pokojom kriškom avokada.

 

Možda vas zanima... Apsolutni hit: Fenomen zvan - avokado tost! Špajza Možda vas zanima... Tri lica avokado tosta - s hummusom, jajem i mozzarellom Kolumne Možda vas zanima... Tri nijanse smoothieja - kokos, čokolada i avokado Kolumne

 

 | Author: YumYum Paradise foto: YumYum Paradise


Niti jedan ručak neće biti kremastiji i zdraviji od onog u koji ćete ubaciti avokado. Osim što će vaše tanjure dići na novu, kvalitetniju razinu, dat će im dozu svježine i kremoznosti. Svakako ga kombinirajte s jelima koja sadrže limun i češnjak kako bi više došao do izražaja. Birajte između punjenih šampinjona blogerica YumYum Paradise, kombinirajte ga s finim, vege chilijem malog Chefa, iskoristite ga za kremasti umak za tjesteninu poput blogerice Lune s bloga Lješnjak i češnjak ili pak začinite vikend slasnim tacosima s piletinom i avokadom.

 

Možda vas zanima... Kremasti i sočni: Punjeni šampinjoni s avokadom i kozjim sirom Kolumne Možda vas zanima... Vegetarijanski chili s tortiljama od heljdinog brašna Kolumne Možda vas zanima... Špageti u umaku od avokada i špinata Kolumne Možda vas zanima... Lagani tacosi s piletinom i avokadom Recepti

 

 | Author: Luna Džidić-Uzelac foto: Luna Džidić-Uzelac


Avokado je uvijek odličan dodatak omiljenim grickalicama, pa tako za druženje s najdražima svakako pripremite nezaobilazni guacamole ili nešto složenije kombinacije avokada i svježe ribe u finom i osvježavajućem cevicheu naših blogera Vedrana s bloga Začinjeno s ljubavlju i Andree Cukrov s bloga Cukar. Guacamole i ceviche najbolje će se složiti uz hrskavi tortilja čips.

 

Možda vas zanima... Guacamole - najpoznatiji zeleni namaz na svijetu Kolumne Možda vas zanima... Lagani ceviche od orade s tortilja čipsom i avokadom Recepti Možda vas zanima... Ceviche: Brancin i avokado ljube se na hrskavom tostu Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Za kraj, moramo vam obznaniti, zdravi čokoladni deserti ipak postoje. Naravno, sadrže avokado i neodoljivo su kremasti. Mousse od avokada i čokolade ili pak osvježavajući petominutni čoko sladoled za ljetne dane - odabir je samo vaš. U slast!

 

Možda vas zanima... Moussocado - čokoladni mousse s avokadom Kolumne Možda vas zanima... Osvježavajući desert od avokada i kakaa Recepti ,

 

 | Author: YumYum Paradise foto: YumYum Paradise

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.